טוען..

ההריסות באל-בוסתאן בסילוואן: בדרך להרס שכונה שלמה?

באמצע חודש פברואר 2024, כמה ימים לפני הבחירות לעיריית ירושלים, הגיעו כוחות משטרה להרוס את ביתו של פאח'רי אבו-דיאב בשכונת אל בוסתאן שבסילואן. פאח'רי אבו-דיאב הוא פעיל חברתי מוכר במזרח ירושלים וממנהיגי המאבק נגד הריסת שכונת אל-בוסתאן. בניגוד לרוב הריסות הבתים, שבהם התושבים לא מקבלים מידע מראש, הפעם פאח'רי עודכן מראש וכך גם התקשורת. נראה שהיה חשוב לפוליטיקאים ברמה העירונית ו/או הארצית להציג לציבור את הרס הבית של אחד ממוביל המאבק הפלסטיני במזרח העיר כחלק מהמאבק בבניה הפלסטינית הלא חוקית וחיזוק הריבונות הישראלית בעיר.

ההריסות בשכונת אל-בוסתאן לא נעצרו בביתו של פאח'רי. מאז הבחירות בארה"ב ב-5 בנובמבר, אנו עדים לעליה בספר הריסות הבתים בשכונה. מיום הבחירות ועד אמצע נובמבר נהרסו ששה מבנים בשכונה. הריסות בתים במזרח ירושלים נעשות בכל השכונות הפלסטיניות ובמהלך המלחמה בעזה, אנו עדים לעליה חדה במספרם, אולם המקרה של שכונת אל-בוסתאן הוא בעל מאפיינים פוליטיים וחברתיים ייחודים עם השלכות ארוכות טווח על עתידה של ירושלים כבירת ישראל ופלסטין.

 

מניעת תוכנית בניה והמאבק על השכונה

תוכנית המתאר לשכונת סילואן ואגן העיר העתיקה (עמ/9) אשר התקבלה בשנת 1977 קבעה את כללי הבניה לאגן העיר העתיקה והשכונות הסובבות את האגן מדרום ומזרח ובכללם שכונת אל-בוסתאן. התוכנית התמקדה בשמירה על המרקם ההיסטורי של אגן העיר העתיקה ולצרכי התושבים החיים סביבה התחייסה באופן משני. בין השאר התוכנית קובעת ששטח שכונת אל-בוסתאן יהיה שטח ציבורי פתוח, שהבניה למגורים אסורה בו ובכך מקשה על תושבי השכונה לבנות בתים באדמותיהם הפרטיות.

כיום יש בשכונת אל-בוסתאן כמאה בתים וגרים בהם כאלף תושבים.

במהלך שנת 2005  העירייה צווי הריסה לקרוב ל-100בתי השכונה. התושבים מצדם החלו לעבוד על תוכנית מתאר לשכונה שתאפשר להשאיר את הבתים ולהסדיר אותם ונמצאים במשא ומתן מתמשך עם העירייה, ובהליכים משפטיים מתישים בניסיון למנוע את ההריסה. צווי ההריסה הובילו ללחץ בינלאומי וישראלי שמנע את ההריסה. בשנת 2009 וועדות התכנון דחו את תוכנית המתאר של התושבים (תוכנית 11641).

 

תוכנית גן המלך – תירוץ התיירות כאמצעי לגירוש תושבים

בשנת 2010 קידם מי שהיה אז ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת, את תכנית "גן המלך" לפינוי שכונת אל-בוסתאן ולהקמת גן עצי פרי המדמה את גן המלך שמתואר במקרא (תכנית מס' 18000). התוכנית מבוססת על המסורת המקראית שמזהה את גן המלך שלמה במקום שכונת אל-בוסתאן כיום. יש לציין כי זיהוי זה אינו מגובה בממצא ארכאולוגי או עדות היסטורית כלשהיא ורוב החוקרים מציעים מיקומים אחרים לגן המלך המקראי.

תוכנית גן המלך היא חלק מתכנית ממשלתית גדולה לפיתוח תיירותי ולשינוי המרחב הציבורי בעיר העתיקה ובסביבתה. היא נועדה ליצור רצף של אתרי תיירות מהעיר העתיקה אל האתר הארכאולוגי 'עיר דוד', דרך "גן המלך" באל-בוסתאן ומשם לגיא בן הינום. בכל השטח הנ"ל נמנעת בניה או פיתוח לצרכי הפלסטינים ואתרי התיירות מופעלים ידי עמותת המתנחלים אלע"ד.

שכונת הבוסתאן "תוקעת" למעשה את השלמת הרצף התיירותי שהממשלה והמתנחלים מבקשים להשלים מסביב לעיר העתיקה.

מפת הגנים מסביב לעיר העתיקה מתוך התכנית הממשלתית. "גן המלך" הוא שכונת הבוסתאן

 

ניר ברקת ניסה בשעתו להציג את התכנית שהוא מקדם כפתרון הוגן לבעיה: הבתים אמנם ייהרסו לטובת גן תיירותי, אך במקביל התכנית תאפשר לתושבים לבנות בתי קומות בשטח מצומצם סמוך לגן.

חשוב להדגיש שהתכנית של העירייה לא  מבטיחה דיור חלופי למשפחות העתידות להתפנות. היא מציעה להם לבנות (בעצמם ועל חשבונם) על גבי בתים של תושבים אחרים או על שטח של בעלים פרטיים אחרים שבתיהם גם יהרסו.  למעשה, החלק המעשי היחיד בתכנית הוא הריסת בתי התושבים. בניית בתים חלופיים קשה עד בלתי אפשרית למימוש.

 

הדמיית תוכנית גן המלך של העירייה (תב"ע 18000).

 

שכונת אל בוסתאן בשנת 2024 והסימנים לעתיד לבוא

התכנית של ניר ברקת לא קודמה בסופו של דבר.

בעקבות הלחץ הבינלאומי ובראשו הלחץ האמריקאי כמעט ולא נהרסו מבנים בשכונת אל-בוסתאן מאז הוצאת צווי ההריסה בשכונת אל-בוסתאן בשנת 2005. כמה מקרים של הרס מבנים היו בשנת 2021 כאשר הרשויות הרסו חנות ובית מגורים.

מצד התושבים נמשכו המאמצים לקדם תכנית שתכשיר את הבתים (תכנית מס' 693440), אך לאחרונה הודיעה העירייה שהיא דוחה את התכנית של התושבים.

בשנה האחרונה, כאמור, נהרסו לפחות 7 מבנים בשכונה, 6 מהם בשבועיים האחרונים. הריסות אלה הותירו עשרות תושבים פלסטינים ללא קורת גג. היקף ההריסות מעלה את החשש שפניה של ממשלת ישראל ועיריית ירושלים ליישם את תוכנית גן המלך בכל הכוח ולהימנע ממציאת פתרונות סבירים והוגנים לתושבי השכונה. מועד ההריסות מחזק את התחושה, שבחירותו של דונלד טראמפ לנשיאות והממשל החדש נתפסים בישראל כהזדמנות לקבוע עובדות בשטח וליצור אזור חיץ סביב אגן העיר העתיקה, המנוהל על ידי המתנחלים ומרחיק את התושבים הפלסטינים.

נראה שעם בחירתו של טראמפ לנשיאות ארה"ב המאבק על ירושלים המזרחית מעלה הילוך. הנפגעים הראשונים הם תושבי מזרח העיר הפלסטינים, ואיתם כל החפצי החיים בשלום, תחת שתי מדינות לשני העמים.