ממשלת קנדה הטילה אתמול סנקציות על 7 מתנחלים ועל 5 ארגונים בגלל "תפקידם בתמיכה או במימון מעשי אלימות של מתנחלים ישראלים קיצוניים נגד תושבים פלסטינים ורכושם".
This round of sanctions lists seven individuals and five entities for their role in facilitating, supporting or financially contributing to acts of violence by Israeli extremist settlers against Palestinian civilians and their property.
אמנה היא אחד מארגוני המתנחלים החזקים ביותר מבחינה כספית, פוליטית ומבחינת ההשפעה שלה על הקמת התנחלויות ומאחזים בשטח. עם נכסים שמוערכים בכ-600 מיליון ₪, ותקציב שנתי של עשרות מיליוני ₪, אמנה נחשבת ל"אמא ואבא" של המאחזים הלא חוקיים, ובשנים האחרונות גם של החוות החקלאיות הלא חוקיות שמהוות גורם מרכזי באלימות מתנחלים כלפי פלסטינים. קצת ממעללי אמנה והתפקיד המרכזי שלה בהשתלטות על קרקעות ובניה לא חוקית חשפנו בתחקיר "קומבינת המאחזים" מ-2017.
בסביבות שנת 2018 החלו לקום ברחבי הגדה המערבית באופן שיטתי עוד ועוד חוות חקלאיות של מתנחלים, שהתחילו להשתלט על שטחים עצומים ולגרש מהם פלסטינים באופן שיטתי. כבר מההתחלה היה ברור שאמנה מעורבת. כך נכתב למשל, במכתב של מזכיר ההתנחלות אלון שדיווח על הקמת אחת החוות:
"תושבי ותושבות אלון, אנו שמחים לשתף אתכם בעלייה זמנית לקרקע של עדר צאן עברי סמוך ליישוב … בהנעת הרעיון במימון המיזם והביצוע שותפים … תנועת אמנה".
בפברואר 2021 קיימה אמנה כנס שבו הציגה את פעילותה למען החוות. ראש אמנה, זאב חבר התגאה שם על הקמת למעלה מ-30 חוות והבטיח "השנה תוקמנה עוד 10 חוות כאלה. זאת התכנית". ביוני 2023, הוא התראיין לגיליון של "נדל"ן יו"ש": "האמצעי העיקרי שאנחנו משתמשים בו הוא החוות החקלאיות" והסביר שהשטח שהחוות האלה תופסות הוא פי 2.5 מכל השטחים שתופסות כל מאות ההתנחלויות".
אמנה היא לא גוף ממשלתי. אין לה שום חובת שקיפות כלפי הציבור. היא אוהבת לפעול בחדרי חדרים ולטשטש את עקבותיה. למרות זאת, שלום עכשיו הצליחה להשיג מידע חלקי על הפעילות של אמנה שמראה כיצד אמנה מעורבת עד מעל הראש בהקמה השיטתית של החוות הלא חוקיות.
סיוע לוגיסטי:
אמנה מעסיקה אדם במשרה מלאה שתפקידו הוא להיות "רכז חוות". הוא מלווה ומסייע לחוות השונות להתבסס ולפתור קשיים. דרך אגב, לפחות חלק מהמשכורת של רכז החוות מומנה ע"י כספים שהגיעו לאמנה מהמועצות האזוריות, כלומר מכספי משלמי המסים הישראליים.
מימון:
שלום עכשיו הצליחה להשיג מידע חלקי בלבד על הפעילות של אמנה, רק באזור גוש עציון, בזכות עתירה שהגישה התנועה לחופש המידע. מהמידע עולה שאמנה השקיעה באופן ישיר בחוות לא חוקיות קרוב למיליון ש"ח בשנתיים וזאת עבור ארבע חוות בלבד. יש להניח שההשקעה של אמנה בחוות בשאר חלקי הגדה המערבית ולאורך השנים היא נרחבת הרבה יותר:
בשנת 2018 השקיעה אמנה 52,650 ש"ח בחוות פני קדם ו-60,840 ש"ח בחוות נחל חלץ (מחרור). בשנת 2019 היא השקיעה 632,065 ₪ בחוות נחל חלץ (מחרור); 100,958 בחוות תקוע; ובחוות מצפה יהודה (חוות צאן קדר): 138,109 ₪.
בנוסף להשקעות הללו, אמנה מעניקה לבעלי חוות הלוואות של מאות אלפי שקלים להקמת החווה (לרכישת עדרי צאן וכו'). היא גם מסייעת ברכישת ציוד. כך למשל, אמנה רכשה משאית לחוות פני קדם בסך 45,000 ₪.
אמנה גם מעורבת בהקמת חוות שהוטלו נגדן סנקציות בינלאומיות בגלל אלימות כלפי פלסטינים. כך למשל, אמנה היתה שותפה מרכזית להקמת חוות מיתרים, החווה של ינון לוי, אחד הראשונים שהוטלו עליהם סנקציות בינלאומיות לאחר שארבע קהילות של מאות פלסטינים גורשו בעקבות אלימות של מתנחלים שהגיעו מכיוון החווה.
בחוזה להקמת החווה, שנחתם בין ינון לוי לבין מנהלת אזור התעשיה מיתרים, מופיעה אמנה כמי שמסייעת לחווה בתחומים שונים, והיא אף לוקחת על עצמה התחייבויות שקשורות במימוש החוזה. לשלום עכשיו ידוע על עוד כמה חוות שהיתה לאמנה מעורבות חוזית דומה.
גם מתנחלים בעצמם העידו על המעורבות של אמנה בחוות, אולי ברגע של חוסר זהירות. בסרטון שפירסמה המועצה האזורית גוש עציון בעקבות החלטת הקבינט להקים התנחלות ליד החווה בנחל חלץ, מודה ראש המועצה ירון רוזנטל "לזמביש וכל החבר'ה של אמנה". בכתבה שפורסמה בעיתון הניו-יורקר בפברואר 2024, התגאתה מוריה שרביט, אישתו של משה שרביט שעליו ועל החווה שלו הוטלו סנקציות בינלאומיות בגלל אלימות כלפי פלסטינים, כיצד אמנה "חיברה אותם לרשת המים". (בשלב זה התערב בראיון בעלה משה שרביט ואמר לה: תזהרי עם מה שאת אומרת)…