טוען..

המינהל מזדרז להנפיק היתר בניה ל-31 יחידות בחברון לפני הבחירות בארצות הברית

אתמול (25/10/20) הודיעה המדינה לבית המשפט המחוזי כי המינהל האזרחי מתכוון להנפיק בתוך שבוע  היתר בניה להקמת 31 יחידות דיור למתנחלים בלב העיר חברון. ההודעה ניתנה במסגרת עתירות שהגישו שלום עכשיו ועיריית חברון נגד אישור היתר הבניה לבניית ההתנחלות החדשה בשטח של התחנה המרכזית הישנה בחברון.

באוקטובר 2017 אישרה מועצת התכנון העליונה של המינהל האזרחי הנפקת היתר בניה לבניית התנחלות חדשה בלב חברון בשטח ששימש בעבר את עיריית חברון כתחנה המרכזית ונסגר ע"י צה"ל מטעמי ביטחון לצורך הקמת בסיס צבאי. באוקטובר 2018 החליטה הממשלה על הקצאת 21.6 מיליון ש"ח ממשרדי ממשלה שונים כדי לממן את בניית הפרוייקט. עיריית חברון, כמו גם שלום עכשיו, הגישו התנגדויות להיתר הבניה, אך מועצת התכנון דחתה אותן. נגד ההחלטה הזאת הגישו שלום עכשיו ועיריית חברון עתירות לבית המשפט לעניינים מינהליים בירושלים (ביהמ"ש המחוזי) שבה טענו כי ההיתר שניתן אינו חוקי. בית המשפט הוציא צו ארעי שאוסר על התחלת העבודות בשטח עד לדיון בעתירה. הדיון שנקבע נדחה כמה פעמים בגלל הקורונה והוא צפוי להתקיים ב-31 בינואר 2021.

כעת מיהרה המדינה להנפיק את היתר הבניה למרות שבית המשפט קבע במפורש שאסור להתחיל בעבודות. בהודעתה מסבירה המדינה כי הצו של בית המשפט אוסר אמנם את התחלת העבודות אבל לא אוסר על הנפקת ההיתר עצמו. ומה יעשו היזמים עם היתר בניה כשאסור להתחיל לבנות? ההסבר לכך יכול להיות בעובדה שבעוד כמה ימים יתקיימו בחירות בארצות הברית, ומי יודע מה תהיה עמדת הממשל הבא כלפי בניה ישראלית בלב חברון. כעת, עם היתר בניה ביד, הממשלה תוכל לטעון שהבניה היא כבר עובדה קיימת.

שלום עכשיו: ההתנחלות בחברון היא הפנים המכוערות של השליטה הישראלית בשטחים. המחיר המוסרי (כמו גם התדמיתי) של קיום התנחלות בחברון הוא בלתי נסבל. כדי להגן על קומץ מתנחלים בעיר, צה"ל נוקט אמצעים קיצוניים כלפי האוכלוסיה הפלסטינית כולל סגירת חנויות ובתי עסק, סגירת רחובות לתנועת כלי רכב ואף איסור על פלסטינים להתהלך ברחוב. הניסיון לבצע מחטף לפני הבחירות בארצות הברית מעיד על כך שמדובר במעשה מפוקפק שפוגע באינטרס הישראלי. 

מקום התחנה המרכזית בחברון, המיועד לבניית ההתנחלות החדשה בחברון

התחנה המרכית בחברון בשנות ה-80' לפני סגירתה והקמת הבסיס הצבאי.


רקע:

אישור היתר הבניה בלב חברון הוא מהלך יוצא דופן לא רק משום שמדובר בהתנחלות חדשה בחברון לראשונה מאז שנת 2002, אלא משום שהוא מעיד על שינוי משמעותי בפרשנות המשפטית הישראלית למותר והאסור בשטח כבוש. נזכיר בקצרה כי השטח המדובר היה בבעלות יהודים לפני 1948, והוא הושכר ע"י השלטון הירדני בדיירות מוגנת לעיריית חברון לצורך הקמת התחנה המרכזית. מאז 1967 ניהלו הרשויות הישראליות את הקרקע והמשיכו את חוזה השכירות של עיריית חברון, עד שבשנות ה-80' השטח נתפס לצרכים צבאיים ותחנת האוטובוסים נסגרה והוקם בה בסיס צבאי. חוות דעת משפטית של יועמ"ש איו"ש שנדרש לסוגיה ב-2007 קבע באופן נחרץ כי לפי החוק אסור לבטל את חוזה השכירות המוגנת של העירייה. אך במסגרת השינויים שהובילו ממשלות נתניהו בשנים האחרונות בתחום המשפטי, נמצאו המשפטנים שיציגו חוות דעת משפטיות אחרות. שלום עכשיו לא הצליחה לקבל מהרשויות את חוות הדעת המשפטית שהתירה את הקצאת הקרקע למתנחלים, אך בעקבות הליכי חופש מידע, ובעזרת התנועה לחופש המידע, הצליחה לקבל חוות דעת דומה, הנוגעת לכוונה לבנות התנחלות גם בשוק הסיטונאי בחברון.

לניתוח חוות הדעת ראו מאמר של מיכאל ספרד.
להרחבה על התכנית בשוק הסיטונאי ראו כאן.

ההיתר הוא גם חריגה משמעותית מהסטנדרטים התכנוניים. לפי תכנית המתאר הקיימת בחברון (תכנית שאושרה ב-1945 בתקופת המנדט הבריטי ומאז לא עודכנה), בעיר העתיקה אסור לבנות מעל שתי קומות, אסור לחפור מרתפים ואחוזי הבניה מוגבלים ל-30% בלבד. התכנית להתנחלות כוללת שש קומות ושתי קומות חניה תת קרקעיות וכן 500 אחוזי בניה. לפי חוקי התכנון ברור שהפרוייקט המוצע נוגד את הוראות התכנית הקיימת ובמצב נורמלי היה צריך להכין תכנית מפורטת שתאשר חריגות כאלה. אבל סמכויות התכנון של הממשל הישראלי בעיר פלסטינית כבושה הן מוגבלות, ולא בטוח אם ניתן מבחינה משפטית לאשר תכנית בניה חדשה לצורך התנחלות בלב חברון.

שתי השאלות הללו, המעמד התכנוני והקצאת הקרקע מונחות בפני בית המשפט המחוזי בעתירות של שלום עכשיו ושל עיריית חברון.