טוען..

פורסמו הפקעות לבניית הרכבל לעיר העתיקה

בשבת, 9/12/23, נתלו ברחבי שכונת סילוואן שלטים מטעם עיריית ירושלים המודיעים על הפקעה של קרקעות לצורך בניית העמודים שעליהם יהיה תלוי הרכבל המתוכנן לעיר העתיקה. ההפקעות הן לצורכי חיפוש ואיתור המקום המתאים לבניית העמודים, כך שניתן יהיה לבצע קידוחים ובדיקות בקרקע, והן מוגבלות לשמונה שנים בלבד. אחרי שמונה שנים, ייקבע השטח המדויק שעליו ייבנו העמודים והוא יופקע לצמיתות. בעלי הקרקעות קיבלו 60 ימים להגיש התנגדויות להפקעה.

 

הרכבל הוא אחד הפרויקטים הגדולים ביותר שבו משקיעה הממשלה כדי לתמוך בהתנחלות ובהשתלטות הישראלית על שכונות פלסטיניות מדרום לעיר העתיקה. להרחבה על הרכבל ועל המשמעויות שלו ראו כאן. לפי תכנית ההפקעות, מדובר ב-12 מקומות להפקעה בשטח כולל של כ-10 דונם, בשטחים שאין עליהם מבני מגורים, אך הם משמשים לדרכים, חצרות וכיו"ב.

 

שלום עכשיו: גם בזמן מלחמה, ממשלת ישראל ממשיכה לקדם פרויקטים התנחלותיים להשתלטות על המרחב הציבורי במזרח ירושלים באופן שיפגע במרקם העדין של העיר ויקשה מאוד על כל פתרון מדיני עתידי. פרסום ההפקעה כעת מעיד על כך שממשלת נתניהו-בן גביר לא עוצרת ועושה הכל כדי לקבוע עובדות בשטח כל עוד היא בשלטון.

 

משמעות הודעת ועדת התכנון המקומית

החלטת ועדת התכנון המקומית מעידה על קידום בניית הרכבל למרות שעדיין לא יצא מכרז ולא נבחרה חברה שתבצע את הקמת הרכבל. נראה שהרשויות פועלות לקבוע עובדות בשטח ולהכשיר ככל הניתן את התנאים לבניה מהירה של הרכבל אם וכאשר יוחלט על חברת ביצוע.

חשוב לזכור שמכוון שבישראל אין חברות בעלות ניסיון בהקמת רכבלים ותפעולם, נראה שהגוף המבצע יצטרך להגיע ממדינות אירופאיות או אסייתיות בהם יש חברות עם הידע והניסיון הדרוש.

פרויקט הרכבל לעיר העתיקה

מיזם הרכבל החל בימי שר התיירות יריב לוין בשנת 2017. הפרויקט הוגדר בקטגוריית "עדיפות לאומית", על מנת לעקוף את ועדות התכנון אותם פרויקטים תחבורתיים אמורים לעבור. הרכבל עתיד לחבר בין מערב ירושלים לשכונת סילואן שנמצאת במזרח ירושלים.

בשלב הראשון ינוע הרכבל בין שלוש תחנות: החל במתחם התחנה הראשונה בשכונת בקעה, הלאה משם להר ציון וכלה במרכז קדם של עמותת אלע"ד בכניסה לסילואן. בטווח הארוך, שאינו עומד לאישור כרגע, מתוכננות תחנות בהר הזיתים ובבריכת השילוח שבקצה שכונת וואדי חילווה בסילואן.

הרכבל יחזק מאוד את אחיזתה של עמותת אלע"ד בשכונת סילואן ובמקומות אחרים במזרח ירושלים. הקמתו תאפשר לעמותה לקבל אלפי מבקרים לאתרים הנמצאים בניהולה כדוגמת עיר דוד ואחרים, ולהציג את מזרח ירושלים כחלק בלתי נפרד מירושלים הישראלית.

למידע נוסף באתר ארגון עמק שווה ואתר עמותת במקום.

מפת ההפקעות לחיפוש מקום לעמודי הרכבל (מסומנות בירוק).

 

הודעת הפקעה שנתלתה בסילוואן ב-9/12/23