היום, 28/8/24, ארצות הברית הטילה סנקציות על רכז הביטחון של ההתנחלות יצהר בשל מעורבותו בפעילות אלימה של מתנחלים כלפי פלסטינים ועל ארגון השומר יו"ש שמסייע לחוות ולחקלאים בשטחים שנגד חלק מהם הטילה ארה"ב סנקציות.
בהודעת משרד החוץ האמריקני נאמר כי:
"מחלקת המדינה מטילה סנקציות על השומר יו"ש, ארגון לא ממשלתי שמעניק סיוע מטריאלי לחוות מיתרים שעליה הוטלו סנקציות אמריקניות וכן לינון לוי, נריה בן פזי וצבי בר יוסף שעליהם הוטלו סנקציות אמריקניות. אחרי שכל 250 תושבי ח'רבת זנותא גורשו בסוף ינואר, מתנדבים של השומר יו"ש גידרו את הכפר כדי למנוע מהתושבים לחזור. מתנדבי הארגון גם העניקו סיוע ע"י מרעה ו"שמירה" על מאחזים של אנשים שעליהם הוטלו סנקציות אמריקניות".
מטרותיו הרשמיות של ארגון השומר יו"ש הן ״חיזוק הביטחון האישי והכלכלי של החקלאים, החוות ומגדלי העדרים ביהודה ושומרון בדרך של שמירה התנדבותית בכדי למנוע פגיעות ונזקים ברכוש ובאדמות. סיוע בעבודה ובשמירה, הכשרות והרצאות למתנדבים״.
בפועל הארגון שולח קבוצות של מתנדבים, פרטיים או קבוצות אורגניות ממוסדות חינוך, לפעילות שמירה ועזרה במאחזים החקלאיים ברחבי הגדה המערבית. בעזרת מתנדבים אלה מצליח קומץ של מתנחלים (בדרך כלל משפחה אחת וכמה נערים מתנדבים) להקים חווה חקלאית, להשתלט על אלפי דונמים ולדחוק מהם את החקלאים הפלסטינים. בשנים האחרונות הוקמו קרוב ל-100 חוות חקלאיות שכאלה שחולשות על מאות אלפי דונמים.
עבור חלק מהמאחזים החקלאיים, האלימות היא אחת מהפרקטיקות להשתלטות על קרקעות. תושבי המאחז, או אלה הבאים לסייע להם, מגרשים באיומים ולעתים באלימות, רועים וחקלאים פלסטינים מהסביבה. מאות עדויות וסרטונים מהשנים האחרונות מעידים על האלימות שכרוכה במאחזים החקלאיים, והיו מקרים שבהם תועדו מתנחלים בחולצות וכובעים של "השומר יו"ש", תוקפים פעילי שלום ומסלקים משפחות פלסטיניות מהשטח.
בסרטון: המתנחל צבי בר יוסף (שעליו הוטלו סנקציות אמריקניות ואחרות) חבוש כובע של השומר יו"ש, מגרש משפחה פלסטינית.
כמה עובדות על השומר יו"ש:
* הארגון הוקם ב-2013 במטרה לסייע בהקמה ובביסוס של של מאחזים חקלאיים לא חוקיים בגדה המערבית.
* הארגון מפעיל מאות מתנדבים, בעיקר בני נוער, שמתגוררים במאחזים חקלאיים לא חוקיים ומסייעים לבעלי החוות במרעה ובעבודה חקלאית ובגירוש שיטתי של פלסטינים מהסביבה.
* רוב התקציב של הארגון מגיע מתמיכות ממשלתיות מכספי משלמי המסים הישראליים. בשנים 2020 – 2023 הוא קיבל בממוצע כ-1.8 מיליון ₪ בשנה ממשרד החקלאות וממשרד הנגב והגליל. משנת 2018 עד היום קיבל השומר יו"ש מהמדינה סך של 8,377,330 ₪.
* מתנדבי השומר יו"ש תועדו לא אחת מעורבים באלימות כלפי פלסטינים או פעילי שלום.
* הארגון מפעיל כמה מסלולי התנדבות: מאות מתנדבי חוות קבועים (בעיקר בני נוער שנפלטו ממסגרות) שמתגוררים ועובדים בחווה ומקבלים מהארגון תמיכה והדרכה, שיעורי תורה ולימודי ערבית מדוברת בסיסית; מאות מתנדבים בקבוצות מאורגנות (מכינות, ישיבות, מדרשות וכו') שמגיעים לחוות לימי עבודה או לתקופה מרוכזת; מתנדבים מהתנחלויות סמוכות.
* השומר יו"ש מספק למתנדבים ובעלי החוות ציוד, ביגוד וארוחות.
* לשומר יו"ש יש ששה רכזי שטח עם רכב צמוד ועובדים נוספים שמפעילים מוקד לשיבוץ מתנדבים ועוד.
בין המאחזים שבהם פועל השומר יו"ש:
בדרום הר חברון: חוות אברהם (החווה של שבתאי), חוות נגוהות, חוות הר סיני, חוות טליה, חוות מעלה חבר; חוות מעון, חוות מקנה יהודה, חוות יהודה.
באזור בית לחם: חוות פני קדם, חוות קשואלה, חוות נווה אורי, חוות מעלה עמוס.
במרכז הגדה: החווה של צבי בר יוסף (שעליו ועל החווה שלו הוטלו סנקציות), חוות נריה בן פזי (שעליו ועל החווה שלו הוטלו סנקציות), חוות ארץ הצבי, חוות נחל שילה, חוות אהבת עולם, שדה אפרים, חוות צאן קידר, חוות משכנות הרועים, חוות לכתחילה, חוות מגנזי, חוות מיכה, חוות הרצליך (תפוח), מלאכי השלום.
בצפון הגדה: החווה של איתמר, חוות אלומות, חוות פניני, חוות השקדים, חוות אבני חפץ, חוות אל נווה, חוות יתדות, חוות נוף אב"י, חוות עמק דותן.
בבקעת הירדן: חוות ארץ שמש, חוות אום זוקא, החווה של דידי (טנא ירוק), חוות גושן, חוות שירת העשבים (צוריאל)