הבוקר פורסמו ידיעות על כך שעיריית ירושלים ורשות מקרקעי ישראל מזדרזות לקדם בניה מעבר לקו הירוק בירושלים (בעיקר בגבעת המטוס, הר חומה ועטרות) ועל אישור כ-100 יח"ד ברמת שלמה. למרות ההכרזה על מהפך בממשל בארה״ב ראש הממשלה נתניהו מנצל את השבועות האחרונים לכהונתו של טראמפ כדי לשנות את המציאות לרעה על ידי צמצום האפשרות להגעה לסיום הסכסוך הישראלי פלסטיני על פי מתווה שתי המדינות.
קצת סדר בבלגן:
-
גבעת המטוס
התכנית המסוכנת ביותר הן מבחינה מדינית והן מבחינת השלב שבו היא נמצאת היא התכנית לבניית 2,610 יח"ד בגבעת המטוס. הבניה בגבעת המטוס עלולה למנוע את הסיכוי לפתרון של שתי מדינות כי היא חוסמת את עתודת הקרקע היחידה שנותרה לחיבור בין בית לחם למזרח ירושלים ומנתקת את שכונת בית צפאפה הפלסטינית מכל עבריה.
התכנית בגבעת המטוס אושרה באופן סופי לפני שנים אחדות, בסמוך לפגישה בין רה"מ נתניהו והנשיא ברק אובמה, מה שהטיל צל כבד על הפגישה עד כדי כך שבעיתונים דיווחו על זעם בארה"ב ואף על קרע בין ישראל לארצות הברית.
בפברואר האחרון פרסמו משרד השיכון ורשות מקרקעי ישראל מכרז לבניית 1,077 יח"ד בגבעת המטוס מתוך ה-2,610 שבתכנית. יחד עם זאת, המכרז עוד לא היה מוכן ופתוח להצעות, ככל הנראה בשל מחלוקות בין עיריית ירושלים ומשרד השיכון ורשות מקרקעי ישראל על מימון הוצאות הפיתוח. כעת התבקשו הצדדים לפתור את המחלוקת ולשחרר את המכרז כך שניתן יהיה להגיש הצעות ואולי אף לחתום על חוזים עם הזוכים עוד לפני חילופי הממשל בארה"ב. במצב שבו המכרז כבר פתוח להצעות, ובוודאי אחרי שההצעות כבר הוגשו ונבחרו – הרבה יותר קשה מבחינה מעשית ופוליטית לעצור את הבניה. הזמן עכשיו הוא קריטי לעצור את המכרז לפני שיהפוך את הבניה לעובדה מוגמרת.

-
רמת שלמה
רמת שלמה היא שכונה חרדית מעבר לקו הירוק בירושלים שהחלה להיבנות בשנות ה-90' אחרי הסכם אוסלו. עד שנת 2010 הוקמו בשכונה כ-1,300 יחידות דיור והתגוררו בה כ-14,500. במארס 2010, בזמן הביקור הראשון של ג'ו ביידן כסגן של הנשיא אובמה בישראל, אושרה להפקדה תכנית להוספת 1,530 יח"ד ברמת שלמה (תכנית מס' 11085). אישור התכנית בעת הביקור של ביידן היווה תקרית דיפלומטית קשה בין ישראל לארה"ב, ובעקבותיו נאלצה ישראל לכלול גם את השכונות הישראליות שמעבר לקו הירוק בירושלים במסגרת הקפאת הבניה בהתנחלויות שקידם באותם ימים הנשיא אובמה. מאז המשיכה התכנית להתקדם עד לאישורה הסופי ב-2015. לאחר מכן פורסמו מכרזים, והבניה החלה. נכון להיום כ-1,000 יח"ד מתוך ה-1,530 שבתכנית כבר נמצאים בבנייה, חלק מהן כבר מוכנות לאיכלוס.
הפרסום היום על אישור כ-100 יחידות דיור ברמת שלמה, מתייחס ככל הנראה להיתרי בניה שהונפקו ביום שלישי (10/11/20) לבניית 96 יחידות דיור כחלק מהתכנית של ה-1,530 יחידות. היתר בניה הוא התחנה האחרונה בדרך לפני התחלת הבניה – אחרי אישור התכנית, והשלמת המכרז, הקבלנים הזוכים מכינים תכנון מפורט להקמת המבנים והם צריכים לעבור הליך בירוקרטי של היתר בניה בעיריית ירושלים, שנועד לוודא שהבניה תואמת את הוראות התכנית ועומדת בכל התקנים של הבטיחות, התשתיות וכו'. בדרך כלל הנפקת היתר בניה לא היתה מגיעה לחדשות, אך בגלל הרגישות הפוליטית, וההסטוריה המיוחדת של הנשיא הנבחר ביידן עם רמת שלמה, הנושא הגיע לכותרות. לא מן הנמנע שהיה מי שהזדרז להנפיק את ההיתרים כבר עכשיו, אך יתכן שהדבר נעשה בהתאם לקצב הרגיל של ההתקדמות הבירוקרטית.
תכניות נוספות בהר חומה ובעטרות
הפרסום בהארץ מציין כי גורמים בעיריית ירושלים וברשות מקרקעי ישראל הונחו לנסות לקדם כמה שיותר תכניות בניה בשכונות הישראליות מעבר לקו הירוק בירושלים, ובכלל זה בהר חומה ובעטרות.
עטרות – בפברואר השנה הניח משרד השיכון על שולחן ועדות התכנון תכנית לבניית התנחלות חדשה בעטרות, עם 9,000 יחידות דיור בצמוד למחסום קלנדיה, בלב הרצף הפלסטיני שבין רמאללה-כפר עקב-בית חנינא (תכנית מס' 764936). התכנית נמצאת בשלבים הבירוקרטיים וייתכן שינסו להביא אותה לאישור להפקדה (השלב הראשון בהליך האישורים) עוד לפני חילופי הממשל בארצות הברית.

הר חומה – מוסדות התכנון מקדמים גם תכנית להשלמת הרצף שיחסום סופית את כל עתודות הקרקע לחיבור בין בית לחם למזרח ירושלים בהרחבה של הר חומה לכיוון מערב. בפברואר 2020 הוצגה בפני ועדת התכנון המחוזית תכנית "הר חומה ה'" (תכנית מס' 285411) להקמת 570 יחידות דיור (בשלב ראשון), והועדה אישרה להמשיך את הליכי התכנון. ייתכן שכעת מבקשים להזדרז ולהביא את התכנית לאישור להפקדה לפני חילופי הממשלה בארצות הברית.
שלום עכשיו: "אין גבול לציניות של הממשלה שהוקמה כדי לטפל בקורונה ומנצלת את ימי הדמדומים של ממשל טראמפ לקבוע עובדות בשטח ולחבל בסיכוי לשלום. אנו קוראים לשר הביטחון וראש הממשלה החליפי, בני גנץ, להטיל וטו על קידום התכניות האלה ולהימנע מפרובוקציות מיותרות בתקופת הביניים שבין חילופי הממשל האמריקאי." בתנועה הוסיפו כי: "ידוע לכל שבניית שכונה חדשה בגבעת המטוס משמעותה סיכול פתרון שתי המדינות ועל כך תעיד הביקורת הבינלאומית הקשה שישראל ספגה עקב התכנית."