טוען..

שר הביטחון אישר קידום כ-2000 יח"ד בהתנחלויות ומאות יחידות לפלסטינים

עדכון מיום 18/8/21: ישיבות מועצת התכנון העליונה שתוכננו ל-17/8 ול-18/8 לאישור התכנית להתנחלויות ולפלסטינים לא התקיימו בשל עיצומים של עובדי המינהל האזרחי שנמצאים בסכסוך עבודה. 

היום פורסם כי שר הביטחון אישר את כינוס מועצת התכנון העליונה של המינהל האזרחי לצורך אישור אלפי יחידות דיור בהתנחלויות, ובאופן יוצא דופן ניתן גם אישור לקדם מאות יחידות דיור לפלסטינים באזור סי. מועצת התכנון העליונה תתכנס בשבוע הבא ביום שלישי (17/8/21) לדון בחמש תכניות לכפרים פלסטינים, בהן לפי הודעת דובר צה"ל 863 יחידות דיור, וביום רביעי (18/8/21) לדיון ב-21 תכניות להתנחלויות עם 1,956 יחידות דיור. יש לציין שבשנת 2020 לבדה אישרה ישראל תכניות ל-12,159 יחידות דיור חדשות בהתנחלויות, בעוד שלפלסטינים אושרו תכניות ל-253 יח"ד בלבד.

שלום עכשיו: אישור אלפי יחידות דיור בהתנחלויות פוגע באינטרס הישראלי ובסיכוי להגיע לשלום ותוקע אצבע בעין לממשל ביידן. דומה שאישור קומץ התכניות לפלסטינים נועד רק כדי לנסות להפחית את הביקורת על הממשלה ולרצות את הממשל האמריקני לקראת הביקור הצפוי של רה"מ בנט בוושינגטון בשבועות הקרובים. במשך שנים מקיימת ישראל מדיניות של אפליה בוטה שלא מאפשרת כמעט כל בניה לפלסטינים באזור סי, בעוד שבהתנחלויות היא מעודדת ומקדמת בניה של אלפי יחידות דיור בכל שנה לישראלים. אישור מאות בודדות של יחידות דיור לפלסטינים לא יכול לכסות על האפליה ולא משנה את העובדה שישראל מקיימת בשטחים שלטון פסול של כיבוש ואפליה.

 

האישורים לפלסטינים

המדיניות הישראלית בשטחים הכבושים היא באופן גורף מניעה של כל בניה ופיתוח פלסטינים בכל השטחים שנתונים לסמכותה התכנונית בגדה המערבית. התוצאה היא שהפלסטינים מנועים מלבנות ולפתח כ-60% משטחי הגדה המערבית ("שטח C"). לצד מניעת אישורים ותכניות, מפעילה ישראל מדיניות אכיפה קשוחה והורסת מאות בתים ומבנים של פלסטינים בכל שנה. בשנים האחרונות כמעט ולא אושרו תכניות חדשות לבניה בכפרים פלסטינים באזור C. הלחץ הבינלאומי (כמו גם של גורמים בבמשרד המשפטים הישראלי שהבינו שמדיניות של אפליה כה בוטה כלפי הפלסטינים עלולה להיחשב כעבירה חמורה על הדין הבינלאומי ולמעשה היא אחד המרכיבים של פשע האפרטהייד), הביא בשנים האחרונות לכמה הצהרות והכרזות על כוונה לאשר בניה לפלסטינים, אך בפועל לא אושר כמעט דבר. כך היה בשנת 2016 אחרי שהחליטה הממשלה לאשר כ-5,000 יחידות דיור בקלקיליה ובלחץ הימין בוטלה ההחלטה, וכך היה גם ביולי 2019, אחרי החלטת הקבינט לאשר "700 יחידות דיור" לפלסטינים באזור סי – בפועל לא אושר דבר.

באוקטובר 2020 ובינואר 2021 אושרו שלוש תכניות לכפרים פלסטינים: תוואנה (210 יח"ד) וזיף (35 יח"ד) בדרום הר חברון, וחיזמא (140 יח"ד) ממזרח לירושלים. הרבה מיחידות הדיור הללו כבר קיימות והתכניות נועדו להכשיר אותן בדיעבד. נזכיר כי בינואר 2021, הכריז שר הביטחון גנץ על אישור עוד כמה תכניות לפלסטינים, אך רה"מ בנימין נתניהו הביא להורדת רוב התכניות מסדר היום.

כעת הודיע שר הביטחון על כינוס מועצת התכנון העליונה של המינהל האזרחי בשבוע הבא לאישור התכניות הבאות:

תכנית מס' 1629/1 לכפר מעצרה באזור בית לחם – 150 יח"ד
תכנית מס' 1107/1 לכפר ביר אלבאשא באזור ג'נין – 270 יח"ד
תכנית מס' 1130/1 לכפר עאבא א-שרקיה באזור ג'נין – 160 יח"ד
תכנית מס' 1220/1 לכפר אלמסקופה באזור טולכרם – 233 יח"ד
תכנית מס' 1648 לח'ירבת זכריא באזור בית לחם – 50 יח"ד.

חשוב לציין כי כמעט כל התכניות נמצאות על שולחן ועדת התכנון כבר שנים ארוכות וממתינות לאישור, יחד עם תכניות רבות נוספות. חלק מיחידות הדיור שבתכניות כבר נבנה וקיים בשטח והתכנית נועדה להכשירן בדיעבד, כך שבסופו של דבר מדובר בהרחבה קטנה ביותר של הכפרים הפלסטינים ובטיפה בים מבחינת צרכי הפיתוח האמיתיים של הפלסטינים.

יש לציין כי גם בקשות להיתר לפי תכניות קיימות (על פי רוב על פי התכניות הבריטיות הישנות) – נדחות כמעט באופן גורף. לפי מידע שהתקבל מהמינהל האזרחי בעקבות בקשות לפי חוק חופש המידע (בעיקר של ארגון במקום), בעשור שבין 2009 ל-2018:

 

האישורים להתנחלויות

ביום שלישי הבא, 18/8/21 תתכנס מועצת התכנון העליונה לדיון ב-21 תכניות בהתנחלויות, להקמת 1956 יחידות דיור. 84% מהן בהתנחלויות בעומק הגדה, שישראל תיאלץ לפנות במסגרת הסכם קבע (לפי מודל ההסכם של יוזמת ז'נבה).

בין השאר מתכוונת מועצת התכנון לאשר הרחבה מאסיבית של התנחלויות מבודדות כגון: 377 יחידות דיור בקדומים (ליד שכם), 286 יחידות דיור בהר ברכה (בצמוד לשכם), ותכנית ל-399 יחידות דיור ברבבה באזור סלפית. 62% מיחידות הדיור יובאו לאישור להפקדה, שהוא השלב הראשון בהליך התכנון; והיתר מובאות לאישור סופי למתן תוקף. להרחבה על הליכי התכנון בגדה המערבית לחצוו כאן. 

בהודעת שר הביטחון מדובר על 2,200 יחידות דיור, אך הוא מתייחס למספר הכולל של יחידות הדיור בתכניות, כולל יחידות דיור שכבר אושרו בתכניות ישנות. כדי למנוע ספירה כפולה של יחידות דיור אנחנו נוהגים לספור בכל תכנית רק את יחידות הדיור החדשות, או הנוספות שהתכנית מחדשת.

יש לציין כי בינואר 2021 אישרה מועצת התכנון העליונה תכניות ל-780 יחידות דיור, ולאחר מכן אושרו עוד 5 יחידות נקודתיות, כך שאם אכן יאשרו את כל התכניות בשבוע הבא, יהיה מספר יחידות הדיור שאושרו ב-2021 על 2,741 יח"ד.

מפת התכניות לאישור באוגוסט 2021:

מספר יחידות דיור בתכניות בהתנחלויות שעברו את אחד משלבי התכנון (אישור להפקדה או אישור למתן תוקף). במקרים שתכנית עוברת יותר משלב אחד באותה שנה, היא נספרת רק פעם אחת; כשתכנית עוברת שלב בשנה אחרת היא שוב נספרת, כי השאלה היא כמה קודמו בשנה. לא כולל ירושלים.
* בשנת 2020 נספרו גם שתי תכנית שעברו פרסום הפקדה (ב-E1) כי מדובר בקידום תכנית אחרי הקפאה של 8 שנים.