טוען..

ביהמ"ש העליון: לאחר 32 שנים של מאבקים משפטיים, משפחת סומרין לא תפונה מביתה שבסילואן

בית המשפט העליון החליט ביום שני 3.4.23 לדחות את תביעת הפינוי של קק"ל (באמצעות חברת הימנותא) כנגד משפחת סומרין ובכך סתם את הגולל על אפשרות פינוי המשפחה הפלסטינית, מביתה שבסילואן. המאבק המשפטי של משפחת סומרין נמשך 32 שנה בבית המשפט, השלום, המחוזי והעליון. כנגד המשפחה ניצבו המתנחלים, קק"ל (להחרבה על עמדת קק"ל), היועץ המשפטי לממשלה (להרחבה על עמדת היועמ"ש) ומנגנון ממשלתי עיקש וחזק. קמפיין הציבורי רחב לטובת משפחת סומרין, ובקשה מהנהלת קק"ל למשוך ידם מניסיונות גירוש המשפחה מביתה (להרחבה על המאבק הציבורי), נגמר בסעד של בית המשפט העליון שהציל את המשפחה מפינוי

 

החלטת בית המשפט העליון להכיר בזכותה של משפחת סומרין להתגורר בביתה שבשכונת סילואן שבמזרח ירושלים, נשענת על החלטת בית משפט השלום משנת 1999 המכיר בזכות המשפחה להחזיק בנכס. כבר בפסק הדין של בית משפט השלום, הובהר שיש למשפחת סומרין רשות להתגורר בנכס.

בית משפט העליון לא עסק בשאלת הבעלות על הנכס. בית המשפט העליון קיבל את טענת המשפחה שהנכס נמכר להם כדין בשנת 1983 בעסקה בין בני משפחה ושמאז הם גרים בנכס. לכן, בתי המשפט לא התמודדו באופן ישיר עם חוק נכסי נפקדים, אשר הוביל למאבק המשפטי. אף על פי כן שופטת העליון דפנה ברק ארז התייחסה לבעיתיות בהכרזה על ביתם של משפחת סומרין כנכס נפקד (להרחבה על חוק נכסי נפקדים) והעבירה ביקורת על השימוש הרחב והלא מידתי שנעשה בחוק נכסי נפקדים:

"אני סבורה כי יש מקום לחשיבה ולהפקת לקחים מהתנהלותה של המדינה במקרה זה. כפי שכבר ציינתי, הנכס, שהמחלוקות כולן נסבו עליו, הוכרז פעם אחת כנכס נפקד, מבלי שהיה לכך בסיס בדין, שהרי הבעלים היה ללא ספק תושב ירושלים במועד ההכרזה הראשוני עליו. הוסבר כי הדבר נעשה בטעות. לאחר שהלך הבעלים המנוח לבית עולמו, הנכס שב והוכרז כנכס נפקד בהתחשב במקום מגוריהם של ילדיו. אין מדובר בנכס שהפך לנפקד על רקע ישיר של אירועי מלחמת העצמאות. מדובר בנכס שהיה שייך למשפחתם סומרין, והפך לנפקד בשל נפתולי חייה של המשפחה".

נזכיר שבית משפחת סומרין הוא נכס אסטרטגי שנמצא עשרות מטרים בלבד ממסגד אלאקצא, ושבצמוד לו הקימו מתנחלי עמותת אלע"ד את מרכז המבקרים "עיר דוד". השתלטות על הנכס הזה היה מאפשר לעמותת אלע"ד להשלים רצף שליטה ענק בכניסה לסילוואן, לבצע בו חפירות ובכך להגדיל את מרכז המבקרים ולצמצם עוד יותר את הנוכחות הפלסטינית באזור הרגיש הזה.

ניצחונה של משפחת סומרין הוא יוצא מן הכלל שאינו מעיד על הכלל. זהו ניצחון של החלש כנגד מנגנון חזק, עשיר וחסר עקבות שלצידו גופים ממשלתיים, פוליטיקאים וארגוני מתנחלים חזקים. כולם כאחד לא בחלו באמצעים לגרש משפחה מביתה היחיד. נצחונה של משפחת סומרין, הוא גם הצלחה לשכונת סילואן כולה, שנמצאת בחזית המאבק על אופיה ועתידה של ירושלים. מיקומה האסטרטגי של סילואן, למרגלות הר הבית בצמוד לעיר העתיקה, מציבים אותה בלב המאבק הפוליטי על ירושלים כולה. הרי מזה שלושים שנה המתנחלים ומדינת ישראל פועלים לשנות את אופיה הפלסטיני ולהציגה את השכונה כחלק בלתי נפרד מירושלים הישראלית.

 

תקציר המאבק המשפטי

התביעה נגד משפחת סומרין הוגשה לראשונה ע"י קק"ל בשנת 1991 באמצעות חברת הבת שבבעלותה, הימנותא. אחרי שהפסידה, וערערה, ושוב הפסידה, הגישה הימנותא תביעה מחדש. הפעם נצחה בביהמ"ש השלום והמחוזי מאחר ומשפחת סומרין בחרה שלא להופיע בית המשפט  עד שהנושא הובא בפני בית המשפט העליון. החלטת בית המשפט מאמש סוגרת 32 שנה שמשפחת סומרין נאבקת כדי למנוע את הפינוי שלה.

משפחת סומרין נפלה קורבן לשיטה נלוזה שפותחה ע"י גורמים בממשלת הליכוד בשנות ה-80', יחד עם עמותות מתנחלים והקרן הקיימת לישראל, לפיה המתנחלים וקק"ל יזמו הכרזה של נכסים בסילוואן כ"נכסי נפקדים "ולאחר מכן נמכרו הנכסים הללו ע"י המדינה לקק"ל וממנה הועברו למתנחלים. השיטה נחשפה ונעצרה ע"י ממשלת רבין שהקימה ועדת חקירה בנושא)  ועדת קלוגמן (אך הנכסים עצמם לא הוחזרו לידי הפלסטינים.

כך עבדה השיטה במקרה של משפחת סומרין: ב-1987 הכריז האפוטרופוס לנכסי נפקדים על בית משפחת סומרין כנכס נפקד, מאחורי גבה של משפחת סומרין וללא ידיעתה. האפוטרופוס התבסס על תצהיר שהגיע אליו ביוזמת קק"ל והמתנחלים לפיו בעל הבית, חאג' מוסא סומרין, הדוד של משפחת סומרין שמתגוררת בבית, היה נפקד. לימים התברר שחאג' מוסא סומרין לא היה נפקד והוא התגורר בסילוואן עד מותו ב-1983 (אפילו בדיקה בסיסית במרשם התושבים לא נעשתה), אך הדבר לא הפריע לאפוטרופוס לנכסי נפקדים להכריז על הנכס כ"נכס נפקד" כי בניו של חאג' מוסא הינם נפקדים. גם הכרזה זאת נעשתה ללא בירורים, ולא נבדק אם אמנם הבנים אכן נחשבים נפקדים ואם הם בכלל היורשים היחידים של מוסא. גם לא נעשתה כל פנייה למשפחת סומרין עצמה שמתגוררת בנכס. וכך הנכס הוכרז כנפקד ואח"כ הוא הועבר מהאפוטרופוס לרשות הפיתוח וממנה לקק"ל. קק"ל מצדה חתמה על הסכם סודי עם עמותת אלע"ד לפיו העמותה תדאג לייצוג המשפטי בתביעת הפינוי, ובתמורה תקבל לידיה את הבית.