משרד השיכון השלים את הכנת תכנית מספר 410/7/1 להקמת התנחלות חדשה בשטח בבעלות הקק"ל, באזור א-נחלה, המכונה גם E2 או "גבעת עיטם", בתוך המרחב הפלסטיני של בית לחם, והעביר את התכנית לתחילת הליך האישור בועדה המקומית לתכנון בהתנחלות אפרת.
התכנית היא על שטח של כ-300 דונם שלפי הטענה נרכש מפלסטינים ע"י חברת הימנותא של הקרן הקיימת לישראל (קק"ל) בשנים 1979 ו-1990. משרד השיכון מנצל למעשה את השטח של קק"ל כדי לקדם את ההתנחלות, למרות שכ-1,200 דונמים נוספים שהוכרזו כ"אדמת מדינה" ומיועדים להתנחלות נמצאים כעת תחת עתירה בבג"צ בדרישה למנוע את הקצאת הקרקע להתנחלות. השטח נמצא בתוך המרחב הפלסטיני של מטרופולין בית לחם ממזרח לגדר ההפרדה שהוקמה באופן חלקי בשטח.
שלום עכשיו: זאת לא סתם עוד תכנית בהתנחלויות, זאת תכנית מסוכנת מאוד. מדובר בשטח חיוני לפיתוח המטרופולין של בית לחם ואם תיבנה בו התנחלות, יהיה קשה מאוד להגיע לפתרון של שתי מדינות לשני עמים. זהו ניסיון לבצע מחטף, לעקוף את בג"צ ולקבוע עובדה מוגמרת לפני שהוכרעה סוגיית ההתנחלות בשטח כולו. צריך להזכיר לשר השיכון שמשרד השיכון הוא לא רכושו הפרטי, ושהוא חלק מקואליציה. שר השיכון לא יכול לקבוע שינוי כל כך מרחיק לכת שיהווה בכיה לדורות רק על דעת עצמו. לפי החוק, גם אם משרד השיכון מכין תכנית להתנחלות בשטחים, אי אפשר לקדם אותה בלי אישור מפורש של שר הביטחון. אסור ששר הביטחון ייתן יד להרס הסיכוי לשלום.
רקע: התכנית ב-E2
בשנת 2004 הוכרזו כ-1,300 דונם מאדמות שבאזור הכפר א-נחלה במרחב הפלסטיני של בית לחם כ"אדמת מדינה" לצורך קידום תכנית לאלפי יחידות דיור. התכנית נקראת "גבעת עיטם" והיא נחשבת באופן פורמלי חלק מההתנחלות אפרת, למרות שאין בינהן רצף טריטוריאלי. בעלי הקרקע הפלסטינים הגישו עררים ועתירה נגד ההכרזה ואחרי שנים של מאבק משפטי, אישר בית המשפט את רוב הקרקע כאדמת מדינה.
לפני כשנה, הגישו תושבי האזור יחד עם תנועת שלום עכשיו, עתירה תקדימית לבג"צ נגד הקצאת הקרקע למשרד השיכון בטענה שמדובר בשטח חיוני לפיתוח הפלסטיני וכי לאור מדיניות האפליה הנהוגה בשטחים לפיה כמעט כל "אדמות המדינה" בשטחים הוקצו להתנחלויות, יש חובה להקצות את הקרקע לפלסטינים ולא להתנחלות. העתירה עדיין תלויה ועומדת, ועל המדינה לעדכן את בית המשפט בתחילת ספטמבר.
כוונת המדינה היא להקים בשטח התנחלות עירונית גדולה, עם אלפי יחידות דיור, ובכך למנוע את האפשרות לפיתוח האזור כחלק אינטגרלי מהמרחב הפלסטיני. המשמעות היא פגיעה קשה באפשרות לפתח כלכלה פלסטינית ומדינה פלסטינית בת קיימא, ולכן יש בה פגיעה אנושה ביכולת להגיע לשתי מדינות לשני עמים. בנוסף יש לציין שהשטח נמצא ממזרח לכביש 60, הכביש הראשי שמוביל מדרום הגדה וחברון לבית לחם. אם ישראל תבקש לספח את ההתנחלות, המשמעות תהיה ניתוק של דרום הגדה מכל שאר השטחים הפלסטינים. לקריאת ניתוח תכנוני מרחבי והשלכות ההתנחלות על הסביבה – ראו כאן.
השבוע הודיעה הפרקליטות לעורך הדין של שלום עכשיו כי ב-5/7/21 הניח משרד השיכון את תכנית מס' 410/7/1 על שולחן הועדה המקומית לתכנון ובניה של המועצה המקומית אפרת. משמעות הדבר היא ששלב הכנת התכנית הסתיים, וכעת ניתן להביא אותה לאישור. התהליך הוא שהועדה המקומית של ההתנחלות תדון בתכנית, ואחר כך תעביר אותה, עם המלצה לאישור, למועצת התכנון העליונה במינהל האזרחי. למועצת התכנון העליונה יש הסמכות לאשר את התכנית – תחילה להפקדה, ואחר כך, אחרי פירסום ההפקדה ושמיעת ההתנגדויות – לאשר את התכנית סופית למתן תוקף. חשוב להזכיר שלפי החוק, מועצת התכנון העליונה לא יכולה לדון בשום תכנית, גם אם היא תוכנית של משרד השיכון, בלי אישור מפורש של שר הביטחון. שר הביטחון אמור לאשר כל שלב ושלב של קידום התכנית והוא יכול גם למנוע את קידומה. עוד ההליך התכנוני בשטחים ראו כאן.
הרעיון הוא לקדם כבר בשלב הזה את התכנית על חלק קטן מהשטח (כ-300 דונם מתוך כ-1500 דונם שמיועדים להתנחלות), עוד לפני שניתנה החלטה לגבי שאר השטח, כ-1,200 דונם הנחשבים "אדמות מדינה" ואשר נגד הקצאתם להתנחלות הוגשה העתירה של התושבים ושל שלום עכשיו, שהיא עדיין תלויה ועומדת בפני בית המשפט.