שרי החוץ של האיחוד האירופי החליטו היום להטיל סנקציות על ארבעה ארגוני מתנחלים הקשורים לאלימות ונישול של פלסטינים בגדה המערבית. הארגונים שהוחלט להטיל עליהם סנקציות הם: אמנה, השומר יו"ש, רגבים ונחלה. לצד הארגונים הללו הוחלט גם להטיל סנקציות על שלושה מתנחלים שמובילים את הארגונים הללו. ראו פרטים להלן.
שלום עכשיו: זהו תמרור אזהרה חמור שמציב בפנינו האיחוד האירופי. האלימות המשתוללת של מתנחלים בשטחים, בעידוד ובתמיכה של הממשלה, מובילה את ישראל לתהום מוסרי ומטילה כתם שלא יימחה מעל מדינת ישראל. החלטת האיחוד האירופי היא גם קריאה לציבור הישראלי לפקוח את עיניו ולראות את המציאות שיצרנו במשך עשרות שנים של שליטה והתנחלות בשטחים הכבושים. הגיע הזמן לעצור את ההדרדרות, ולהתחיל לצעוד בדרך הארוכה לכיוון של הסדר מדיני ושלום. והצעד הראשון הוא הפסקת ההתנחלות.
אלה הארגונים שעליהם הוחלט להטיל סנקציות:
אמנה
אמנה היא אחד מארגוני המתנחלים החזקים ביותר מבחינה כספית, פוליטית ומבחינת ההשפעה שלה על הקמת התנחלויות ומאחזים בשטח. עם נכסים שמוערכים בכ-600 מיליון ש"ח, ותקציב שנתי של עשרות מיליוני ש"ח, אמנה נחשבת ל"אמא ואבא" של המאחזים הלא חוקיים, ובשנים האחרונות גם של החוות החקלאיות הלא חוקיות שמהוות גורם מרכזי באלימות מתנחלים כלפי פלסטינים.
מתחקיר של שלום עכשיו עולה כי אמנה מימנה וסייעה לחוות לא חוקיות ולמאחזים שהביאו לנישול וגירוש של פלסטינים מאדמותיהם. בשנת 2024 הוטלו על אמנה סנקציות ע"י ממשלות בריטניה, קנדה וארה"ב (האחרונה ביטלה את הסנקציות עם בחירת טראמפ לנשיא). למרות זאת, אמנה ממשיכה לפעול גם כיום להקמת מאחזים לא חוקיים. כך למשל, לפני כחודש, במסגרת טקס הקמת המאחז החדש "מעוז צור" ממערב לרמאללה, שמאז הקמתו נושלו פלסטינים מאלפי דונמים בסביבה, השתתפו נציגי אמנה וראש המועצה אף הודה לאנשיה על המעורבות בהקמתו.
להרחבה על אמנה ראו כאן.
השומר יו"ש
השומר יו"ש הוא ארגון שמפעיל מאות מתנדבים, בעיקר בני נוער, שמתגוררים במאחזים חקלאיים לא חוקיים ומסייעים לבעלי החוות במרעה ובעבודה חקלאית ובגירוש שיטתי של פלסטינים מהסביבה. השומר יו"ש מארגן את המתנדבים, מספק להם ולבעלי החוות ציוד, ביגוד, ארוחות ופעילויות לבני הנוער. בעזרת מתנדבים אלה מצליח קומץ של מתנחלים (בדרך כלל משפחה אחת וכמה נערים מתנדבים) להקים חווה חקלאית, להשתלט על אלפי דונמים ולדחוק מהם את החקלאים הפלסטינים.
מאות עדויות וסרטונים מהשנים האחרונות מעידים על האלימות שכרוכה במאחזים החקלאיים, והיו מקרים שבהם תועדו מתנחלים בחולצות וכובעים של "השומר יו"ש", תוקפים פעילי שלום ומסלקים משפחות פלסטיניות מהשטח.
בשנת 2024 הוטלו על הארגון סנקציות ע"י ממשלות בריטניה וארה"ב (הסנקציות האמריקניות בוטלו עם בחירת טראמפ לנשיא).
להרחבה על השומר יו"ש ראו כאן
לצד הארגון השומר יו"ש הוחלט להטיל סנקציות גם על מי שהיה עד לאחרונה מנכ"ל הארגון, אביחי סוויסה. לצד פעילותו בארגון הוא גם הקים בעצמו מאחז לא חוקי ("נוף המשכן") סמוך לכפרים ג'אלוד וקריות, שסובלים בחודשים האחרונים מאלימות יומיומית ממתנחלים, שאף הביאה להרג של כמה מהתושבים בידי מתנחלים.
בסרטון הזה, סוויסה מתגאה בעבודות הכשרת קרקע באדמה פרטית של פלסטינים, בין עצי הזית שלהם.
רגבים
תנועת רגבים היא ארגון שפועל לקידום התנחלות ולנישול פלסטינים מאדמות בגדה המערבית ובתוך ישראל. באתר האינטרנט של רגבים נאמר כי "תנועת רגבים מפעילה לחץ מתמיד על כלל מערכות החוק, השלטון והמשפט, באמצעים חוקיים, משפטיים, פרלמנטרים וציבוריים ומפעילה מערך בקרה מתמיד על פעולותיהן ועל תפקודן של המערכות השונות בתחומים אלו. במקביל פועלת התנועה לגיבוש הצעות ורעיונות אופרטיביים ולקידומם, וכן להעמקת המודעות הציבורית לחשיבות שמירת אדמות הלאום".
הארגון הגיש עשרות ואולי אפילו מאות עתירות לבתי המשפט בדרישה להכריח את המדינה להרוס בנייה של פלסטינים בגדה המערבית ובתוך ישראל.
בזמן המלחמה בעזה, תנועת רגבים תמכה ומימנה את הארגון צו 9 שפעל לעצירה ושיבוש של מעבר הסיוע ההומינטרי לעזה, והוטלו עליו סנקציות ע"י האיחוד האירופי וע"י ארה"ב (שבוטלו עם בחירת טראמפ).
לצד הסנקציות על רגבים הוחלט להטיל סנקציות גם על מנכ"ל הארגון, מאיר דויטש.
נחלה
נחלה היא תנועה שפועלת לקידום התנחלות בגדה המערבית וברצועת עזה. התנועה מארגנת קבוצות מתנחלים להקמת מאחזים חדשים, והיא אף מתפארת במעורבות בהקמת מספר מאחזים לא חוקיים, בין השאר המאחז אביתר שבעקבות הקמתו נהרגו ונפצעו עשרות מתושבי הכפר ביתא הסמוך שביקשו למחות על הקמתו, המאחז גבעת עיטם, שממנו יצאו כמה וכמה התקפות אלימות של מתנחלים כלפי תושבים פלסטינים בסביבה, ולאחרונה נחלה שיתפה התרמה למאחז כרם חממי, שמונע באלימות גישה של עשרות פלסטינים לאדמותיהם.
ממשלת בריטניה הטילה על נחלה סנקציות במאי 2025, וקבעה כי "נחלה היתה מעורבת בארגון, הסתה, קידום והגשת סיוע לוגיסטי וכספי להקמת מאחזים בלתי חוקיים ולגירוש בכפיה של פלסטינים בישראל ובשטחים הכבושים. פעולות אלה גרמו סבל פסיכולוגי לפלסטינים ובמקרים רבים הובילו לאלימות נגד פלסטינים".
לצד הסנקציות על נחלה, הוחלט להטיל גם סנקציות על אחת ממובילות הארגון, דניאלה וייס.

