טוען..

השומרוני הרע – ביזת קרקעות ע"י מתנחלים באמצעות מרעה

ביזת קרקעות ע"י מתנחלים בגדה המערבית באמצעות רעיית צאן ובקר
דו"ח משותף לכרם נבות ולשלום עכשיו

להורדת הדו"ח המלא

للتقرير الكامل بالعربية

תקציר

חלק א' – השתלטות על מאות אלפי דונמים באמצעות מאחזי רועים

בדו"ח זה של כרם נבות ושלום עכשיו, אנחנו חושפים כי המתנחלים במאחזי הרועים השתלטו עד היום על כ-786,000 דונם שמהווים כ-14% משטח הגדה המערבית. למעשה, בתוך כשנתיים וחצי השתלטו מתנחלים על 70% מכלל השטח שעליו השתלטו עד היום לשם רעייה.

עיקרי שיטת ההשתלטות של המתנחלים בחסות הממשלה והצבא:

1. הקמת מאחזי רועים והרחקת רועים וחקלאים פלסטינים מסביבתם.

2. הטרדות, הצקות והתקפות אלימות על קהילות פלסטיניות סמוכות, עד לגירושן מהשטח.

3. השתלטות על שטחים נרחבים מהם גורשו הקהילות הפלסטיניות והקמת מאחזים חדשים.

 

כך גירשו מתנחלים למעלה מ-60 קהילות ומקבצי רועים פלסטינים, והקימו לפחות 14 מאחזי רועים על חורבותיהם או בסמוך להם.

בדיקת השטחים שעליהם השתלטו המתנחלים מעלה כי רוב הקרקעות בהן מדובר אינן "אדמות מדינה", זאת גם על פי ההגדרות של הרשויות הישראליות (הללו מהוות רק כ-40% מהשטח שעליו השתלטו המתנחלים). כ-41% מהשטח שעליו השתלטו המתנחלים הוכרזו על ידי הצבא כ"שטח אש" שאסור בכניסת אזרחים שאינם תושבי קבע במקום – דהיינו, שטח שרשמית אסור למתנחלים להיכנס אליו. כ-4.4% מהשטח עליו השתלטו המתנחלים במאחזי הרועים נמצאים בשליטת הרשות הפלסטינית (שטחי A ו-B).

 

שטח עליו השתלטו מאחזי רועים דונם אחוז מסך השטח עליו השתלטו
סך הכל 786,000 100.0%
שטחי הרשות הפלסטינית (A, B, שמורה הסכמית) 34,365 4.4%
שטחי אש 324,000 41.2%
שטחי שיפוט של התנחלויות 101,400 12.9%
קרקעות פרטיות של פלסטינים* 281,500 35.8%
אדמות שהוכרזו כ"אדמות מדינה" 121,950 15.5%
אדמות מדינה רשומות בטאבו 198,910 25.3%
אדמות שאין מידע לגבי הבעלות עליהן במפות המנהל האזרחי 134,127 17%

* סך הקרקעות הממופות כאדמות פרטיות במפות המנהל האזרחי, כולל אדמות מוסדרות ושאינן מוסדרות; ראו להלן.

 

חלק ב' – חוזי הקצאת קרקע למטרות רעייה שנחתמו עם מתנחלים

החטיבה להתיישבות של ההסתדרות הציונית, שקיבלה מהמדינה את האחריות למאות אלפי דונמים בגדה המערבית אותם היא מנהלת ללא פיקוח והרחק מעיני הציבור, העניקה לעשרות מתנחלים "חוזי הקצאה למרעה". לפי פרקליטות המדינה, החטיבה הקצתה כ-80,000 דונם בגדה המערבית למתנחלים לצרכי מרעה. בעזרת חוזים אלה, הצליחו מתנחלים להשתלט על מאות אלפי דונמים שאינם כלולים בחוזי ההקצאה. החוזים הללו משמשים את המתנחלים בין היתר לקבלת תמיכות כספיות ושוות כסף מהמדינה, שכן רשמית, אסור למדינה לממן פעילות "בלתי חוקית". חוזי ההקצאה אף משמשים את המתנחלים מול גורמי הצבא בשטח, כדי שיסייעו להם בגירוש רועים וחקלאים פלסטינים מאזורים עליהם הם חפצים להשתלט.

בדו"ח נחשפים לראשונה עשרות מחוזי ההקצאה למרעה שנחתמו בין החטיבה להתיישבות ובין מתנחלים שונים, שמהווים כנראה רק כמחצית מכלל החוזים. מהחוזים שבידינו עולה כי:

* החטיבה להתיישבות הקצתה אלפי דונמים לעשרות מתנחלים ללא מכרז ובלא תמורה.

* חוזי ההקצאה מציינים כי המטרה שלשמה מוקצית הקרקע היא "מרעה", אך כמעט בכל המקרים, הקימו המתנחלים בשטח מאחז לא חוקי, ללא היתרי בניה ובניגוד מפורש לתנאי החוזה.

* המפות הנלוות לחוזים שורטטו ברשלנות ובאופן לא מדוייק. למיטב הבנתנו לא מדובר בטעות, אלא בכוונת מכוון שנועדה לסייע למתנחלים להשתלט על שטחים שלא הוקצו להם.

* בכל החוזים, אין התאמה בין גודל השטח הנקוב בחוזה (בדונם) לבין גודל השטח הכלול במפות המצורפות.

* כמה מהחוזים מקצים למתנחלים קרקעות שהוקצו באמצעות חוזים אחרים למתנחלים אחרים, לשם מגורים או חקלאות.

* כמה מההקצאות כוללות אדמות פרטיות של פלסטינים (בהיקף כולל של כ-9,000 דונם), שמבחינה חוקית אינן יכולות להיות ברשות החטיבה להתיישבות, ובוודאי שלא ניתן להקצותן למתנחלים.

* למעלה מ-10,000 דונם בחוזי ההקצאה הם קרקעות מוכרזות שלא עברו תיקון של צוות קו כחול, בניגוד להנחיות הייעוץ המשפטי.

* למעלה מ-5,000 דונם שהוקצו למתנחלים נמצאים בשטחי אש האסורים בכניסת מתנחלים.

* באחד החוזים, הקצתה החטיבה להתיישבות למתנחל כ-1,060 דונם בתוך שטחי הרשות הפלסטינית (שטח B).

ממצאים אלה מבוססים כאמור רק על אותם חוזי הקצאה שהגיעו לרשותנו.

 

חלק ג' – מימון מאחזי הרועים

הסיוע הממשלתי למאחזי הרועים, לגירוש הקהילות הפלסטיניות ולהשתלטות על השטחים לא מסתכם רק בהגנה הצבאית הצמודה שמספק צה"ל ולא רק בהקצאות הקרקע הסיטוניות של החטיבה להתיישבות. מדובר במערך כספי של עשרות מיליוני שקלים המוזרמים למאחזי הרועים בכל שנה. להלן הערוצים העיקריים דרכם עובר הכסף אשר הצלחנו לזהות:

* 54 מיליון ₪ למימון "מרכיבי ביטחון" במאחזי רועים – תחת סעיף תקציבי של "מרכיבי ביטחון לנקודות התיישבות", מממנת הממשלה למאחזים פריצת דרכים, פאנלים סולאריים, שערים חשמליים, כלי רכב, רחפנים, מצלמות, גנרטורים, עמודי תאורה ועוד.

* כ-30 מיליון ₪ בשנה ל"מחלקות סיור" – תחת סעיף תקציבי של "הקמה ותפעול מחלקות סיור" בגדה המערבית, מממנת הממשלה משכורות לסיירים, ציוד, כלי רכב, רחפנים ותצלומי אוויר, וגם תשתיות בשטח, כגון פריצת דרכים, גידור, הצבת מצלמות גלויות ונסתרות והקמת שערים.

* מענקים ל"מתנדבים בחקלאות" – הממשלה מממנת עמותות שמפעילות מתנדבים שמתגוררים במאחזי הרועים בגדה המערבית בהיקף של מיליונים בשנה.

* מענקי מרעה – מ-2017 עד 2024, העניק משרד החקלאות למאחזי רועים מענקי מרעה בסך של כ-3 מיליון ₪ (2.6 מיליון ₪ נוספים ניתנו למתנחלי מבוא חורון שמגדלים עדר בקר שחולש להערכתנו על כ-9,000 דונם באזור פארק קנדה).

* מענקי "יזמות עסקית" מהחטיבה להתיישבות – בעלי מאחזי רועים קיבלו מהחטיבה לאורך השנים כ-1.6 מיליון ₪ לצורך פיתוח עסקי. לצד מענקים אלה, העניקה החטיבה לבעלי מאחזי רועים הלוואות בהיקף לא ידוע.

* מיליונים מ"אמנה" – ארגון המתנחלים אמנה, שבריטניה וארה"ב הטילו עליו סנקציות בשל חלקו בהקמת ואחזקת מאחזי רועים שתושביהם קשורים באלימות נגד פלסטינים, השקיע מיליוני שקלים בהקמת מאחזי רועים והעניק לבעליהם הלוואות, והוא אף מלווה אותם בתהליכי ההתבססות בשטח.

* מיליונים מקק"ל – הקרן הקיימת לישראל השקיעה בשנים האחרונות כ-4.7 מיליון ₪ במאחזי הרועים ע"י מימון המתנדבים שפועלים בהם, באמתלה של "סיוע לנוער בסיכון".

* תרומות מגורמים פרטיים בסבסוד ממשלתי – מאחזי הרועים מגייסים כספים רבים מתורמים פרטיים דרך עמותות שונות, בהן גם כאלה שהתרומה להן מוכרת כהוצאה לצרכי מס ("סעיף 46א").

להורדת הדו"ח המלא

للتقرير الكامل بالعربية