טוען..

פורסמו מכרזים ל-1355 יחידות דיור בהתנחלויות

משרד השיכון פרסם היום (24/10/21) 13 מכרזים חדשים לבניית 1,355 יחידות דיור בהתנחלויות ומכרז נוסף לבניית 83 יחידות נוספות בגבעת המטוס במזרח ירושלים. מכרזים אלה הם בנוסף על כ-3,000 יחידות דיור בהתנחלויות שיובאו לאישור תכנוני ביום רביעי הקרוב. מכרז הוא האופן שבו בוחרת הממשלה קבלנים שיבצעו בפועל בנייה ביוזמה ממשלתית, אחרי שתכניות הבניה בתוקף, ומשמעו שהממשלה מבקשת להתחיל בבנייה. המכרזים שפורסמו הם: בית אל – 346 יח"ד; אדם – 96 יח"ד; אריאל – 731 יח"ד; קרני שומרון – 22 יח"ד; עמנואל – 57 יח"ד; אלקנה 102 יח"ד; ביתר עילית – יחידת דיור אחת. 92% מיחידות הדיור במכרזים שפורסמו היום הן בהתנחלויות בעומק הגדה המערבית שישראל תצטרך לפנות במסגרת הסכם קבע (לפי מודל יוזמת ז'נבה).

שלום עכשיו: לצערנו כבר לא נשאר ספק שלא מדובר בממשלת שינוי אלא ממשלת סיפוח. ההתחייבות לסטטוס קוו מדיני התגלתה כמס שפתיים בדרך להמשך מדיניות הסיפוח של נתניהו. מצער לראות איך בזמן שבימין חוגגים עוד צעד שמקדם מדינה דו לאומית, תומכי שתי המדינות בתוך הממשלה שותקים. על העבודה ומרצ להתעורר ולדרוש לעצור מיד את השתוללות הבנייה בהתנחלויות שפוגעת בסיכוי לפתרון מדיני עתידי.

רשימת המכרזים שפורסמו היום (24/10/21):

ישנם שלושה פרמטרים עיקריים (לא בלעדיים) שבהם בוחנים את מדיניות ישראל בהתנחלויות:

קידום תכניות – תכניות שעוברות אישור במוסדות התכנון של המינהל האזרחי לבנייה בהתנחלויות. כל שלב בהליך התכנוני (אישור להפקדה, פירסום ההפקדה, אישור מתן תוקף ופירסום מתן תוקף) דורש אישור מפורש של שר הביטחון. בכך לממשלה יש שליטה מלאה בקידום התכניות והיא יכולה להימנע מכך. בשנים האחרונות נרשמה עליה משמעותית בתכנון ובשנת 2020 קודמו תכניות ל-12,159 יחידות דיור. מאז הקמת הממשלה החדשה ב-13/6/21 לא אושרו תכניות בהתנחלויות, אך ביום רביעי הקרוב כ-3,000 יחידות דיור צפויות לעבור אישור.

מכרזים – יחידות הדיור שמשרד השיכון משווק לצורך בנייה. ברוב ההתנחלויות, אחרי שיש תכנית בתוקף, ביצוע הבנייה יהיה תלוי ביוזמה הפרטית של ההתנחלות והמתנחלים (בסיוע ועידוד מהממשלה), אבל ב-13 התנחלויות, בעיקר התנחלויות עירוניות וגדולות, שהבנייה בהן מנוהלת ע"י משרד השיכון, ביצוע הבנייה ייעשה רק אחרי שהממשלה תפרסם מכרז לבחירת קבלני הביצוע. גם כאן מדובר ביוזמה ישירה של הממשלה שיוזמת את הבניה ומנהלת אותה ובידה להימנע מהבניה או אף לעצור אותה. בינואר השנה פורסמו מכרזים ל-2,112 יח"ד בהתנחלויות, יחד עם 1,355 היחידות שפורסמו במכרזים היום עומד מספר המכרזים השנה על 3,467 יח"ד, מספר הקרוב לשיא המכרזים שהיה בשנת 2018 (ראו גרף להלן).

התחלות בניה – מספר יחידות הדיור שמתחילות להיבנות בפועל בשטח בכל שנה. התחלות הבניה בשטח הן תוצאה של החלטות ופעולות ממשלתיות קודמות: אישור תכניות (שיכול להיות שנים ארוכות לפני שהבניה בפועל מתרחשת), ופירסום מכרז בהתנחלויות הרלבנטיות (בדרך כלל כשנתיים לאחר פירסום המכרז תתחיל הבניה בשטח). מספר התחלות הבניה תלוי בכוחות השוק, בביקוש ובהיצע – שמושפע ממדיניות הממשלה, מפיתוח התשתיות והכבישים, וממדיניות ההטבות לעידוד ההתנחלות. לממשלה יש שליטה על התחלות הבניה בכך שהיא יכולה לעצור את הבניה: גם במקרים שהתכניות כבר אושרו, וגם אחרי שפורסמו מכרזים ואפילו אחרי שהבניה כבר החלה בשטח כפי שנעשה בעבר ע"י ממשלת רבין.

חשוב לציין שמדיניות ישראל בהתנחלויות לא נמדדת רק במדדים כמותיים (כמה בנו או אישרו בכל שנה), אלא גם במיקום הבניה ואופיה, הקמת התנחלויות חדשות, סלילת כבישים ותשתיות, הפקעת אדמות, הקצאת מקרקעין, היעדר היתרים לפלסטינים והריסות בתים, הקמת מאחזים בלתי חוקיים, השתלטות על אדמות, שינויים משפטיים ועוד.

להרחבה על ההליך התכנוני בהתנחלויות ראו כאן.

לא כולל מזרח ירושלים. לנתוני המכרזים במזרח ירושלים לחצו כאן.
מכרזים הם יחידות דיור לבנייה שמשווקות ע"י הממשלה. הקבלן הזוכה במכרז יבנה את הבתים וישווקם לרוכשים. מכרזים קיימים רק ב-13 מההתנחלויות המנוהלות ע"י משרד השיכון.

מספר יחידות דיור בתכניות בהתנחלויות שעברו את אחד משלבי התכנון (אישור להפקדה או אישור למתן תוקף). במקרים שתכנית עוברת יותר משלב אחד באותה שנה, היא נספרת רק פעם אחת; כשתכנית עוברת שלב בשנה אחרת היא שוב נספרת, כי השאלה היא כמה קודמו בשנה. לא כולל ירושלים. עודכן: 30/9/24
* בשנת 2020 נספרו גם שתי תכנית שעברו פרסום הפקדה (ב-E1) כי מדובר בקידום תכנית אחרי הקפאה של 8 שנים.

הנתונים עד שנת 2005 כוללים את התחלות הבנייה בהתנחלויות שברצועת עזה