אלוף פיקוד המרכז חתם השבוע על צו צבאי שמחיל את חוקי ההתחדשות העירונית הישראלים גם בהתנחלויות שמעבר לקו הירוק. המשמעות היא שניתן יהיה להפנות תקציבים ממשלתיים לסיוע בתכנון ובביצוע של פרוייקטים של פינוי בינוי או פרוייקטים אחרים של התחדשות עירונית גם בהתנחלויות, ולעודד בנייה מאסיבית בצפיפות גבוהה. בשנים האחרונות החלו לבנות בהתנחלויות בנייה רוויה לגובה, ואף במגדלים. הצו החדש יקל על מתנחלים לקדם תוכניות בניה באזורים בנויים בשיטת פינוי בינוי, כך שגם היזמים, גם בעלי הדירות הנוכחיים וגם מפעל ההתנחלויות ירוויחו מהשינוי, בעוד שהאינטרסים הישראליים יפסידו.
שלום עכשיו: זהו עוד מהלך של סיפוח של ממשלת נתניהו-סמוטריץ. ישראל מפסידה פעמיים מהחוק הזה: פעם אחת בכך שהוא לוקח משאבים מהפריפריה בישראל ומעביר אותם להתנחלויות, ופעם שניה בכך שהוא מנרמל את ההתנחלויות ומעמיק את המשבר המדיני שישראל שרויה בו. במקום לשאוף לסיים את המלחמה ולהגיע להסדר עם הפלסטינים ועם מדינות האזור, הממשלה ממשיכה להטביע אותנו עמוק יותר בכיבוש ובשפיכות הדמים.
בישראל נחקקו בשנים האחרונות כמה חוקים שנועדו לעודד פרוייקטים של התחדשות עירונית ושל ציפוף הבנייה להגדלה של מספר יחידות הדיור. החוקים האלה (חוק פינוי בינוי, חוק הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, חוק התחדשות עירונית (הסכמים לארגון עסקאות)) נתנו כלים בידי הממשלה והרשויות המקומיות לעודד יזמים ליזום פרוייקטים של פינוי-בינוי או של ציפוף בניה. החוקים הקימו את הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית שמסייעת במימון תכניות ובעזרה ליזמים ולדיירים, ואפילו במקרים מסויימים במימון מימוש הבנייה, כדי להפוך את הפרוייקטים למשתלמים מבחינה כלכלית כך שהם יצאו אל הפועל וייבנו.
הצו הצבאי שנחתם השבוע מקים "רשות ממשלתית להתחדשות עירונית באזור יהודה ושומרון" שהיא למעשה אותה רשות להתחדשות עירונית שבישראל, אותם אנשים ואותם תקציבים, אך באופן פורמלי, מכיוון שמדובר בשטחים שאינם חלק ממדינת ישראל, היא נקראת לצורך העניין הרשות "באזור יהודה ושומרון". המשמעות היא שתקציבים שכיום מופנים לסיוע בבנייה לפריפריה בישראל יועברו להתנחלויות.
בנוסף, הרשות להתחדשות עירונית תוכל להכריז על מתחמים בהתנחלויות כמתחמי פינוי בינוי שבהם היזמים והדיירים יהנו מהטבות מס מפליגות בשווי של מיליוני שקלים: החל מפטור ממע"מ בבנייה, וכלה בפטור ממס רכישה ומס שבח. באופן הזה, מקווה הממשלה לעודד פרוייקטים גדולים מאוד להוספת יחידות דיור בהתנחלויות, ובכך להגדיל את מספר המתנחלים באופן משמעותי, ולשמור על מחירי דירות אטקרטיביים. פרסומים בתקשורת ציטטו גורמים במינהלת ההתיישבות שהקים השר סמוטריץ במינהל האזרחי, שמעריכים שניתן יהיה כעת לקדם כ-10,000 יחידות דיור חדשות בתוך שנה. להערכת שלום עכשיו מדובר, אמנם, בהערכה מוגזמת, אך עדיין השינוי יכול להביא לזירוז תכניות גדולות ומשמעותיות בהתנחלויות.
יש לציין שלצו החדש אין השפעה על ההליך התכנוני. כדי להכין תכנית בנייה לפינוי-בינוי או לתוספת יחידות דיור משמעותית, עדיין יצטרכו היזמים לאשר את התכנית ע"י מועצת התכנון העליונה. אך חשוב להזכיר כי לפני כשנה ביטלה הממשלה את הצורך באישור של הדרג המדיני לפני דיון בתכניות כך שלמעשה לא מדובר באיזשהו מכשול משמעותי, והתכנון יכול לזרום במהירות בצינורות התכנון הרגילים בלי התערבות מדינית.