המנהל האזרחי פרסם היום (14.8.24) קו כחול להתנחלות חדשה בשם "נחל חלץ". קרקעות אלו הם תוספת פוטנציאלית לתחום השיפוט שנקבע להתנחלות לפני כחודש. ההתנחלות המתוכננת נמצאת על אדמת הכפר הפלסטיני בתיר, קרוב מאוד לבתי התושבים הפלסטינים. השטח כולו הוכרז כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו בשנת 2014. על פי אמנת אונסק"ו לאתרי מורשת, שגם ישראל חתומה עליה, אין לפגוע באתר מורשת של מדינה אחרת, גם לא בעת מלחמה. על הקמת ההתנחלות נחל חלץ הוחלט בישיבת הקבינט בסוף חודש יוני 2024 כחלק מהקמת חמש התנחלויות (ארבעה מתוכם מאחזים קיימים).
הקו הכחול הוא שטח שישראל מתייחסת אליו כאדמות ציבוריות (המכונות "אדמות מדינה"). בשנות ה-80 הכריזה המדינה על מאות אלפי דונמים בגדה המערבית כאדמות מדינה בצורה מאוד לא מדוייקת שלא מאפשרת לדעת מהן הגבולות האמיתיים של אדמות המדינה ומה נחשב אדמות פרטיות. בגלל חוסר הדיוק נקבע כי לפני כל שימוש באדמות מדינה כאלה, הקצאות או תכנון, נדרש להכין להם גבולות מדוייקים חדשים שנקראים "קו כחול". הגדרות תחום הקו הכחול נעשית על ידי "צוות קו כחול" של המנהל האזרחי שעבודתו הוכפפה לאחרונה למינהלת ההתיישבות.
הקו הכחול החדש באזור בתיר יוצר שטח מחורר, ללא רצף משמעותי, של 602.7 דונם. המשמעות של הכרזה על קו כחול דומה להכרזה על אדמות מדינה, וניתנה למי שטוען לבעלות בשטח הזדמנות לערער על כך בפני ועדת ערר, תוך 45 יום מפרסום ההודעה. צורת השטח שהוכרז והיעדר רצף משמעותי מעלים שאלות כיצד ניתן יהיה לבנות עליו התנחלות בת קיימא, עם תכנון נורמלי (ראו להלן מפה). ניסיון העבר מראה כי ההתנחלות עלולה ליצור מובלעות של קרקע פרטית פלסטינית מוקפת בהתנחלות שלא תינתן לבעלים גישה חופשית אליהן.
בעבר, שינוי הקו הכחול בהתנחלות לא לווה בפרסום של המנהל האזרחי, אולם בעקבות עתירה של עמותות במקום ויש דין שטענו ששינוי קו כחול, כמוה כהכרזה חדשה על אדמות מדינה ולכן יש לאפשר זכות ערעור. כתוצאה מכך הוחלט על נוהל בו מפרסמים את הקו הכחול ומאפשרים הגשת ערעור תוך 45 יום ממועד הפרסום.
קצב ההכרזות על גבולות קו כחול ואדמות מדינה עצמו הוא חסר תקדים, כאשר רק שבוע שעבר (7.8.24) הוכרזו 116 דונם אדמות מדינה בהתנחלות מגדל עוז. ההכרזות המרובות על אדמות מדינה וקו כחול להתנחלויות, הם תוצאה של מדיניות הממשלה, למנוע הקמת מדינה פלסטינית והכשרת מפעל ההתנחלויות. קצב ההכרזות הגבוהה, מתאפשר במידה רבה בזכות העברת הסמכויות לשר סמוטריץ' כשר נוסף במשרד הביטחון והקמת מנהל ההתיישבות שתחת סמכותו.
שלום עכשיו: נתניהו וסמוטריץ ממשיכים לקדם סיפוח דה פקטו, מתעלמים מאמנת אונסק"ו שישראל חתומה עליה, ואת המחיר כולנו נשלם. ההתנחלות שתוקם תהיה מובלעת בלב מרחב פלסטיני ותביא בהכרח לעוד חיכוך ואתגרים ביטחוניים. בלתי נתפס שיומיים אחרי הורדת הדירוג הכלכלי של ישראל על סוכנות הדירוג פיץ', שר האוצר וראש הממשלה, עסוקים בבניית התנחלויות בלב האוכלוסיה הפלסטינית.