טוען..

הקשר בין המאחזים הלא חוקיים לבין אלימות מתנחלים

להורדת הדוח המלא (PDF) – לחצו כאן

תופעת האלימות של מתנחלים כלפי פלסטינים ברחבי הגדה המערבית הולכת וגוברת בשנים האחרונות. על פי גורמים ביטחוניים, מספר התקיפות של מתנחלים נגד פלסטינים גדל בשנת 2021 פי 2 וחצי לעומת השנתיים הקודמות. דוח זה בחן תיעוד של למעלה מ-1,200 מקרי אלימות מאז 2012 ועד יולי האחרון שנאסף ע"י ארגון "יש דין", ובדק את מיקום הארועים ואת קרבתם להתנחלויות השונות.
המסקנות הן חד משמעיות: רוב אירועי האלימות כלפי פלסטינים שתועדו (63%) התרחשו בסמיכות למאחזים בלתי חוקיים. במקביל, באותן שנים, המשיכו מאחזים אלו להתרחב ולהתפתח כמעט ללא כל אכיפה והפרעה מצד הרשויות.

מתוך 1,256 אירועי אלימות הכוללים פגיעה ברכוש, בחקלאות ופגיעה בבני אדם, 796 (63%) אירעו בסמוך למאחזים בלתי חוקיים.
584 מהמקרים (46.5%) היו של תקיפות פיסיות; 560 מהמקרים (44.6%) היו של פגיעה ברכוש ו-6.3% מהמקרים היו של השתלטות וגזל קרקעות.

לאורך השנים חלה ירידה משמעותית במספר התלונות שפלסטינים מגישים על תקיפות אלו, למרות שמספר ההתקפות עולה. הסבר סביר לכך נעוץ בחוסר האמון ובתחושת הפלסטינים כי אין שום טעם לפנות למשטרה משום שהיא כמעט אף פעם לא עושה דבר כדי לתפוס את הפוגעים. נתוני יש דין מאששים תחושה זו: מכלל האירועים שתועדו ע"י יש דין, הוגשו תלונות במשטרה רק על 678 אירועים. 559 מהתלונות נסגרו על ידי המשטרה, ורק תלונות על 47 אירועים הבשילו לכדי כתב אישום. כאשר פעם אחר פעם מתנחלים שביצעו מעשים אלימים לא נדרשים לשלם על מעשיהם האלימים, לא פלא שהאלימות ממשיכה ואף מתרחבת. אי מיצוי הדין עם העבריינים הוא רוח גבית למעשים אלימים ולפגיעה בחפים מפשע.

דו"ח זה סוקר מוקדי אלימות המשמעותיים ביותר, כולם בסמוך למאחזים לא חוקיים: מאחזי ההתנחלות יצהר; המאחז עדי עד; המאחז אש קודש; המאחז חוות מעון והמאחז גבעת רונן. כמו כן נתייחס למקרה של המאחז בחומש.

להורדת הדוח המלא (PDF) – לחצו כאן