לפני כשנה אישר הקבינט המדיני-בטחוני קידום של 700 יחידות דיור לפלסטינים. ככל הנראה הרקע להחלטה היה הביקורת הבינלאומית הקשה על הריסת עשרות יחידות דיור בואדי חומוס ממזרח לירושלים והביקורת של בג"צ בעתירות של פלסטינים נגד צווי הריסה, שביקש מהמדינה להראות האם ניתנים היתרי בניה.
היום התפרסם ב-Times of Israel כי בשנה מאז החלטת הקבינט אושר לפלסטינים רק היתר בניה אחד למגורים באזור סי – להקמת מבנה אחד עם 6 יחידות דיור. בדיקת שלום עכשיו שבחנה את כל הפרוטוקולים של ישיבות ועדת המשנה לרישוי במינהל האזרחי, הגוף שאמור לאשר את התכניות ובקשות ההיתרים לפלסטינים באזור סי, העלתה כי ב-9 ישיבות שהתקיימו מאז החלטת הקבינט ב-30 ביולי 2019 אושר היתר בניה אחד עם 6 יחידות דיור, ואושרו 4 תכניות בניה ל-20 יחידות דיור נוספות. עשרות בקשות אחרות של פלסטינים להיתרים – נדחו.
יש לציין כי לצד ועדת המשנה לרישוי קיימת גם ועדת משנה לפיקוח שעוסקת בצווי הריסה ויש בסמכותה לאשר גם כן היתרי בניה. הפרוטוקולים של ועדת המשנה לפיקוח אינם מפורסמים בפומבי ולכן לא יכולנו לבחון אם היו שם היתרים אך הניסיון מלמד כי כמעט אף פעם לא מאשרים בועדת המשנה לפיקוח היתרי בניה, ולכל היותר מעבירים את הטיפול לועדת המשנה לרישוי. ועדת המשנה לפיקוח עוסקת בעשרות או אף מאות בקשות להיתר בשנה, וככלל דוחה את כולם.
שלום עכשיו: ההצהרות של נתניהו על כוונה לאפשר פיתוח מינימלי למיליוני הפלסטינים בגדה המערבית התגלו כדיבור ריק. אין כל הצדקה למדיניות הישראלית שלא מאפשרת שום פיתוח פלסטיני ב-60% מהגדה המערבית שנחשבים אזור סי ונמצאים בשליטה ישראלית מלאה. מדיניות זו לא משרתת שום אינטרס ישראלי מלבד אינטרס של קבוצת מתנחלים קטנה שלא רוצים ששכניהם יוכלו לחיות ברווחה ולהתפתח. אם למישהו יש ספקות לגבי מה שצפוי עם סיפוח פוטנציאלי של הגדה, המדיניות הנוכחית של הממשלה מרמזת על כך שבמצב של סיפוח האפליה והאפרטהייד שכבר ניכרים בשטח יהפכו למדיניות ממוסדת.
להרחבה בנושא היתרי בניה (שאין) לפלסטינים ראו כאן
רשימת התכניות וההיתרים שאושרו לפלסטינים מאז 30/7/2020 עד היום (24/6/2020):