טוען..

צו על תנאי בעתירת שלום עכשיו בדרישה לחקור את ראשי המתנחלים על הבניה במאחז היובל

בג״צ הוציא היום (שני, 15/6/20) צו על תנאי בעתירה של תנועת 'שלום עכשיו" בדרישה לפתוח בחקירה על עבירות של בניה לא חוקית מאורגנת במאחז היובל.

לפני כארבע שנים הוקם במאחז היובל פרוייקט בניה לא חוקי של כ-20 יחידות דיור. בשלום עכשיו הגישו תלונה למשטרה והעבירו לפרקליטות ראיות שמעידות על מעורבות של המועצה האזורית מטה בנימין בבנייה הלא חוקית. לאחר שבמשך חודשים ארוכים נמנע היועמ״ש מלהורות על פתיחה בחקירה עתרה שלום עכשיו לבג"צ.

במשך כשנתיים המדינה גררה רגליים וביקשה מבית המשפט עוד ועוד זמן לקבלת החלטה בנושא ודיווחה לבית המשפט על ישיבות שהתקיימו, דיונים שנערכו אך לא על פתיחה בחקירה. היום הגיעה ככל הנראה סבלנותו של בית המשפט לקצה, והוא הוציא צו על תנאי שנותן ליועמ״ש ולמשטרה 60 יום לנמק מדוע לא יפתחו בחקירה בחשדות שכרוכים בבניה בהיובל. מדובר בפעם הראשונה שבית המשפט מוציא צו על תנאי בנושא של חיוב רשויות האכיפה לפתוח בחקירה על בניה לא חוקית בהתנחלויות.

משלום עכשיו נמסר בתגובה:
בית המשפט שולח היום מסר חד משמעי לרשויות אכיפת החוק שאין מקום יותר לחסינות רבת השנים שהעניקה המדינה לראשי תנועת ההתנחלות שעשו בהתנחלויות מה שבא להם, בניגוד לחוק, והכל כדי לקבוע עובדות בשטח שמשפיעות על עתיד ישראל כולה. אנחנו מקווים שהמסר יישמע ותיפסק סוף סוף ההפקרות בהתנחלויות ובמאחזים.

לצו על תנאי – לחצו כאן
לקריאת עתירת שלום עכשיו – לחצו כאן

הפרוייקט הלא חוקי במאחז היובל, 19/2/18

הבניה במאחז היובל

מאחז היובל הוקם ב-1998 על אדמות הכפר קריות, ללא החלטת ממשלה, ללא תכנית בניה וללא היתרי בניה. בשנת 2005 החלה במאחז בניית בתי קבע על אדמות פלסטיניות פרטיות, ושלום עכשיו עתרה לבג"צ בדרישה לעצור את הבניה ולהרוס את הבתים. בתגובה לעתירה, ולאחר שנים של דיונים, הודיעה ממשלת נתניהו על הכוונה להכשיר את המאחז ולצורך כך הוכרזו כ-189 דונמים מאדמות הכפר קריות כאדמות מדינה. בית המשפט קיבל באופן חלקי את העתירה וקבע כי אחד הבתים, שנותר על קרקע פרטית שלא ניתן היה להכריז עליה כאדמת מדינה, ייהרס, אך לאור כוונת המדינה להכשיר את המאחז, לא הורה על פינוי שאר הבתים.

מאז שהסתיים ההליך בבג"צ ועד היום לא הוכשר המאחז ולא אושרה לו תכנית בניה. אך כנראה שעבור הנהגת ההתנחלות, גם פסק דין חד משמעי של בית המשפט העליון שמבהיר כי אסור לבנות באופן לא חוקי הוא בגדר המלצה בלבד. בספטמבר 2016 הבחין צוות מעקב התנחלויות של שלום עכשיו שבמאחז היובל החל להיבנות פרוייקט בניה חדש של 14 בתי קבע ובהם כ-20 יחידות דיור.
ממידע שנאלצה המועצה האזורית מטה בנימין להעביר לשלום עכשיו בעקבות עתירה שהגישה התנועה לבית המשפט לפי חוק חופש המידע, הסתבר כי המועצה האזורית מימנה את עבודות התשתית של הבניה הלא חוקית בהיובל בסך של למעלה מ-800,000 ש"ח. נזכיר שאחד מתפקידי המועצה האזורית הוא אכיפת חוקי התכנון והבנייה בתחומה. אך כמו במקרים רבים אחרים בהתנחלויות, הרשויות המקומיות עצמן מעורבות בבניה הלא חוקית. עוד על המעורבות של הרשויות בבניה הלא חוקית ראו דוח שלום עכשיו "קומבינת המאחזים".

יש לציין כי אחד מתושבי המאחז הלא חוקי וממנהיגיו הוא קובי אלירז, מי שהיה עוזר שר הביטחון לענייני התיישבות בשנים האחרונות ואף מונה לפני חודשים אחדים ע"י שר הביטחון לשעבר נפתלי בנט לסייע באכיפת חוקי התכנון והבניה על הפלסטינים בשטחים (המסר של הממשלה ברור: חוקי התכנון והבניה הם חשובים כל עוד הם חלים על הפלסטינים; על המתנחלים זה כבר סיפור אחר).

שלום עכשיו הגישה תלונה, באמצעות עו"ד מיכאל ספרד, למשטרה ולפרקליטות בדרישה לפתוח בחקירה נגד המעורבים בבניה הלא חוקית ובמיוחד נגד הגורמים ברשויות שהופכים את הבניה הלא חוקית למעין פשע מאורגן. לאחר שהפרקליטות והמשטרה נמנעו מלפתוח בחקירה, עתרה שלום עכשיו לבג"צ במארס 2018. בתגובה לעתירה עדכנה המדינה את בית המשפט על דיונים וישיבות של גורמים בפרקליטות ובמשטרה שעסקו בנושא – אך בכל פעם ביקשו עוד זמן כדי לעדכן שוב בהתפתחויות. היום החליט בג"צ להוציא צו על תנאי ולדרוש מהמדינה החלטה.

המשמעות של צו על תנאי – בעתירות לבג"צ נגד התנהלות הממשלה ומוסדותיה ישנו שלב מקדמי של דיון שבו נהנית המדינה מחזקת התקינות. אם בעקבות השלב המקדמי בית המשפט מוצא שיש ממש בעתירה, הוא מוציא צו על תנאי שמחייב את המדינה לנמק מדוע לא תתקבל העתירה, וההליך עובר לשלב הבא של דיון שבו נטל ההוכחה מוטל על המדינה. זהו שלב שבו בית המשפט מאותת למעשה שהעתירה מתקבלת עקרונית ומאפשר למדינה להגיב ולהתגונן.

לקריאת העתירה לחצו כאן.
על מעורבות הרשויות בבניה הלא חוקית בהתנחלויות – ראו דוח שלום עכשיו קומבינת המאחזים