טוען..

הליך חדש חושף שעמותת אלע"ד מנהלת את הליכי הפינוי של משפחת סומרין בשם הקק"ל

בתביעה דחופה שהוגשה אתמול (11/10/20) מטעם נציג הימין בקק"ל נגד גורמים בקק"ל נחשף כי הקרן הקיימת לישראל העבירה לעמותת המתנחלים אלע"ד את נכסיה בסילוואן, וכי את תביעת הפינוי שמנהלת קק"ל נגד משפחת סומרין בסילוואן במשך שלושים שנה, מממנת ומנהלת למעשה עמותת אלע"ד בשם קק"ל. לפי ההסכמה בין קק"ל לעמותת אלע"ד, העמותה מממנת ומנהלת את הליכי הפינוי ובתמורה היא תקבל לידיה את הנכס לאחר פינוי המשפחה הפלסטינית.

התביעה הוגשה על רקע נסיון של גורמים בקק"ל להקפיא את ההליכים נגד משפחת סומרין ולנתק את הקשר עם עמותת אלע"ד. מנכ"ל עמותת אלע"ד, דוד בארי, פנה לחברי הדירקטוריון ואיים לנקוט נגדם הליכים אישיים אם הם יקבלו החלטה שתפגע באלע"ד.

שלום עכשיו: במשך שלושים שנה קק״ל תובעת פינוי משפחה פלסטינית מסילוואן בהליך ארוך ואכזרי, סופגת על כך ביקורת ציבורית קשה בישראל ובתפוצות, ופתאום מסתבר שזאת בעצם עמותת אלע״ד שתובעת ומושכת בחוטים של הקק״ל. קק״ל מצדה, עד היום, מסתירה את הדבר ומוותרת על עקרונותיה ועל שמה הטוב בשירות אינטרסים של מתנחלים.

 

  1. תביעת הפינוי של קק"ל נגד משפחת סומרין

בסוף שנות ה-80' הוקם מנגנון ממשלתי שהעביר נכסי פלסטינים בסילוואן וברובע המוסלמי לידי עמותות המתנחלים עטרת כהנים ואלע"ד. בין שאר דרכי ההשתלטות על נכסים, היה גם ניצול לרעה של חוק נכסי נפקדים. הקרן הקיימת לישראל היתה שותפה להליכים הללו וחברת הבת שלה, הימנותא, רכשה בעסקת חליפין שורה של נכסים בסילוואן מהאפוטרופוס לנכסי נפקדים. אחרי העיסקה החלה הימנותא לתבוע את פינוי המשפחות הפלסטיניות מהנכסים הללו.

אחד הנכסים הוא בית משפחת סומרין בסילוואן. ב-1991 הגישה הימנותא תביעת פינוי נגד משפחת סומרין, שנאבקת להישאר בביתה מאז כבר קרוב ל-30 שנה בהליך משפטי ארוך, יקר ומתיש.

 

  1. הנסיון של גורמים בקק"ל להקפיא את הליכי הפינוי נגד המשפחה ולנתק את הקשר עם אלע"ד

בעקבות לחצים שהופעלו על קק"ל (כולל קמפיין של אלפי מכתבים, פניה של 34 חתני וכלות פרס ישראל, מאמרי דעה בעיתונות ועוד, שיזמה הקואליציה למען משפחת סומרין, קבוצה של פעילים וארגונים (ביניהם גם שלום עכשיו), החלו גורמים בתוך קק"ל לנסות להקפיא את הליכי הפינוי נגד המשפחה. יו"ר הדירקטוריון של הימנותא, מתתיהו ספרבר, פנה במכתב ליו"ר קק"ל דני עטר ב-20/7/20, וביקש את מעורבותו בהקפאת ההליכים נגד משפחת סומרין ובניתוק הקשר של הימנותא עם עמותת אלע"ד. במכתב מביע ספרבר חשש למעמדה הציבורי של קק"ל בארץ ובתפוצות, ואף למעמדה המשפטי מבחינת חוקי המס בארצות שונות בעולם בעקבות הביקורת הציבורית על השימוש השנוי במחלוקת בחוק נכסי נפקדים כדי להוציא משפחה פלסטינית מביתה בסילוואן.

ספרבר גם תוקף בחריפות את התנהלות עורכי הדין שמייצגים את הימנותא בתביעת הפינוי. עורכי הדין, ממשרדו של עו"ד זאב שרף, ממומנים ע"י עמותת אלע"ד ומקבלים ממנה את ההנחיות. ספרבר מתאר כיצד הם מסרבים למסור לו מידע ולשתף אותו בהודעות שנמסרות בשם הימנותא לבית המשפט, וכיצד שבעוד שהם מייצגים באופן פורמלי את הימנותא הם למעשה פועלים באופן בלעדי למען האינטרסים של עמותת אלע"ד. דבר זה מציב אותם במצב של ניגוד עניינים ולכן הוא דורש להחליף את הייצוג.

כל המידע הזה, על מעורבות אלע"ד בהליכים ועל הביקורת הפנימית בקק"ל לא היה נחשף אילמלא הגיש אתמול (11/10/20) נציג הימין בקק"ל תביעה דחופה למניעת כינוס דירקטוריון הימנותא.

 

  1. התביעה של הימין למנוע את כינוס דירקטוריון הימנותא

ב-12/10/20 היה אמור להתכנס דירקטוריון הימנותא ולהחליט על הקפאת ההליכים והחלפת הייצוג בתביעת הפינוי נגד משפחת סומרין. יום לפני הישיבה הגיש נציג מפלגת הבית היהודי בדירקטוריון קק"ל, נחי אייל, תביעה דחופה לבית המשפט המחוזי בירושלים, בדרישה למנוע את כינוס הדירקטוריון משום שלטענתו הדיון נקבע במחטף, בהתראה קצרה מאוד, ובמצב שבו בעוד שבועות אחדים הרכב הדירקטוריון עומד להשתנות. בית המשפט הוציא צו ארעי שאוסר על דיון בנושא, ונתן להימנותא שהות של 7 ימים להגיב לתביעה.

לצד התביעה, שלח מנכ"ל עמותת אלע"ד, דוד בארי, מכתב חריף לראשי קק"ל ובו הוא מלין על הכוונה לפגוע בהליכים נגד משפחת סומרין. במכתב הוא מפרט כיצד במשך 30 שנה קק"ל איפשרה לעמותת אלע"ד לנהל את ההליכים כרצונה, כשהמימון להליכי הפינוי מגיע מעמותת אלע"ד. לטענתו, קק"ל מחוייבת מבחינה משפטית להסכמות שנחתמו בעבר ולכן אסור לבטלן כעת. הוא גם מאיים על חברי הדירקטוריון כי אם הם יצביעו בעד החלטה שתפגע בזכויותיה של אלע"ד יינקטו נגדם הליכים אישיים: "אם חברי דריקטוריון הימנותא מתכוונים לפעול בניגוד לדין ולקפח את זכויות העמותה, עליהם לדעת כי יישאו באחריות אישית, ללא כל קשר או נפקות להחלטות שיתקבלו על ידם".

 

  1. הלחץ השפיע אבל המאבק רחוק מלהסתיים

במשך עשרות שנים מנהלת קק"ל הליך פינוי מתיש וקשה מול משפחה פלסטינית בסילוואן. בכל אותן שנים היתה זו למעשה עמותת אלע"ד שניהלה את ההליך, והשתמשה בשם של קק"ל. הקרן הקיימת לישראל, שמתיימרת לייצג את העם היהודי, הסתירה את ההסכם שלה עם עמותת אלע"ד, וספגה את הביקורת הציבורית.

נדמה שרק בעקבות הלחץ הציבורי שהופעל על הקק"ל לאחרונה, עלו סוף סוף קולות פנימיים בקק"ל שניסו לשנות את התמונה המבישה. הלחץ הציבורי הצליח להביא לנסיון לשנות את מדיניות קק"ל, אבל המאבק עוד רחוק מלהסתיים. חשוב להדגיש שלצד הגורמים הללו בקק"ל, יש גם גורמים שתומכים במתנחלים ומסייעים להם. נכון לעכשיו בית המשפט מנע את החלטת הדירקטוריון וכדי לעצור את הפינוי יידרשו הכוחות הפנימיים בקק"ל להיאבק במלוא הכוח גם בבית המשפט, וגם אל מול האיומים של עמותת אלע"ד לנקוט נגדם הליכים באופן אישי.

המאבק של משפחת סומרין עדיין לא הוכרע והוא עוד ארוך. באפריל הקרוב ידון בית המשפט העליון בבקשת רשות הערעור שהגישה המשפחה, אחרי שהפסידה בבית המשפט השלום ובערעור בבית המשפט המחוזי. אך גם לאחר ההכרעה המשפטית, עדיין זה לא סוף פסוק. הקק"ל יכולה לבחור מה לעשות עם נכסיה, ולהחליט לאפשר למשפחה הפלסטינית להמשיך להתגורר בבית בדרך זו או אחרת.

לדיווח של ניר חסון בעיתון הארץ על ההתפתחות בקק"ל, אלע"ד ותביעת הפינוי נגד משפחת סומרין.