טוען..

קידום התנחלויות חסר תקדים במזרח ירושלים בצל המלחמה בעזה

בחודשיים וחצי האחרונים, מאז תחילת הלחימה ברצועת עזה, ממשלת ישראל מקדמת תוכניות בניה בהיקף חסר תקדים במזרח ירושלים. כזכור, כמה ימים אחרי תחילת המלחמה וועדת התכנון קידמו להפקדה את ההתנחלות קדמת ציון בלב אוכלוסיה פלסטינית במזרח ירושלים וביום רביעי 27/12/23 וועדות התכנון ידונו בהתנגדות לשכונת גבעת שקד הגובלת בשכונות הפלסטיניות בית צפפה ושורפאת. בין ההחלטות הללו, קודמו עוד שלוש שכונות חדשות כהתנחלות במזרח ירושלים ומקדמים תוכניות בניה באגן העיר העתיקה. כל זאת נעשה במקביל לעליה בקצב הריסות בתי פלסטינים במזרח העיר ביחס לחודשים שלפני המלחמה.

 

שלום עכשיו: תנופת הפיתוח במזרח ירושלים בפרק זמן של חודשיים היא חסרת תקדים ונראה שלממשלה אצה הדרך למנוע בכל דרך פתרון פוליטי שיכלול את מזרח ירושלים. הבניה באגן העיר העתיקה ובשכונות החדשות, נועדו להקשות על הסדר מדיני עם הפלסטינים ונראה שלא במקרה הם נעשות בזמן שעיני העולם בנעשה ברצועת עזה.

 

קדמת ציון

ועדת התכנון והבניה המחוזית של ירושלים דנה ביום שני שעבר 9.10.23 בתיקונים לתוכנית קדמת ציון שבמזרח ירושלים ואישרה אותה להפקדה (עם תנאים). הדיון ב 9.10.23 התקיים לאחר שבדיון הקודם בתאריך 11.9.23 התוכנית אושרה עם הסתייגויות בניהם בדיקה של נציג משרד התחבורה והצורך באישור משרד הביטחון. ההתנחלות החדשה מיועדת להבנות בשכונת אבו דיס ותכלול 384 יח"ד.

למרות בקשות חברי הוועדה המחוזית לדחות את הדיון ולמרות שנציג משרד הביטחון נעדר מהדיון (בעקבות המלחמה) הוחלט לקיים את הישיבה שאישרה את התוכנית.

לקריאה נוספת

לקריאת כתבה בעיתון הארץ

 

 

אמת המים התחתונה

ועדת התכנון והבניה המחוזית של ירושלים אישרה ביום רביעי 29.11.23 את התוכנית לבניית שכונת אמת המים התחתונה (תוכנית 101-0808840). מחצית משכונת אמת המים התחתונה נמצאת מעבר לקו הירוק במזרח ירושלים ומחציתה בתוך שטח הקו הירוק, אולם מיקומה, בין השכונות גבעת המטוס והר חומה הופך אותה לבעייתית במיוחד מבחינה מדינית. התוכנית שאושרה מציעה בניית 1,738 יחד'.

לקריאה נוספת

 

גבעת שקד

ועדת התכנון והבניה המחוזית של ירושלים תדון ביום רביעי 27/12/23 בהתנגדויות לתוכנית בניית שכונת גבעת שקד (תוכנית 101-0969162). התוכנית לבניית שכונת גבעת שקד אושרה בחודש מאי 2023. ההחלטה לקיים דיון בהתנגדויות כשבעה חודשים אחרי הדיון בוועדה המחוזית הוא מהיר יחסית ומעיד על הרצון לקדם את התכונית בהקדם. שכונת גבעת שקד מתוכננת להיבנות על אדמות הכפרים בית צפאפה ושורפאת. על פי התכנית, בשכונה ייבנו כ – 700 יחידות דיור חדשות. בניית השכונה החדשה תחנוק באופן משמעותי את יכולת ההתפתחות של השכונות הפלסטיניות הסמוכות, ותפגע אנושות ביכולת לייצר רצף טריטוריאלי למדינה פלסטינית עתידית. מדובר בתכנית ביוזמת האפוטרופוס הכללי, שבצעד יוצא דופן החל ליזום תכניות במזרח ירושלים בקרקעות שנמצאות בניהולו.

לקריאה נוספת

 

רכבל לעיר העתיקה

בשבת, 9/12/23, נתלו ברחבי שכונת סילוואן שלטים מטעם עיריית ירושלים המודיעים על הפקעה של קרקעות לצורך בניית העמודים שעליהם יהיה תלוי הרכבל המתוכנן לעיר העתיקה. ההפקעות הן לצורכי חיפוש ואיתור המקום המתאים לבניית העמודים, כך שניתן יהיה לבצע קידוחים ובדיקות בקרקע, והן מוגבלות לשמונה שנים בלבד. אחרי שמונה שנים, ייקבע השטח המדויק שעליו ייבנו העמודים והוא יופקע לצמיתות. בעלי הקרקעות קיבלו 60 ימים להגיש התנגדויות להפקעה.

הרכבל הוא אחד הפרויקטים הגדולים ביותר שבו משקיעה הממשלה כדי לתמוך בהתנחלות ובהשתלטות הישראלית על שכונות פלסטיניות מדרום לעיר העתיקה. להרחבה על הרכבל ועל המשמעויות שלו ראו כאן. לפי תכנית ההפקעות, מדובר ב-12 מקומות להפקעה בשטח כולל של כ-10 דונם, בשטחים שאין עליהם מבני מגורים, אך הם משמשים לדרכים, חצרות וכיו"ב.

לקריאה נוספת

מפת ההפקעות לחיפוש מקום לעמודי הרכבל (מסומנות בירוק).

הרובע הארמני בעיר העתיקה

חשש כבד שאחד השטחים הלא בנויים האחרונים בעיר העתיקה של ירושלים יועבר לטובת הקמת התנחלות חדשה. בשבועות האחרונים מנסים נציגים של איש עסקים יהודי-אוסטרלי ושותפיו, לבצע עבודות פיתוח ותשתית בחניון הרובע הארמני של ירושלים בטענה שהשטח נרכש על ידם מידי הכנסיה הארמנית. הקהילה הארמנית מתנגדת לעבודות וטוענת שמאחורי היזם עומדים ארגוני המתנחלים. עוד הם טוענים שהחניון נקנה שלא כחוק ויש לבטל את ההסכם בין הפטריארכיה לקונים.

השטח בגודל של כ 11 דונם נמצא בין הכנסיה הארמנית לחומות העיר העתיקה. בשלב הראשון השטח הוכשר כחניון בשנת 2020 במימון עיריית ירושלים והרשות לפיתוח ירושלים. כשנה לאחר מכן, בשנת 2021, נחתם הסכם להחכרת השטח ל 98 שנים בין אנשי הפטריארכיה וככל הנראה, כולל הפטריארך עצמו, לבין איש עסקים מחו"ל לצורך בניית מלון. הקהילה הארמנית התנגדה למכירה וטענה לעסקת תרמית שאינה חוקית. החשש בקרב אנשי הקהילה הוא שמאחורי אנשי העסקים, עומדים עמותות המתנחלים השואפים להפוך את השטח הלא בנוי האחרון ברובע הארמני להתנחלות יהודית חדשה.

לקריאה נוספת

כתבה בעיתון הארץ

גבעת המטוס

ועדת התכנון והבניה המחוזית של ירושלים אישרה להפקדה ביום שני 11/9/23, את תוכנית 'הסטריפ' בדרום העיר, בצמוד לשכונת גבעת המטוס, והיא וכוללת מתחם מגורים (3,500 יח"ד), מלונות (1,300 חדרים), מסחר ותעסוקה. תוכנית 'הסטריפ' (סטריפ דרך חברון, מס' תוכנית 101-0657593)  ממוקמת לאורך דרך חברון, בשטח של כ 140 דונם. הפרויקט הוא יוזמה של הכנסייה היוונית אורתודוקסית, בעלת האדמות, וחברת  Dyani Holdings. כשני שליש משטח התוכנית נמצא מעבר לקו הירוק, גובל בשכונת גבעת המטוס, ועתיד להבנות לאורך תוואי הרכבת הקלה המתוכננת לנוע בדרך חברון.

לקריאה נוספת

הריסות מזרח העיר

מאז תחילת שנת 2023 ממשלת ישראל ועיריית ירושלים הרסה 212 מבנים במזרח ירושלים. כול המבנים שנהרסו נבנו על ידי פלסטינים. מאז תחילת המלחמה ב 8 לאוקטובר, נהרסו 53 מבנים ו 216 אנשים איבדו את בתיהם. באופן יחסי קצב ההריסות בזמן המלחמה בעזה היה גבוהה יותר מאשר בשאר חודשי השנה. למעשה כרבע מההריסות בירושלים המזרחית השנה, נעשו במהלך המלחמה. הנתונים מבוססים על פרסומים של OCHA. החלטת הרשויות לא לעצור את הריסות הבתים ואף להגבירם, משתלב עם מדיניות ממשלת ישראל לפגוע בקהילה החלשה בעיר, לצמצם את הנוכחות הפלסטינית במזרח ירושלים ולדחוק את הפלסטינים ככל הניתן מחוץ לגבולות ירושלים.