אתמול (30/6/20) נכנסה קבוצת מתנחלים לבית בשכונת ואדי חילווה בסילוואן, כ-300 מ' מדרום לעיר העתיקה ובסמוך לגיא בן הינום (ואדי רבאבה). הבית נבנה ללא היתר לפני שנים, ולפני כארבעה חודשים המשפחה הפלסטינית שהתגוררה בו עזבה. המתנחלים נכנסו אתמול אחרי שככל הנראה רכשו מהמשפחה את הבית.
שלום עכשיו: "ההתנחלות החדשה הזאת בלב שכונת סילוואן הפלסטינית היא חדשות רעות לירושלים וחדשות רעות לישראל. ההתנחלויות בשכונות הפלסטיניות של ירושלים מקשות מאוד על הסיכוי להגיע לפתרון של שתי מדינות ושתי בירות בירושלים, ויש להן השלכות מרחיקות לכת על חיי התושבים בשכונה. מתנחלי סילוואן מצליחים להשתלט באופן הדרגתי על חלקים גדולים באזור, כולל מתחמי תיירות וארכיאולוגיה גדולים. הם עושים זאת בית בית, אתר אתר, במטרה להפוך את מזרח ירושלים ליותר "יהודית", ולהקשות על הישראלים את הפשרה הנדרשת כדי להגיע לשלום".
הבית נמצא בצמוד לבית קברות הסמבוסקי, בית קברות עתיק ששימש את עניי ירושלים היהודים שלא נשארו בו קברים מסודרים. מתנחלי עמותת אלע"ד יזמו ופירסמו מחקר מקיף על בית הקברות ופעלו לשיקומו. בשנת 2012 נעשה פרוייקט שיקום לבית הקברות והוצבו בו לוחות אבן שנראים כמו מצבות, כדי לשמר ולשחזר את בית הקברות. ככל הנראה, הבית נבנה על שטח בית הקברות.
בשנים האחרונות מובילה עמותת אלע"ד, יחד עם הרשות לפיתוח ירושלים ורשות הטבע והגנים פעילות אינטנסיבית לפיתוח אזור גיא בן הינום המוליך לבית הקברות הסמבוסקי מתוך נסיון לייצר רצף ישראלי מאזור בריכת הסולטן וגיא בן הינום דרך בית הקברות הסמבוסקי לכיוון ואדי חילווה ומרכז המבקרים "עיר דוד". לפני כשנה הוציא ראש עיריית ירושלים "צווי גינון" לשטח של כ-90 דונם שמפקיעים את הקרקע לרשות העירייה לצורכי עבודות גינון לחמש שנים. בחודשים האחרונים פועלת רשות הטבע והגנים לשיפוץ והתקנת שבילים בכל אזור ואדי רבאבה (גיא בן הינום).
הכניסה לבית הזה מרחיבה את שליטת המתנחלים בפינה הדרום מערבית של ואדי חילווה: בספטמבר 2014 נכנסו המתנחלים לבית סמוך, ולאחר מכאן בינואר 2016 לבית נוסף בצמוד לו.
לפני כשנה חנכו מתנחלי אלע"ד בית קפה במבנה שרכשו מפלסטיני בעסקה מפוקפקת, והם מפעילים בו מתחם לארועים ומופעים. לצד בית הקפה מתכננת הרשות לפיתוח ירושלים בניית גשר גדול להולכי רגל שיאפשר למבקרים להגיע בקלות יתרה אל בית הקפה של עמותת אלעד מכיוון הר ציון. שלום עכשיו הגישה בשעתו ערר ועתירה נגד אישור הגשר, יחד עם עמק שווה, אך העתירה נדחתה.
להרחבה על בית הקפה ראו כאן.
להרחבה על הגשר וההתנגדות לו ראו כאן.
כל הפרוייקטים האלה, עם הבית אליו נכנסו המתנחלים אתמול, נועדו לחזק את הנוכחות הישראלית באזור שנוי במחלוקת זה ובכך להקשות יותר על פשרה בירושלים שבה יצטרכו להיות זו לצד זו בירה ישראלית ובירה פלסטינית. הפיתוח התיירותי בירושלים הוא אחת מדרכי ההתנחלות המשמעותיות ביותר המביאות הן לשינוי בשטח ובמרחב הציבורי והן לשינוי תודעתי שמקשה על האפשרות לפשרה עתידית.