הרשות לשירות אזרחי, האחראית על אישור ופיקוח על השירות הלאומי, אישרה והכירה בהתנדבות במאחזים בלתי חוקיים כשירות לאומי/אזרחי.
ממידע שהתקבל ע"י התנועה לחופש המידע מהרשות לשירות אזרחי עולה כי לפחות ב-8 מאחזים בלתי חוקיים משרתים מתנדבים של השירות הלאומי באישור הרשות. חשוב לציין כי ככל הנראה מספר המאחזים הלא חוקיים שנהנים ממתנדבי השירות הלאומי גדול הרבה יותר. לשלום עכשיו ידוע על מאחזים נוספים שבהם משרתים מתנדבים מהשירות הלאומי, כפי שגם פורסם בהארץ. הסיבה שמאחזים אלו לא מופיעים ברשימת המתנדבים של הרשות לשירות אזרחי, היא כי הכתובת של כל מקומות ההתנדבות משוייכת להתנחלות רשמית. רק במקרים אחדים, שם הפרוייקט מסגיר את העובדה שמדובר במאחז לא חוקי. כך למשל, המתנדבים במאחז הלא חוקי "חוות צאן קדר" רשומים כמשרתים בהתנחלות קדר; המתנדבים במאחז "נוף אב"י" רשומים כמשרתים באריאל וכך הלאה.
שלום עכשיו: מסתבר שיש הרבה דרכים לתמוך במאחזים הלא חוקיים והממשלה לא מדלגת על אף אחת מהן. הקמה ואחזקה של מאחזים בניגוד לחוק ולהחלטות הממשלה, היא ההפך מ"שירות" "לאומי". הגיע הזמן שהממשלה הנוכחית תפסיק לתמוך בעבריינות ותתחיל לאכוף את החוק על המאחזים.
יש לציין כי מלבד שירות לאומי, יש במאחזים גם מתנדבים ב"שנת שירות" שפועלים תחת מערכת שונה, בשיתוף משרד הביטחון, אך דיווח זה לא עוסק בהם.
לפי רשימת הרשות לשירות אזרחי, בהתנחלויות בשטחים משרתים 638 מתנדבים ומתנדבות של השירות הלאומי, רובם במוסדות חינוך, רווחה וכיו"ב. מתוכם יש מספר לא ידוע של משרתים במאחזים שכאמור, רשומים בהתנחלות רשמית, אך למעשה מקום השירות שלהם הוא במאחז לא חוקי. ברשימה מופיעים במפורש 8 מאחזים שבהם יש שירות לאומי, בשם הפרויקט (לא בכתובתו).
שירות לאומי במאחזים חקלאיים
בשנים האחרונות הקימו מתנחלים כ-50 מאחזים חקלאיים חדשים בשיטה שמאפשרת להם עם כוח אדם קטן של משפחה אחת וכמה צעירים, להשתלט על אלפי דונמים באמצעות מרעה ובאמצעות סילוק שיטתי של הנוכחות הפלסטינית מהסביבה. חלק מהמתנחלים בחוות הללו נוקטים באלימות ובאיומים כדי לגרש חקלאים ורועים פלסטינים מהסביבה. החוות מבוססות בדרך כלל על משפחה אחת ואיתה כמה בני נוער ומתנדבים שמסייעים באחזקת החווה. בין המתנדבים הללו יש גם בנות ובני שירות לאומי. להרחבה על המאחזים החקלאיים ראו כאן.
בעלת חווה אחת הסבירה לכתבת עיתון הארץ שהעבודה של בנות שירות הלאומי תתמקד בהוצאת עדר הכבשים למרעה כדי לחסום פלסטינים, שלדבריה "כל הזמן חורשים ושותלים עוד". "פעם חבר'ה שהתנדבו פה חסמו אותם פיזית, ולא נתנו לחקלאי הערבי לחרוש", היא אמרה. "אנחנו במלחמה יום יומית על השטח. בעלי שתל את העצים בצורה מאוד מפוזרת כדי שיהיה אפשר להשתלט על כמה שיותר שטחים ולחסום כמה שיותר".
ארגון "השומר יו"ש" מפעיל מערך סיוע לחוות הללו, הכולל, בין השאר, גם הפעלת מערך מתנדבים בחוות. לפני כמה חודשים חשפה שלום עכשיו כי משרד החקלאות מסייע ל"השומר יו"ש" במיליוני שקלים בשנה, בנוסף על ארגונים נוספים שמקבלים תקצוב ממשרד החקלאות ומסייעים למאחזים לא חוקיים. להרחבה על הפעילות של השומר יו"ש ראו דיווח שלום עכשיו וגם תחקיר שיחה מקומית.
כעת מסתבר שהשומר יו"ש גם מפעיל תקנים של שירות לאומי בחוות חקלאיות לא חוקיות. ברשימה שהעבירה הרשות לשירות אזרחי לתנועה לחופש המידע מופיעים 8 תקנים של שירות לאומי אצל "השומר יו"ש" במאחזים:
חוות אהבת עולם – ליד ההתנחלות עפרה מצפון לרמאללה; חוות חיבת הארץ – ליד ההתנחלות מעלה עמוס מדרום לבית לחם; חוות נוף אב"י – ליד העיירה סלפית; חוות צאן קדר (מצפה יהודה) – ליד סוואחרה א-שרקיה; חוות קשואלה – דרומית-מערבית לבית לחם.
החוות הללו מפעילות עסקים למטרות רווח, בחלקן מתקיים גן ארועים ובית קפה, ואף צימרים. לפי חוק שירות אזרחי (התשע"ז – 2017), התחומים שבהם מותר לגופים שאינם ממשלתיים לקיים שירות לאומי הם: חינוך, בריאות, רווחה, קליטת עלייה ועידודה, תרבות, הגנת הסביבה וטיפול בבעלי חיים, בטיחות בדרכים, ביטחון הפנים. החוות החקלאיות בשטחים לא עוסקות באף אחד מהתחומים הללו.
בנוסף למשרתים דרך השומר יו"ש, יש ברשימת רשות השירות האזרחי גם מתנדבי שירות לאומי במאחזים ואתרים לא חוקיים נוספים בשטחים: בחוות גינת עדן מצפון ליריחו; במאחז מצפה דני; בחוות הסוסים "אצל רותי בחווה" בסמוך להתנחלות אלון, ובחוות שדה בר שחלקים נרחבים בה פולשים לקרקע פרטית פלסטינית.
בנוסף על אלו, וכפי שחשפה הגר שיזף בהארץ, מתנדבי שירות לאומי יש גם בחוות הלא חוקיות טנא ירוק בצפון הבקעה, נחל שילה ליד סנג'יל (שני תקנים שמחכים לאיוש), משק מן בדרום הר חברון וחוות פני קדם מדרום לבית לחם.
[גם עמותת המתנחלים אלע"ד שפועלת בשכונות פלסטיניות במזרח ירושלים נהנית מתקנים של 6 משרתי שירות לאומי].