עדכון בעקבות הדיון שהתקיים ב-5 ו-6 באוגוסט:
הועדה אישרה את רוב התכניות שהיו על סדר היום (מלבד שתי תכניות שהדיון בהן נדחה).
בסופו של דבר אושרו 2,304 יחידות דיור – 88% מהן בעומק הגדה בהתנחלויות שישראל תיאלץ ככל הנראה לפנות במסגרת הסכם של שתי מדינות. 838 יח"ד אושרו למתן תוקף (אישור אחרון וסופי); 1,466 יח"ד אושרו להפקדה (השלב הראשון בהליך האישורים התכנוניים).
אושרו תכניות להכשרת שלושה מאחזים – הדיון במאחז ברוש נדחה כי טרם התקבלה החלטה בהתנגדויות שהוגשו (ביניהן גם ההתנגדות של שלום עכשיו).
חלק מהתכניות נועדו להכשיר מבנים שנבנו באופן לא חוקי בהתנחלויות.
תכניות שלא נדונו (והדיון בהן נדחה):
תכנית ל-207 יח"ד בהתנחלות ברכה ליד שכם – התכנית דורשת הרחבה של תחום השיפוט של ההתנחלות. מכיוון שלא שונה תחום השיפוט, הדיון נדחה.
תכנית להכשרת המאחז ברוש כמוסד חינוכי – טרם התקבלה החלטה בהתנגדויות שהוגשו לתכנית והדיון נדחה.
לרשימת מעודכנת של התכניות, כפי שאושרו – לחצו כאן
88% מיחידות הדיור ב"עומק הגדה"
בעקבות החלטת הקבינט בשבוע שעבר על קידום בניית 6,000 יח"ד בהתנחלויות לצד כ-700 יח"ד לפלסטינים, מועצת התכנון העליונה של המינהל האזרחי תתכנס ביום שני ושלישי (5 ו-6 באוגוסט) לאישור שורה של תכניות בניה בהתנחלויות.
שלום עכשיו: אישור התכניות בהתחלויות הוא חלק ממדיניות הרסנית של הממשלה שנועדה למנוע אפשרות של שלום ופתרון של שתי מדינות ולהביא לסיפוח השטחים. "ההצמדה" של אישור אלפי יח"ד למתנחלים לאישור מספר זניח של יחידות דיור לפלסטינים לא יכולה להסתיר את מדיניות האפליה שמובילה הממשלה: כך היא מכשירה מאחז לא חוקי ("הרועה העברי") שנבנה ע"י ישראלים בצמוד לחאן אלאחמר הפלסטיני שהממשלה מסרבת לאשר בו שום בניה; וכך היא מאשרת בניית שכונה מתנחלים חדשה בצמוד לגדר ההפרדה אחרי שהרסה 72 יח"ד שנבנו בצמוד לגדר ההפרדה בואדי חומוס.
הכשרה של ארבעה מאחזים (הדיון באחד המאחזים נדחה)
בין התכניות גם תכניות להכשרה בדיעבד של ארבעה מאחזים לא חוקיים. לפני כשבועיים פרסמה שלום עכשיו דו"ח החושף כי תחת שלטון נתניהו מאז 2012 הוקמו למעלה מ-30 התנחלויות חדשות ("מאחזים"), לצד המשך הכשרה בדיעבד של מאחזים קיימים. הכשרת המאחזים, כולל כאלה שקמו בשנים האחרונות, מהווה מסר ברור של הממשלה לפיו משתלם וכדאי להקים התנחלויות באופן בלתי חוקי, כי הממשלה תאשר אותם בדיעבד.המאחזים שיאושרו:
המאחז גבעת סלעית בצפון הבקעה (הוקם ב-2002) – תכנית להקמת 94 יח"ד חדשות;
המאחז איבי הנחל מדרום מזרח לבית לחם (הוקם ב-1999) – תכנית להקמת 98 יח"ד חדשות;
המאחז ברוש (בתרונות) בצפון הבקעה (הוקם ב-2013) – הכשרת המאחז כמוסד חינוכי הכולל מגורי מאות תלמידים ומשפחות אנשי צוות. הדיון בתכנית נדחה למועד אחר.
המאחז הרועה העברי ליד חאן אלאחמר (הוקם ב-2015) – הכשרת המאחז כמוסד חינוכי הכולל מגורי תלמידים ואנשי צוות.
תכניות ראויות לציון
בין התכניות גם שתי תכניות בבית אל, הצמודה לרמאללה. תכנית אחת (מס' 218/18/1) היא לבניית 346 יחידות דיור (ותכנית מס' 218/4/1 עם מספר יחידות שטרם התברר לנו), במגדלים של 9 ו-10 קומות. יש לציין כי לפני כשלוש שנים אושרה תכנית ל-296 יחידות אחרות בבית אל, כחלק מה"עיסקה" של הממשלה עם מתנחלי בית אל בעקבות פינוי 30 דירות שנבנו על קרקע פרטית בשכונת האולפנה שבית המשפט הורה להרוס.
שתי תכניות בהתנחלות ברכה הצמודה לשכם – תכנית מס' 114/2/4/1 ל-207 יח"ד ותכנית 114/1/3 עם מספר יח"ד שטרם התברר לנו. בשנים האחרונות אושרו מאות יחידות דיור בהתנחלות ברכה ונבנו בה מאות יחידות דיור. התכנית החדשה דורשת הרחבה של תחום השיפוט של ההתנחלות, ומכיוון שטרם שונה תחום השיפוט הדיון בתכנית נדחה.
אחרי ההריסה בואדי חומוס – אישור בניה בצמוד לגדר ההפרדה
אחת התכניות שצפויה להיות מאושרת היא תכנית מס' 208/3/1 בהתנחלות גני מודיעין לבניית 194 יחידות דיור. בסוף שנות ה-90' הכינו יזמים ישראלים שרכשו את השטח תכנית בניה ל-250 יחידות דיור שקודמה ואושרה להפקדה. אך בשל הכוונה לבנות את גדר ההפרדה בשטח התכנית, הוחלט לא לאשר אותה (ראו בעניין זה פסק דין בג"צ 2577/04 של תושבי נעלין נגד תוואי הגדר).
התכנית החדשה נועדה לאפשר בנייה של 194 יחידות עד צמוד לגדר ההפרדה שנבנתה. נזכיר כי לפני שבועיים בלבד, הרסו הרשויות הישראליות 72 יחידות דיור בואדי חומוס (באזור A ו-B) ממזרח לירושלים, בטענה כי הם נבנו בצמוד לגדר ההפרדה ומהווים סכנה בטחונית. התושבים הציעו לממן מכיסם בנייה של חומה גבוהה שתענה על הצורך הבטחוני אך בקשתם נדחתה והבתים נהרסו.
לעומת זאת, באורח מפתיע, בתכנית הזאת החליטו הרשויות לאשר את הבניה. היזמים נדרשו לבנות חומה גבוהה לצורך הבטחוני, ובכך נמצא פיתרון.