ועדת המשנה להתנגדויות של מועצת התכנון העליונה תתכנס ב-18 ביולי לדיון מסכם בהתנגדויות שהוגשו לתכניות ב-E1. זאת אחרי שבחודש ינואר השנה דחתה הממשלה את הדיון "למועד לא ידוע" אחרי לחץ אמריקני ובינלאומי כבד. מדובר בתכנית קטלנית מבחינת הסיכוי לשלום, לשתי מדינות ולכל פיתוח פלסטיני בר קיימא.
הממשלה משתמשת בתירוץ כאילו הדבר נכפה עליה בגלל עתירה של עיריית מעלה אדומים, אך חשוב לציין כי בעתירה לא התקיים כל דיון והממשלה התנדבה להיענות לדרישת העירייה. כמו כן, תקדימי העבר מראים שבית המשפט קבע שוב ושוב כי לממשלה יש סמכות מלאה לעצור הליכי תכנון ובנייה בהתנחלויות בכל שלב.
שלום עכשיו: התכנית מהווה איום ממשי על הסיכוי לשלום ולכן ספגה התנגדות חריפה בישראל ובקהילה הבינלאומית. ממשלת בנט-לפיד מקדמת את המדיניות ההרסנית של נתניהו במקום לקדם עתיד טוב יותר לאזור. השימוש בתירוץ המשפטי כאילו הדבר נכפה על הממשלה הוא תירוץ עלוב שלא יכול להסתיר את ערוות הממשלה.
התכניות להקמת התנחלות של 3,412 יחידות דיור ב-E1 נחשבות קטלניות במיוחד מבחינת הסיכוי לעתיד של שתי מדינות וזכו לביקורת בינלאומית קשה לאורך השנים. בפברואר 2020, ערב הבחירות בישראל, הביא נתניהו לפרסום התכניות להפקדה. ממשלת בנט-לפיד קבעה מועד לקידום התכניות ע"י דיון בהתנגדויות. יש לציין שקביעת המועד לדיון בהתנגדויות נדחתה עד ליומיים אחרי פגישת בנט-ביידן.
להרחבה על התכנית ומשמעותה – ראו כאן
ועדת המשנה להתנגדויות של מועצת התכנון העליונה קיימה שני דיונים בהתנגדויות באוקטובר 2021. הדיון השלישי והמסכם בהתנגדויות נקבע ל-10/1/22 אך בלחץ אמריקני הוא נדחה "למועד לא ידוע". שגריר ארה"ב בישראל, טום ניידס, תקף בחריפות את התכנית ואמר בוובינר של אמריקנים למען שלום עכשיו: "הלכתי בכל הכוח על E1 … זהו אזור מאוד חשוב שאם [תיבנה בו התנחלות] היא תקטע כל אפשרות לבירה לפלסטינים".
העתירה של עיריית מעלה אדומים
בחודש מארס 2022 הגישה עיריית מעלה אדומים עתירה מינהלית לבית המשפט המחוזי בירושלים בטענה שלממשלה לא היתה סמכות לבטל את הדיון, ובדרישה לחייב את המדינה לקיים את הדיון. היום (31/5/22), העתירה נמחקה, לפני שהתקיים בה כל דיון, אחרי שהמדינה הודיעה שנקבע מועד לדיון בהתנגדויות, כפי שנדרש בעתירה. חשוב להדגיש שלא היתה כל קביעה של בית המשפט בנושא, והממשלה בחרה לקבל את עמדת עיריית מעלה אדומים בלי לנסות אפילו לטעון אחרת, למרות שישנם תקדימים רבים שבהם בית המשפט העליון דחה עתירות שהוגשו נגד החלטות של הדרג המדיני לעצור את הבניה בהתנחלויות, אפילו אחרי תחילת העבודות. כך היה במקרה של הקפאת הבנייה שעליה החליטה ממשלת רבין ב-1992, וכך היה גם במקרה של ההתנתקות מעזה, כשבית המשפט העליון הדגיש שלממשלה יש סמכות מלאה להחליט על המשך תכנון, בנייה או אף קיום של התנחלויות.
המשמעות של דיון בהתנגדויות
דיון בהתנגדויות בועדת המשנה להתנגדויות הוא שלב הכרחי בדרך לקידום התכנית. אחרי שמיעת ההתנגדויות ועדת המשנה ממליצה אם לקבל או לדחות את התכנית. לאחר מכן ניתן לעבור לשלב הבא בתכנון והוא דיון בועדת משנה להתיישבות של מועצת התכנון העליונה לצורך אישור למתן תוקף, ולאחר מכן פירסום מתן תוקף. כל השלבים הללו דורשים אישור מראש של שר הביטחון.