בעקבות עתירה שאליה הצטרפה חברת הבת של הקק"ל, הימנותא, בדרישה להרוס בית משפחה פלסטינית ליד בית לחם הודיע המינהל האזרחי למשפחה שביתה יהרס ביום ראשון הקרוב.
משפחת קסיה מתגוררת בבית מבודד על גבעה ממערב לבית לחם בין הכפרים בתיר ובית ג'אלה. ליד הבית הם מפעילים מסעדה משפחתית עם נוף מרהיב של האדמות החקלאיות של האזור שנקרא "מחרור". כמו עשרות אלפי פלסטינים ברחבי הגדה המערבית שאדמתם נחשבת אזור C לפי הסכם הביניים מ-1995, הם צריכים לקבל היתר בניה מהמינהל האזרחי. אך בגלל המדיניות הישראלית שלא לתת כמעט שום היתרים לפלסטינים, בקשותיהם להיתר נדחו שוב ושוב, ונגד ביתם הוצא צו הריסה.
המשפחה לא ויתרה והגישה עתירות לבג"צ בניסיון למנוע את ההריסה. וההליכים התנהלו במשך שנים. אלא שביוני 2017 חל מפנה משמעותי בתיק. הקרן הקיימת לישראל, ע"י חברת הבת שלה הימנותא, ביקשה להצטרף כצד להליך בטענה שהיא הבעלים של הקרקע. הימנותא הציגה מסמך בעלות מ-1969 ודרשה שהבית והמסעדה יהרסו מיד.
המשפחה טוענת שהיא הבעלים של הקרקע כבר עשרות רבות של שנים, ושהיא מעולם לא מכרה את הקרקע לאיש, ובוודאי לא להימנותא, שהתעוררה פתאום חמישים שנה אחרי שכביכול רכשה את הקרקע, כדי לטעון שהיא הבעלים. יש לציין שבאזור מחרור אין רישום טאבו, וככל שיש עסקאות במקרקעין, הן נעשות לפי רישומים לא מדוייקים שבמקרים רבים מתגלים בהם טעויות במיקום.
מהרגע שקק"ל באמצעות חברת הבת שלה הימנותא הצטרפה להליך, דברים התחילו לרוץ מהר יותר. הימנותא שכרה את עורך דין אבי סגל, שמייצג ארגוני מתנחלים רבים (את עמותת אלע"ד ועטרת כהנים במזרח ירושלים, את עמותת רגבים שפועלת לפינוי והריסה של מבנים של פלסטינים בשטחים ובתוך ישראל וגופי ימין נוספים), וטענה בלהט שצריך להרוס את בית המשפחה.
הבקשות שהגישה המשפחה להיתר בניה במינהל האזרחי נדחו בתואנה שהמשפחה אינה הבעלים של הקרקע. ב-29/7/19 דחה בג"צ את העתירות של המשפחה וקבע שאין מניעה לממש את צווי ההריסה נגד המסעדה ונגד בית המגורים. ההחלטה אם לבצע את ההריסה ומתי חזרה לידי המינהל האזרחי שפועל לפי סדר עדיפויות להריסה שקובעת לו הממשלה.
המשפחה עדיין לא ויתרה: כדי להצליח לבקש היתר בניה, היא הגישה תביעת בעלות בבית המשפט המחוזי. מדובר בהליך ארוך ויקר שנדרש משום שאין רישום קרקעות (טאבו) באזור מחרור. המשפחה ביקשה מבית המשפט המחוזי להוציא צו מניעה שיעכב את ההריסה עד שיוחלט בסוגיית הבעלות כדי שהמשפחה תקבל הזדמנות לקבל היתר בניה, אך לפני חמישה ימים, ב-18/8/19, ביהמ"ש המחוזי דחה את הבקשה והמינהל האזרחי הודיע למשפחה שביתה יהרס כבר ביום ראשון הקרוב.
שלום עכשיו: קק"ל הפכה עצמה לקרן הקיימת לגירוש פלסטינים. זוהי רשעות ואכזריות מצד הקק"ל שמשעבדת את משאביה לאינטרסים של המתנחלים. אפילו אם היה נכון שהימנותא היא הבעלים (דבר שנוי במחלוקת), היא היתה יכולה לבוא בדברים עם המשפחה על אפשרות לשכור או לרכוש את הקרקע; האינטרס של לגרש את המשפחה הפלסטינית שמתגוררת בשטח עשרות שנים ולהרוס את המסעדה שהיא מטה לחמה, הוא לא האינטרס שלשמו הוקמה הקרן הקיימת ולשמו תורמים לה אלפי יהודים בעולם את כספם.
יש לציין שבשנים האחרונות אנחנו רואים חידוש של המאמצים של הקרן הקיימת באמצעות חברת הבת שלה, הימנותא, לגירוש פלסטינים מבתיהם בשטחים הכבושים. כך במקרה של הכפר הפלסטיני ערב א-רמדין, עתרה הימנותא לפינוי של כפר שלם על בסיס טענת בעלות קלושה (של חלק קטנטן מהקרקע) – ועתירתם נדחתה לפי שעה.
לפני שנתיים שכרה הימנותא אדם לתפקיד של רכישת קרקעות בשטחים הכבושים. הימנותא טענה אז שמדובר באיוש של תקן שהתפנה אחרי שמישהו יצא לפנסיה ואין כל כוונה לחזור לרכישת קרקעות. בינתיים הסתבר שהימנותא שכרה את שירותיו של מי שהיה רכז קרקעות בעמותת רגבים שפועלת לגירוש פלסטינים והריסתם בתיהם בישראל ובשטחים, ודומה שהיא החליטה שהימנותא תהפוך לעמותה לגירוש פלסטינים.
במזרח ירושלים בסילוואן, תבעה הימנותא פינוי של משפחת סומרין הפלסטינית שמתגוררת בביתה עוד מלפני 1967, על בסיס טענות בעלות מפוקפקות, בשירות המתנחלים.