טוען..

הממשלה מקדמת כ-4,500 יחידות דיור בהתנחלויות

*** עדכון מ-12/5/22: מועצת התכנון העליונה סיימה את הדיון ואישרה את כל התכניות שהיו על סדר היום. מספר היחידות החדשות המדוייק הוא: 4,427 יח"ד שאושרו (מתוכם 1,636 יח"ד אושרו להפקדה, ו-2,791 יח"ד למתן תוקף). להורדת רשימת תכניות עדכנית לחצו כאן. המספר מציין רק את יחידות הדיור החדשות שמוסיפה כל תכנית.

בין התכניות שמיועדות לאישור:

הכשרה בדיעבד של שלושה מאחזים בלתי חוקיים; הגדלה של ההתנחלות שבות רחל מדרום לשכם פי חמש עם 534 יח"ד; הכפלה של ההתנחלות דולב ממערב לרמאללה עם 454 יח"ד; 120 יח"ד בקרית ארבע בצמוד לחברון; תוספת 332 דונם לאזור התעשיה אריאל ו-1,061 יח"ד בביתר עילית ממערב לבית לחם.

בשלום עכשיו הבחינו כי לראשונה מאז החלו במתפ"ש לפרסם הודעות לעיתונות על ישיבות לאישור תכניות בהתנחלויות, בחרו בדוברות מתפ"ש להקטין במאות יחידות את מספר היחידות שעליהן דווח, בעוד שבדרך כלל הם בוחרים להציג מספר מקסימלי ומנופח, ככל הנראה מתוך תקווה להקטין את הביקורת על ישראל (ראו הרחבה להלן).

שלום עכשיו: "אישור התכניות בהתנחלויות הוא סטירת לחי לא רק בפני הסיכוי לשלום אלא גם בפני הסיכוי לאיזשהו פיתוח כלכלי פלסטיני בעתיד. הבניה בהתנחלויות נוגדת את האינטרס הישראלי והסיבה היחידה לאשר את התכניות הללו היא רצון לרצות את הימין. אסור שתומכי השלום בממשלה יסכימו למהלך ההרסני הזה".

ביום שישי (6/5/22) בצהריים, יצאה הודעה לעיתונות מטעם מתאם הפעולות בשטחים לפיה ביום חמישי הקרוב, 12/5/22 תתכנס מועצת התכנון העליונה לאשר תכניות "ל-3,988 יחידות דיור" בהתנחלויות. במקביל פורסם גם סדר היום הרשמי באתר לשכת התכנון. עיון בסדר היום הרשמי ובהוראות התכניות שמיועדות לאישור מעלה כי מועצת התכנון העליונה של המינהל האזרחי (מת"ע) צפויה לאשר כ-4,427 יחידות דיור בהתנחלויות, רובן בהתנחלויות בעומק הגדה שלא ניתן יהיה לספח לישראל במסגרת הסכם עתידי עם חילופי שטחים.

בכך יגיע מספר יחידות הדיור שמקדמת ממשלת "השינוי" לכ-7,287 יח"ד תוך פחות משנה, אחרי שבנובמבר 2021 אישרה מת"ע 2,860 יח"ד בהתנחלויות.

מתוך 4,427  היחידות שמובאות לאישור, 1,636 יח"ד מובאות לאישור להפקדה, ו-2,791 מובאות לאישור למתן תוקף.

2,523 יח"ד הן בהתנחלויות שממזרח לתוואי הגבול הפוטנציאלי שהוצג ביוזמת ז'נבה, כלומר בהתנחלויות שלא סביר שניתן יהיה לספח לישראל במסגרת חילופי שטחים בהסכם.

להורדת רשימת התכניות בטבלת אקסל לחצו כאן.

 

א. הכשרה בדיעבד של שלושה מאחזים לא חוקיים:

מצפה דני – מאחז שהוקם בפברואר 1999 תחת ממשלת נתניהו, בחלקו על קרקע פרטית של פלסטינים. התכנית מאשרת בניית 114 יחידות דיור בשטחי אדמות שהוכרזו כ"אדמות מדינה" וכולאת בשטח המאחז עשרות דונם של אדמות פרטיות שבהם אמנם לא מתוכננת בניה אך קשה להאמין כי לבעלי הקרקע תהיה אפשרות להגיע אליהם.

המאחז עוז וגאון – מוקד תיירות שהוקם ביולי 2014 מדרום לבית לחם בסמוך לצומת גוש עציון שבו מקיימים פעילויות חינוכיות, מחנאות ו-ODT לתלמידים וקבוצות מאורגנות. התכנית מאשרת הקמת מבנים ופעילות תיירותית ובית מלון עם 180 חדרים.

המאחז גבעת הבוסטר ("מצפה לכיש") – הוקם תחת ממשלת שרון בינואר 2002 מדרום מערב לחברון, שימש בתחילה למגורי צעירים בבנייה קלה, ולאורך השנים התפתח לכדי מאחז עם בתי קבע ומשפחות, במבנים לא חוקיים. נגד המאחז אף הוצא צו פינוי (צו תיחום) שמעולם לא מומש. התכנית מבקשת להקים במאחז 170 יחידות דיור.

כדי להימנע מלהכריז על הקמת התנחלויות חדשות המאחזים הללו מובאים לאישור כ"שכונות" של התנחלויות קיימות: מצפה דני – כחלק ממעלה מכמש; עוז וגאון – כחלק ממגדל עוז; וגבעת הבוסטר כחלק מההתנחלות נגוהות.

ב. תכניות נוספות:

ברשימת התכניות נכללו גם תכניות גדולות מאוד בהתנחלויות קטנות יחסית בעומק הגדה, כמו למשל:

תכנית ל-534 יח"ד בשבות רחל שבין רמאללה לשכם – התנחלות עם כ-500 תושבים שהחלה כמאחז לא חוקי והוכשרה בדיעבד כ"שכונה" של ההתנחלות שילה. התכנית צפויה להגדיל את ההתנחלות בערך פי חמש; שתי תכניות ל-454 יח"ד בדולב שממערב לרמאללה (התנחלות עם כ-1500 תושבים, התכניות צפויות להכפיל את ההתנחלות); תכנית ל-269 יח"ד בקדומים ממערב לשכם (יתכן שחלק מיחידות הדיור שבתכנית כבר עברו אישור בעבר); תכנית ל-500 יח"ד באלקנה מדרום לקלקיליה, ותכנית ל-1,061 יח"ד בביתר עילית בשטח שנוסף להתנחלות לפני כמה שנים לאחר שצוות קו כחול בדק ומצא שיש עוד קרקעות שאפשר להחשיב אותן כאדמות מדינה.

תכנית חשובה נוספת היא תכנית להוסיף 332 דונם לאזור התעשיה באריאל ולהרחיבו מזרחה לכיוון ההתנחלות. תכנית נוספת היא להוסיף 337 דונם לתעשיה בעמנואל. מכיוון שמדובר בתכניות לא למגורים יש נטיה פחות לשים אליהן לב, אך חשוב לציין שאזורי התעשייה הם התנחלויות לכל דבר ועניין, מבחינת השטח שהן תופסות והניצול של משאבי האוכלוסיה הכבושה, ובמידה לא מעטה גם מקשות על פינוי עתידי ומעלות את המחיר שלו.

התכנית באריאל משלימה מהלך של בניית חיץ פיסי בין עיירת המחוז הפלסטינית, סלפית, לבין הכפרים שבסביבתה. הממשלה הנוכחית כבר החלה במהלך הזה כאשר באוקטובר 2021 פורסם מכרז להקמת 731 יחידות דיור ממערב לאריאל. כעת התכנית לתעשיה נועדה להתקרב אליה ממערב ולסגור סופית את פוטנציאל הפיתוח של סלפית. מדובר באחת הפגיעות הקשות ביותר בתפקוד וביכולת הפיתוח של האזור המרכזי בגדה המערבי והיא גוזרת על הכפרים והעיירות בסביבה להיות מנותקים זה מזה ללא אפשרות לפיתוח בר קיימא לשנים הבאות.

ראו כאן סרטון המסביר את ההשלכות של אריאל על פיתוח סלפית והסביבה:

ג. תכניות לפלסטינים?

יש לציין שכמה עיתונאים כתבו שבכוונת הממשלה גם לאשר תכניות בנייה לפלסטינים. נכון לכתיבת שורות אלה (9/5/22), עדיין לא פורסם שום סדר יום שיעיד על כך. אין ספק שהניסיון לכרוך את ההחלטה לאשר בנייה מאסיבית בהתנחלויות בהבטחה לקדם כמה תכניות לפלסטינים, נועד לייצר מראית עין של איזון (כאילו שיש איזון בין כובש ונכבש), ולרכך את הביקורת על ישראל ואולי אף לנסות לדחות את ההאשמות לקיום מדיניות של אפרטהייד בשטחים.

נציין כי בשנים האחרונות שמענו בעיקר הצהרות ממשלתיות על כוונות לאשר תכניות לפלסטינים כאשר בפועל כמעט ולא אושר דבר. הממשלה הנוכחית ניסתה גם בנובמבר האחרון "לאזן" את אישור אלפי יחידות הדיור בהתנחלויות בקידום של 6 תכניות לפלסטינים עם כ-1,300 יח"ד שרובן כבר היו בנויות בשטח וקיבלו הכשרה. בשורה התחתונה, בין השנים 2009 ל-2021 ניתנו בכל שטחי C, בסה"כ 81 היתרי בניה לפלסטינים בעוד שבהתנחלויות נבנו בהיתרים כ-24,520 יח"ד (נתוני ההיתרים לפלסטינים הם נתוני המינהל האזרחי כפי שנאספו ע"י במקום, והנתונים המעידים על ההיתרים בהתנחלויות הם נתוני התחלות הבניה של למ"ס).

 

מקטינים את המספרים כדי לבלבל את הידידים

בשלום עכשיו הבחינו כי בניגוד לכל ההודעות לעיתונות הקודמות של מתפ"ש בנוגע לאישור תכניות בהתנחלויות, בהודעה שפורסמה ביום שישי, הצליחו במתפ"ש "להפחית" מרשימת התכניות כ-900 יחידות דיור. יתכן שהדבר נעשה בתום לב, אך יתכן שמדובר בניסיון נוסף לרכך את הביקורת על ישראל ואולי חלילה להוליך שולל את ידידות ישראל בעולם. האופן שבו זה נעשה קשור לכך שניתן לספור את יחידות הדיור בכל תכנית בשתי דרכים: מספר היחידות הכולל של התכנית; או מספר היחידות החדשות שמתווספות בתכנית.

כך למשל, כאשר יש בשטח תכנית בנייה ישנה שאושרה לפני 20 שנה, לפיה מותר לבנות 100 יח"ד במקום מסויים, ומעוניינים היום להרחיב ולהוסיף לה 50 יחידות דיור נוספות (בין אם הבתים כבר נבנו ובין אם לא), על פי רוב נדרשת הכנת תכנית חדשה, ל-150 יחידות דיור. כשסופרים את מספר יחידות הדיור בתכנית החדשה ניתן לומר בלי לשקר שמדובר בתכנית ל-150 יח"ד, אך אם מבקשים לספור רק את היחידות החדשות שנוספות על המצב המאושר, יש לומר שמדובר בתכנית לבניית 50 יח"ד.

בכל ההודעות לעיתונות של מתפ"ש עד היום, תכניות כאלה הוצגו כתכניות ל-150 יח"ד, בעוד ששלום עכשיו בחרה לספור רק תכניות חדשות ולכן הספירה שלנו מעט שונה מהספירה שמפרסם מתפ"ש בהודעותיו. שתי הספירות יכולות להיות לגיטימיות כל עוד מתמידים בהן ומסבירים את המתודולוגיה.

להלן כמה דוגמאות מסדר היום של מת"ע ליום חמישי הקרוב:

תכנית 420/1/4/47 במעלה אדומים נועדה להוסיף 16 יח"ד על 16 שאושרו בעבר (סה"כ תכנית ל-32 יח"ד) – בהודעת מתפ"ש היא הופיעה כתכנית ל-16 יח"ד. תכנית 120/1/4 מוסיפה 170 יח"ד על 96 שהיו מאושרות בעבר (סה"כ 266 יח"ד) – בהודעת מתפ"ש צויינו 170 יח"ד. באפרת (גבעת התמר) תכנית ל-193 יח"ד שמהווים תוספת של 40 יחידות על ה-156 המאושרות, מופיעה בהודעת מתפ"ש כתכנית ל-40 יח"ד.

בתכנית בביתר עילית מתפ"ש ספר 761 יח"ד בלבד, בעוד שבהוראות התכנית יש עוד 300 יח"ד נוספות לדיור מוגן, שמשום מה החליטו במתפ"ש להתעלם מהן.

בשלום עכשיו חישבו ומצאו שהמספר המקסימאלי של יחידות הדיור בתכניות שמובאות לדיון ביום חמישי הוא 4,889 יח"ד וכך אולי היו מציגים אותו במתפ"ש בשנים קודמות. בהודעת מתפ"ש השבוע היו כאמור 3,988 יח"ד בלבד, כלומר 901 יח"ד פחות. יש לקוות שאין כאן ניסיון לרמות את ידידי ישראל בעולם.