רה"מ נתניהו הודיע היום (20/2/20) על אישור הבניה בגבעת המטוס ואישור לקדם את התכנון להרחבת שכונת הר חומה במזרח ירושלים. הבניה בגבעת המטוס תפגע קשות בסיכוי לפתרון של שתי מדינות לשני עמים כי היא תחסום סופית את האפשרות לרצף טריטוריאלי בין מזרח ירושלים לבית לחם בדרום, ובמיוחד תמנע את חיבור בית צפאפה הפלסטינית עם מדינה פלסטינית עתידית.
בגלל החשיבות המיוחדת של התכנית בגבעת המטוס והפוטנציאל ההרסני שלה מבחינת הסיכוי לשלום, קידום התכנית גרם בעבר לגינויים בינלאומיים מקיר לקיר, ואישורה הסופי בספטמבר 2014 הטיל צל כבד על פגישת נתניהו עם הנשיא אובמה.
שלום עכשיו: "בניה בגבעת המטוס היא מכה קשה לפתרון שתי המדינות. מדובר בנקודה האחרונה שיכולה לאפשר רצף טריטוריאלי בין בית לחם לירושלים המזרחית ואם השכונה תיבנה לא תהיה אפשרות לחבר בין שתי הערים. שינוי מדיניות כזה לא יכול לעבור בממשלת מעבר ללא מנדט מהציבור. זהו עוד תרגיל בחירות ציני של נתניהו אשר שש, בכל הזדמנות, להעמיד את החנופה לבייס מעל לאינטרס של כלל אזרחי ישראל. נתניהו וטראמפ טוענים שהביאו ״תכנית שלום״ אבל מעשיו של נתניהו, כולל קידום הרחבת הבניה הזו, הם הוכחה ברורה לכך שהוא עושה הכל כדי לא להגיע לשלום ולא להוביל לפתרון הסכסוך".
האישור בגבעת המטוס: למימוש מיידי – אם לא יעצרו את הפרוייקט הבניה יכולה להתחיל תוך כשנה-שנתיים
בגבעת המטוס יש ארבע תכניות בניה:
תכנית מס' 14295 – לבניית 2,610 יח"ד (זוהי התכנית שנתניהו התייחס אליה בהודעתו כ-"3,000 יחידות לתושבים היהודיים"). התכנית אושרה למתן תוקף כבר ב-2014. והיא ברובה על "אדמות מדינה". מכיוון שמדובר באדמות ציבוריות הבניה בה נעשית באמצעות מכרזים שמפרסם משרד השיכון ובהם מוזמנים קבלנים להציע הצעות לרכישת זכויות הבניה. עד היום מנע נתניהו את פרסום המכרזים, וככל הנראה הודעתו מהיום מלמדת שהמכרזים יפורסמו בקרוב. משמעות הדבר היא שלמעשה הבניה בגבעת המטוס תצא לדרך: מרגע פרסום המכרזים עד לבחירת הקבלנים צפויים לעבור כמה חודשים, ולאחר מכן, הקבלנים יצטרכו להוציא היתרי בניה, דבר שיכול לקחת עוד כמה חודשים. כלומר תוך שנה-שנתיים מפרסום המכרז כבר יכולה להתחיל הבניה.
תכנית מס' 5834/ג – תכנית ל-805 יח"ד על קרקעות פרטיות, ברובן בבעלות פלסטינית. התכנית הוקפאה ועדיין לא אושרה למתן תוקף (ההתנגדויות לתכניות נשמעו כבר ב-2013, אך מאז ועד היום לא התכנסה ועדת התכנון המחוזית לאישור התכנית למתן תוקף). משמעות ההודעה של נתניהו היא שככל הנראה התכנית תובא לאישור סופי בקרוב. המשמעות של אישור התכנית היא שבעלי הקרקע, שכאמור רובם פלסטינים, יוכלו ליזום בניה על אדמותיהם. אלה הם כנראה חלק מה-"1,000 יחידות לתושבים הערבים של בית צפאפה", אליהם התייחס נתניהו.
תכנית מס' 5834/ב – תכנית ל-549 יח"ד פורסמה למתן תוקף ביולי 2016. התכנית היא באזור הבנוי של בית צפאפה והיא מאפשרת בעיקר תוספות בניה למבנים קיימים של פלסטינים. התכנית כאמור כבר בתוקף.
תכנית מס' 5834/ד – תכנית לכ-1,100 חדרי מלון – התכנית פורסמה להתנגדויות כבר ב-2013 אבל הוקפאה מאז. בעלי הקרקע, ככל הנראה יזמים ישראליים שרכשו את הקרקע מהכנסיה היוונית אורתודוקסית, ביקשו לשנות את הייעוד ממלונאות לדיור. ככל הנראה נתניהו לא התייחס לתכנית הזאת בהודעתו.
התכנית בהר חומה
בהודעת נתניהו הוא מודיע על תכנית ל-2,200 יחידות דיור בהר חומה. מדובר בתכנית שעדיין לא הובאה לדיון במוסדות התכנון, והיא נמצאת ככל הנראה בשלבי הכנה. ככל הנראה מדובר בתכנית שמרחיבה את הר חומה בכיוון מערב וגבעת המטוס, מצמצמת את המרווח עבור הרצף פלסטיני פוטנציאלי בין ירושלים ובית לחם.
יש לציין שנתניהו בהודעתו אמר שבהר חומה יש 40,000 תושבים, אך למעשה לפי נתוני הלמ"ס העדכניים ביותר, בסוף שנת 2018 היו בהר חומה 24,000 תושבים בלבד. ייתכן שמדובר בטעות של נתניהו או בהגזמה, או שתיהן ביחד.