טוען..

בג"צ למדינה: מדוע לא תיפתח חקירה נגד ראשי הרשויות על בניה לא חוקית במאחזים

ב-28/12/23 הוציא בית המשפט העליון צו על תנאי בעתירה של תנועת 'שלום עכשיו" בדרישה לפתוח בחקירה על עבירות של בניה לא חוקית מאורגנת בהתנחלויות. הצו מורה ליועמ"ש ולמשטרה לנמק בתוך 60 יום מדוע לא יפתחו בחקירה בחשדות הכרוכים בבניה הלא חוקית במאחזים הרואה, אלוני שילה ורמת גלעד ובהתנחלות שבות רחל. הצו מגיע אחרי שנים שבהן ניסתה המדינה להתחמק מלחקור את העבריינות המאורגנת של בניה לא חוקית בהתנחלויות ובמאחזים שמבוצעת באופן שיטתי בסיוע הרשויות ובמימון מכספי ציבור. המשמעות של צו על תנאי בבג"צ היא שבית המשפט מקבל עקרונית את טענות העותרים, ונטל ההוכחה עובר למדינה לפני החלטה סופית בעתירה.

הצו על תנאי ניתן בשלוש עתירות שהגישה תנועת שלום עכשיו באמצעות עו"ד מיכאל ספרד על בניה בלתי חוקית שבה היתה לפי החשד מעורבות של אנשי ציבור שעשו שימוש בכספי ציבור למטרות לא חוקיות:

שכונת שחר הצעירה (בג"צ 1053/18) – בנובמבר 2016 פנתה תנועת שלום עכשיו ליועמ"ש לממשלה ולראש אגף החקירות במשטרה בדרישה לפתוח בחקירה נגד המועצה האזורית מטה בנימין, "אמנה", חברת הבניה "הר כביר" והקבלן המבצע שהיו מעורבים בבניית עשרות יחידות דיור בלתי חוקיות בהתנחלות שבות רחל. במשך יותר משנה נמנעו היועמ"ש והמשטרה מלפתוח בחקירה ו"משכו זמן" בלי לתת מענה לגופו של עניין. בינואר 2018 הגישה שלום עכשיו עתירה לבג"צ בדרישה לפתוח בחקירה כאמור. בית המשפט הוציא צו עראי שאסר על המשך הבניה ועל אכלוס הבתים, אך בזמן שחלף מתלונת שלום עכשיו עד לקבלת התשובות והגשת העתירה, הושלמה הבניה של כמעט כל הבתים והם אוכלסו.

אלוני שילה ורמת גלעד (בג"צ 1244/20) – בפברואר 2019 פנתה תנועת שלום עכשיו ליועמ"ש לממשלה ולפרקליט המדינה בדרישה לפתוח בחקירה של מעורבות מועצה מקומית קרני שומרון והעומד בראשה בשלושה פרוייקטים של בניה בלתי חוקית במאחזים אלוני שילה ורמת גלעד. ראש המועצה לא הסתיר את מעורבותו בבניה הלא חוקית. בחוברת הפרוייקטים שפרסמה המועצה, נכללו גם פרוייקטים של בניה לא חוקית במאחזים, ובדף הפייסבוק של ראש המועצה הוא התרברב על כך שהוא פעל לקביעת עובדות בשטח בלי לחכות להיתרים. גם במקרה זה, במשך כשנה נמנעו גורמי האכיפה מלפתוח בחקירה ומלתת מענה ענייני לפניית שלום עכשיו, ובפברואר 2020 הוגשה העתירה.

מאחז הרואה (בג"צ 2936/21) – בנובמבר 2016 פנתה תנועת שלום עכשיו ליועמ"ש לממשלה ולפרקליט המדינה בדרישה לחקור את מעורבות המועצה האזורית מטה בנימין בבנייה בלתי חוקית במאחז הרואה. בין השאר הציגה שלום עכשיו עדויות לכך שהמועצה האזורית אישרה תקציב לצורך מימון העבודות הלא חוקיות. הפרקליטות והמשטרה העבירו זו לזו את האחריות לטיפול בפניית שלום עכשיו, ובמשך קרוב לחמש שנים כתבו שהנושא עדיין בבחינה. באפריל 2021 הוגשה העתירה.

 

בשלושת העתירות המדינה טענה כי כדי לחקור עבירות מהסוג הזה צריך להקים גוף חוקר ייחודי שיעסוק בנושא וכי יש להמתין עד שיוקם גוף כזה במינהל האזרחי. במשך שנים ביקשה המדינה מבית המשפט אורכות ועידכנה כיצד "מתקדמת" הקמת היחידה: נערכו ישיבות; התקבלו החלטות; מחכים להקצאת תקציב; הוקצו תקנים; פורסמו מכרזים וכו'. בית המשפט הסכים לחכות בסבלנות להקמת היחידה הייעודית שתחקור סוף סוף את החשדות.

אלא שמיד אחרי הקמת הממשלה הנוכחית ומינוי השר סמוטריץ ל"שר ההתנחלויות" במשרד הביטחון, הודיעה המדינה לבית המשפט כי הקמת יחידת החקירה מוקפאת לצורך בחינה מחדש של הדרג המדיני. ביולי 2023 הודיעה המדינה כי הוחלט שלא להקים בעת הזאת יחידה חוקרת לעבירות של בניה לא חוקית בשטחים. לאור זאת, ולאחר שהמדינה לא נתנה תשובה מניחה את הדעת מדוע לא תיפתח חקירה, הוציא בג"צ צו על תנאי שמורה למדינה לנמק בתוך 60 יום מדוע לא תיפתח חקירה.

שלום עכשיו: בית המשפט מאותת היום לרשויות אכיפת החוק שאין מקום יותר לחסינות רבת השנים שהעניקה המדינה לראשי תנועת ההתנחלות שעשו בהתנחלויות מה שבא להם, בניגוד לחוק ובכספים ציבוריים, כדי לקבוע עובדות בשטח שמשפיעות על עתיד ישראל כולה. אנחנו מקווים שהמסר יישמע ותיפסק סוף סוף ההפקרות בהתנחלויות ובמאחזים.


להרחבה על הקומבינות והעבריינות המאורגנת שבבניית המאחזים וההתנחלויות – לחצו כאן