טוען..

תכניות לכ-3557 יחידות במזרח ירושלים אושרו בועדה המקומית

[עדכון מ-17/1/22: הועדה המחוזית לתכנון ובניה אישרה ב-17/1/22 את תכנית "אמת המים התחתונה" להפקדה, והיא החלה בתהליך הקידום הפורמלי. התכניות בגבעה הצרפתית עוד לא אושרו והועדה המחוזית החליטה ב-17/1/22 לקיים בהן דיון נוסף]. 

הועדה המקומית לתכנון ובנייה של עיריית ירושלים אישרה היום חמש תכניות חדשות מעבר לקו הירוק בירושלים בהיקפים עצומים של 3,557 יחידות דיור חדשות. תכנית אחת בין הר חומה וגבעת המטוס, ותכנית שניה בשולי הגבעה הצרפתית לכיוון הר הצופים. התכנית הבעייתית ביותר מבחינה מדינית היא התכנית המכונה "אמת המים התחתונה" מדרום לקיבוץ רמת רחל, להקמת שכונה חדשה עם 1,465 יחידות דיור. השכונה החדשה נועדה לחבר בין הר חומה לבין גבעת המטוס ולהשלים את הרצף הישראלי והטבעת הדרומית לחסימת הרצף בין השכונות הפלסטיניות במזרח ירושלים ובית לחם.

אישור התכנית בועדה המקומית של עיריית ירושלים הוא בגדר המלצה בלבד, ואין לה סמכות לאשר בעצמה את התכניות. אך ב-17/1/22 צפויות התכניות לבוא לאישור להפקדה בועדה המחוזית לתכנון ובניה של ירושלים. הועדה המחוזית היא בעלת הסמכות לאשר את התכניות וברגע שהן יעברו את האישור להפקדה יחל ההליך התכנוני הסטטוטורי שאורך כשנה-שנתיים ויהיה הרבה יותר קשה לעצור אותן (להרחבה על הליך התכנון בירושלים ראו כאן).

שלום עכשיו: כמו במקרה של התכנית בעטרות, גורמים מהימין בממשלה מנצלים את היעדר ההסכמה הקואליציוני בתחום המדיני כדי לקדם תכניות מרחיקות לכת ולהציב עובדות בשטח שפוגעות באפשרות להגיע לשלום. התכניות לישראלים מעבר לקו הירוק בירושלים הן מזיקות לישראל ומרחיקות אותנו מהסיכוי לשלום. התכניות מוסיפות למתיחות בשטח ומדגישות את האפליה הזועקת לפיה הממשלה בונה במזרח ירושלים לישראלים בלבד בעוד שמאות אלפי הפלסטינים בעיר לא יכולים לבנות כמעט כלום. על מפלגות הקואליציה שתומכות באפשרות של שתי מדינות לשני עמים לעשות הכל כדי שהתכניות הללו לא יקודמו ולא יגיעו לדיון בועדה המחוזית.

תכנית "אמת המים התחתונה" בין גבעת המטוס להר חומה

התכנית להקמת שכונה חדשה של 1,465 יחידות דיור הוכנה ביוזמת רשות מקרקעי ישראל וקודמה במהירות רבה: הונחה על שולחן הועדה המחוזית לתכנון ביולי 2021, אחרי הקמת הממשלה הנוכחית, ועברה במהירות את הליכי ההכנה הבירוקרטיים. האישור היום בועדה המקומית של עיריית ירושלים היא בגדר המלצה בלבד, ואם ההליך לא ייעצר, התכנית תובא לדיון המכריע בועדה המחוזית לתכנון ובנייה ב-17/1/22 שתדון בה להפקדה. אחרי האישור להפקדה בועדה המחוזית, התכנית מתקדמת כמו כדור שלג, נוצרת ציפיה של גורמים שונים והסתמכות על הכוונה לאשר אותה וקשה הרבה יותר לעצור את התכנית, גם אם ההליך התכנוני לוקח עוד כשנה עד לאישור הסופי של התכנית. להרחבה על ההליך התכנוני בירושלים ראו כאן.

יש לציין כי כמחצית משטח התכנית הוא מעבר לקו הירוק, וכמחצית בתוך הקו הירוק, אך המיקום האסטרטגי שלה, בין גבעת המטוס והר חומה הופך אותה לבעייתית במיוחד מבחינה מדינית ומבחינת האפשרות לרצף טריטוריאלי פלסטיני בין מזרח ירושלים ובית לחם.

הבעלות בקרקע – התכנית כוללת כ-186 דונם. לפי מידע שברשותנו, ככל הנראה למעלה משליש מהם, כ-52 דונם הם בניהול האפוטרופוס הכללי לאחר שהיו בבעלות יהודים לפני 1948, בדומה לקרקע שבתכנית "גבעת השקד" בשורפאת, בשייח ג'ראח ובמקומות נוספים במזרח ירושלים. כ-21 דונם הם בבעלות קק"ל; כ-10 דונם נחשבים נכסי נפקדים, כ-7 דונם בבעלות המדינה והשאר קרקעות פרטיות. מעניינת העובדה שרשות מקרקעי ישראל יוזמת תכנית שבה רוב הקרקע היא בבעלות פרטית והיא מתייחסת לאדמות שבניהול האפוטרופוס הכללי כאדמות שניתן לתכנן וליזום עליהן בנייה (בדומה למגמה שחשף ניר חסון בהארץ על פעילות האפוטרופוס הכללי במזרח ירושלים).

לפני כשנתיים, קידמה עיריית ירושלים תכנית להקמת מרכז תעסוקה עבור פלסטינים על חלק משטח התכנית החדשה, אך בלחץ תושבי הר חומה היא ביטלה את התכנית. כעת נכלל השטח בתכנית החדשה לבנייה לישראלים.

 

תכניות ל-2,092 יחידות דיור בגבעה הצרפתית

רשות מקרקעי ישראל מקדמת גם ארבע תכניות בנייה ל-2,092 יחידות דיור בגבעה הצרפתית בשולי הר הצופים. רוב השטח הוא מחוץ לקו הירוק בסמוך למעונות הסטודנטים ומרכז הספורט של האוניברסיטה העברית בהר הצופים. התכניות כוללות גם הריסה של מאות אחדות של יחידות דיור שמשמשות כיום כמעונות סטודנטים של האוניברסיטה העברית, שבמקומם ייבנו מגדלי מגורים.

"לפלסטינים הורסים ולישראלים בונים" – יש לציין שחלק מהתכניות צמודות לקרקעות ולבתים של פלסטינים (שכונה הנחשבת לשוליים של שייח ג'ראח), אך כל זכויות הבניה האדירות שמתוכננות בתכניות הללו לא ניתנות לבעלי הבתים הפלסטינים המתגוררים בצמוד לשטח המתוכנן. רשות מקרקעי ישראל בחרה לתכנן רק את המתחמים שבשליטתה ולא לאפשר בניה פרטית של פלסטינים בצמוד.

מפה מתוך מסמכי התכניות באזור הגבעה הצרפתית ל-2,092 יח"ד

 

הסבר קצר על גבעת המטוס והאזור של התכנית החדשה ליד הר חומה: