לפני כמה שבועות פירסמה חברת מוריה שבבעלות עיריית ירושלים מכרז מחודש לבניית גשר להולכי רגל מעל גיא בן הינום (ואדי רבאבה) שמדרום לעיר העתיקה. המכרז מחליף מכרז קודם שפורסם בינואר 2022 אך לא מומש. התכנית להקמת הגשר קודמה על ידי הרשות לפיתוח ירושלים (הרל"י), שהיא גוף ממשלתי שמופקד על ענייני פיתוח בירושלים. במסמכי המכרז הקודם הופיעה עמותת המתנחלים "אלע"ד" כיזמית הפרוייקט, לצד הרל"י, אך במכרז החדש שמה הוסר מהמסמכים.
המכרז נסגר ב-24/5/22 וככל הנראה בימים אלה נבחרים הקבלנים לביצוע העבודות. היתר הבניה כבר ניתן ע"י העירייה כך שיש אפשרות שהעבודות יתחילו בקרוב. עלות הפרוייקט נאמדת בכ-10.4 מיליון ש"ח.
שלום עכשיו: "הגשר המתוכנן הוא חלק מהדיסנילנד התנ"כי שמקדמת ממשלת ישראל מסביב לעיר העתיקה מעל ומתחת לאדמה, עם "אטרקציות" כמו מנהרות, רכבל ואומגה, תוך התעלמות מקיומם ומחייהם של התושבים המתגוררים בסביבה. לא רק שהגשר המתוכנן מנותק מכל הקשר ומהווה פגיעה קשה בנוף המיוחד שהשתמר בסביבת העיר העתיקה, אלא שכל מטרתו היא לשרת את האינטרס ההתנחלותי של עמותת אלע"ד. ממשלת ישראל הפקידה את אחד המקומות החשובים והרגישים ביותר באזור בידי עמותת ימין אידיאולוגית שמשנה ברגל גסה, בעזרת הממשלה, את אופיו המיוחד והמקודש לשלוש הדתות".
הגשר המתוכנן: "חווית אקסטרים בסביבה אורבאנית"
הגשר המתוכנן הוא גשר להולכי רגל שנועד לחבר בין הגדה הדרומית של גיא בן הינום (ואדי רבאבה) לבין הגדה הצפונית במורדות הר ציון.
הקצה הדרומי של הגשר מתוכנן להיות במתחם בשליטת עמותת אלע"ד שבו היא מפעילה בית קפה ומתחם לארועים. העמותה רכשה את השטח בהליך מפוקפק מאדם שלא היה בעל הקרקע, ובשנים האחרונות מתנהלת בבית המשפט תביעת פינוי שהגישו נגדה פלסטינים שטוענים שהם הבעלים החוקיים. הקצה הצפוני של הגשר הוא למרגלות הר ציון, מדרום לבית הקברות הפרוטסנטנטי, בשטח שנחשב "נכסי נפקדים" והוחכר ע"י רשות מקרקעי ישראל לרשות הטבע והגנים. הגשר עובר מעל הואדי מעל חלקות בבעלות פרטית שהועברו לניהול עמותת אלע"ד דרך רשות הטבע והגנים באמצעות צווי גינון מיוחדים של העירייה.
עמותת אלע"ד החלה להפעיל בשנה האחרונה בשטחים הפרטיים "חווה חקלאית" והיא מארחת בה קבוצות של תלמידים, חיילים וקבוצות אחרות לימי כיף ועבודה חקלאית. כך, בדומה לפעילות של אלע"ד בואדי חילווה בסילוואן (אתר "עיר דוד"), בעמק צורים וביער השלום, עמותת אלע"ד מצליחה להביא כמויות משמעויות של ישראלים לבקר ולטייל במזרח ירושלים. זהו סוג נוסף של התנחלות שנועד להשתלט לא רק על המרחב הפיסי ולדחוק ממנו את התושבים הפלסטינים אלא גם על התודעה הציבורית ועל החשיבות של שטחים אלה לציבור הישראלי, דבר שיקשה על אפשרות לפשרה עתידית בירושלים וכבר כעת מגדיל את המתח ומעמיק את הסכסוך.
בעניין זה יש לציין כי באוגוסט 2020, חתמה רשות הטבע והגנים על חוזה ל"פרוייקט משותף" עם עמותת אלע"ד לתפעול והקמת החווה החקלאית ולמעשה העבירה לרשותה את השליטה בעשרות דונמים (חלקם אפילו לא בתוך הגן הלאומי המוכרז(!)). לפי החוזה העמותה אמורה להשקיע בפרוייקט עד 5 מיליון ש"ח בעוד שרט"ג תשתתף בסך של 100,000 ש"ח. חלק מהפעולות שאלע"ד נדרשת לבצע ולממן הן "בניית טרסות, שתילה של צמחיה, שבילים, מדרגות, שילוט" ועוד כיו"ב. לימים הסתבר כי בתקציב הרשות לפיתוח ירושלים מוקצה סך של כ-62.5 מיליון ש"ח לפרוייקטים שונים לפיתוח גיא בן הינום. חלק מהכספים הללו מיועדים לפעולות של "ביצוע שבילים, נטיעות, טרסות" ועוד, שנראים כמו אותן פעולות ממש שאלע"ד לקחה על עצמה לבצע ולממן…
התכנון לגשר נעשה בהליך מקוצר של היתר בניה, ולא בהליך של תכנון תב"ע, למרות שמדובר בשינוי מהותי בנוף ובאופי הסביבה באזור רגיש במיוחד. שלום עכשיו יחד עם עמק שווה, הגישו בשעתו ערר על ההיתר ולאחר מכן עתירה לבית המשפט המחוזי, אך בסופו של דבר בית המשפט קיבל את עמדת העירייה והרשות לפיתוח ירושלים כי מדובר בגשר שמהווה "דרך" שמותרת לפי התכנית באזור (תכנית עמ/9 שנועדה לשמר את אגן העיר העתיקה ולמנוע פיתוח לא מבוקר).
אחת הטענות של הערר היתה כי התכנית שבתוקף מתירה הקמה של מתקני ספורט באזורים של פארקים וגנים ציבוריים, אך גשר של למעלה מ-200 מ' בגובה עשרות מטרים לא יכול להיחשב "מתקן ספורט" שכזה, ולכן נדרש הליך תכנוני מלא של הכנת תב"ע ומתן הזדמנות לציבור להתנגד לה. תשובת העירייה והרשות לפיתוח ירושלים היתה כי הגשר אינו מתקן ספורט כי אם "דרך". בית המשפט קיבל את הטענה שלפי התכנית שבתוקף מותר להתוות דרכים חדשות, וגשר הוא בגדר דרך.
כעת מסתבר במסמכי המכרז כי הגשר הזה לא נועד באמת להיות "דרך" במובנה בתכנית, אלא מדובר ב: "גשר תלוי להולכי רגל באורך 207 מטרים המיועד לתת חווית אקסטרים בסביבה אורבנית … מטרת הגשר לשמש כאטרקציה והוא מוגדר כמתקן ספורט".
תכניות נוספות בואדי רבאבה (גיא בן הינום)
לצד הגשר שבנייתו עלולה להתחיל בקרוב, מפעילה עמותת אלע"ד כאמור את "בית הקפה" ואת "החווה החקלאית". אך התכניות לפיתוח התיירותי וההשתלטות על המרחב לא נעצרות בכך. מסתבר שהרשות לפיתוח ירושלים מתכוונת לפתח גם את בית מרכז המוסיקה בגיא בן הינום ולפתוח בו קפיטריה, וכי קיימת תכנית של העירייה להקמת מרכז מבקרים ומזנון במורדות הר ציון, לא רחוק מהירידה הצפונית מהגשר המתוכנן. כך תהיינה אטרקציות תיירותיות נוספות לעידוד ביקורים באזור רגיש זה.
יתר על כן, עמותת אלע"ד פעלה רבות לשחזור וגידור של "בית הקברות הסמבוסקי", בגדה הצפונית של ואדי רבאבה. לפני למעלה ממאה שנה פעל במקום בית קברות יהודי אך כיום כמעט ולא נותר ממנו דבר. בשנים האחרונות הצליחה העמותה להשתלט על נכסים סמוכים לבית הקברות הסמבוסקי בתוך שכונת ואדי חילווה בסילוואן. באמצעות הפרוייקטים התיירותיים וההתנחלויות בבתים מבקשת עמותת אלע"ד ליצור רצף ישראלי מואדי רבאבה לואדי חילווה דרך המורדות המזרחיים של הר ציון.