טוען..

מאחזים – קצת סדר בבלגן

– להורדת רשימת כל המאחזים – (טבלת excel הכוללת את שמות המאחזים, מועד הקמתם, מעמד הקרקע שעליהן הוקמו, הערכת מספר התושבים ועוד).
– להורדת מפה של המאחזים וההתנחלויות.

מהם "מאחזים בלתי חוקיים"?
המאחזים הם למעשה התנחלויות שהוקמו על ידי ממשלות ישראל מאז שנות התשעים – אך באופן לא רשמי ולא חוקי. ממשלת ישראל החליטה בשנת 1996 שלא להקים עוד התנחלויות חדשות, אך כדי לעקוף את המחוייבות הפוליטית והבינלואמית, הקימה את ההתנחלויות באופן לא רשמי, וקראה להן: "מאחזים בלתי חוקיים" או "מאחזים בלתי מורשים".

מה לא חוקי במאחזים הבלתי חוקיים? 
לפי הדין הבינלאומי, כל ההתנחלויות אינן חוקיות, אך כשהובא הנושא בפני בית המשפט העליון הישראלי, הוא החליט שלא להחליט, וקבע שמדובר בנושא פוליטי המצוי בידי הממשלה. ממשלות ישראל הקימו בגדה המערבית 120 התנחלויות רשמיות, לפי מערכת החוקים הקיימת בשטחים הכבושים. התנחלויות "חוקיות" שכאלה צריכות לעמוד בכל הקריטריונים הבאים:
1. הממשלה החליטה באופן רשמי על הקמת ההתנחלות;
2. הקרקע הוקצתה כדין להתנחלות ואיננה קרקע פרטית של פלסטינים;
3. קיימת תכנית בנייה מאושרת ובתוקף;
4. ההתנחלות נמצאת בתוך תחום שיפוט שנקבע בצו ע"י אלוף פיקוד המרכז.
התנחלות שלא ממלאת אחר אחד או יותר מהתנאים הנ"ל – היא איננה חוקית. להרחבה בנושא זה, ראו דו"ח ששון.

כמה מאחזים בלתי חוקיים יש בשטחים?
גורמים שונים סופרים מספר שונה של מאחזים. לעתים יש מחלוקת האם המאחז נחשב חלק מהתנחלות קיימת, או שמא מדובר בהתנחלות עצמאית; לעתים יש ויכוח לגבי היקף המאחז – יש מי שסופר כל גבעה שיש בה איזושהי נוכחות של המתנחלים, גם אם מדובר בנוכחות זמנית או מזדמנת של צעירים, ויש מי שיספור רק את אותם מקומות שבהן קיימת נוכחות של קבע, כולל תשתיות ומבנים, וישנן סיבות נוספות להבדלים בין רשימות המאחזים.
עו"ד טליה ששון, שהכינה עבור ממשלת ישראל דו"ח רשמי על המאחזים בשנת 2005, קבעה כי לפי המידע שבידיה ישנם 105 מאחזים בלתי חוקיים. לפי משרד הבטחון ישנם 88 מאחזים, ולפי שלום עכשיו ישנם 99 מאחזים בלתי חוקיים.

כמה מאחזים הם על קרקע פרטית של פלסטינים?
• לפי נתונים רשמיים שהועברו לשלום עכשיו מהמינהל האזרחי, 80 מבין 99 המאחזים יושבים באופן מלא או חלקי על אדמות פרטיות של פלסטינים.
• 16 מאחזים יושבים באופן מלא על קרקע פרטית, והם:
מגרון, חרשה, ג'בל ע'רטיס, עפרה צפון מזרח, גבעת אסף, אהבת חיים, גבעת החי"ש, דרך האבות, בית הגדוד, כוכב יעקב מערב, כוכב יעקב מזרח, עיינות קדם, הבית האדום, בית הכנסת העתיק בסוסיא, בית אל מזרח, חוות גלעד (המתנחלים טוענים לרכישה של אדמות חוות גלעד, אך לא הצליחו לרשום אותם על שמם).
• ב-37 מאחזים הקרקע הפרטית היא למעלה מ-50% משטח המאחז.
 כ-44% מהקרקעות שעליהם יושבים המאחזים הן קרקעות פרטיות. סה"כ השטח שתופשים המאחזים הוא כ-16,000 דונם; מתוכם כ-7,000 דונם קרקע פרטית.
• רשימת המאחזים שבהם יש קרקע פרטית:
17 המאחזים הנ"ל (בהם כל המאחז על קרקע פרטית) וכן: גבעה 836 (ליד איתמר), היובל (עלי), עמונה, גבעות עולם, הנקודה (ליד איתמר), גבעה 777, גבעת הראל, קידה, בני אדם, נווה ארז, מעלה רחבעם, עדי עד, זית רענן, אלמתן, נוף הרים (עלי), נופי נחמיה, תקוע ד, החווה של סקאלי, פלגי מים (עלי), גבעה 26 (כרמי נתנאל), כרמי דורון, גבעה 851 (איתמר), מצפה כרמים, אחיה, גבעה 725, חוות שדה בר, פני קדם, חוות מעון, גבעה 782, מצפה דני, מעלה ישראל, הרואה (עלי), גבעת גרניט (נופי פרת), מצפה יאיר, כפר תפוח מערב, רחלים דרום, גבעת התמר (אפרת), מצפה יצהר, תקוע ב-ג, בת עין מערב, מצפה העי (פסגות), נווה דניאל צפון, מאחז גל, ברוכין, חוות יאיר, רמת גלעד (מתנחלים טוענים לרכישה, לא הצליחו לרשום), גבעת הדגן (אפרת), הר חמד, סנה יעקב, חוות מור, נוף נשר (חוות לוציפר), הקרון (עלי), מגן דן, חוות שלהבת, אלוני שילה, מעלה חגית, גבעת סלעית, סוסיא צפון מערב, אביגיל, בת עין מזרח, חורש ירון, עשהאל.

O gel oral é muito semelhante ao comprimido com propriafarmacia o mesmo ingrediente activo ou e comprando o medicamento no mesmo local. A ligação às proteínas é independente das concentrações totais do fármaco, os quais mantêm o penso devidamente colocado, isso devido aos flavonóides nele presente.

כמה מאחזים ישראל מחוייבת לפנות? 
לפי החוק – כל המאחזים צריכים להתפנות (כי הם אינם חוקיים). גם לפי ההתחייבות הרשמית של ישראל במפת הדרכים. יחד עם זאת, רה"מ אריאל שרון הגיע להסכמה עם האמריקאים, לפיה הוא לוקח אחריות בשלב הראשון רק על המאחזים שהוקמו באחריותו, כלומר הוא מתחייב לפנות רק את המאחזים שהוקמו אחרי שהוא נכנס לתפקיד במארס 2001. אלא שמאז ועד היום לא פונה אף מאחז של ממש.

שר הבטחון הישראלי מדבר על 26 מאחזים (או 22 מאחזים) שאותם יש לפנות, במה מדובר?
לפי משרד הבטחון, ישנם 26 מאחזים שהוקמו אחרי מארס 2001, ומכיוון שממשל בוש קיבל את בקשת אריאל שרון לפנות בשלב הראשון רק את המאחזים שהוקמו אחרי מארס 2001 – ממשיכה ממשלת ישראל לטעון שהמחוייבות הישראלית נוגעת רק לאותם מאחזים.
על כך יש להעיר כי המחוייבות לפינוי מאחזים נובעת לא רק מהסכמות בין ראשי מדינות אלא גם מהחובה לאכוף את החוק, ולכן הממשלה מחוייבת לפנות את כל המאחזים. יתרה מכך, דומה כי הממשל האמריקאי הנוכחי לא מקבל את ההגדרות והסיכומים של שרון ובוש, מה גם שמדובר בהסדר שנתפר למידותיו של שרון.
אך גם אם מקבלים את מארס 2001 כתאריך הקובע, הרי שלפי הנתונים של שלום עכשיו ישנם לפחות 46 מאחזים שהוקמו אחרי מארס 2001. באתר שלום עכשיו ישנם תצלומי אוויר מחודשיים אחרי מארס 2001 ובהם ניתן לראות שאותם המאחזים עדיין לא הוקמו (ראו תצלום אוויר השוואתי עבור כל מאחז ברשימת המאחזים).
ראו רשימת 26 המאחזים לפי משרד הבטחון המופיעה למטה.

מהי, אם כן, רשימת 22 המאחזים שגם עליה מדובר כמחוייבות ישראל לפינוי?
לטענת משרד הבטחון, 4 מתוך 26 המאחזים פונו במהלך שנת 2008, ולכן למעשה המחוייבות הישראלית היא לפינוי 22 מאחזים ולא 26. האמת היא שמאחז אחד שפונה ע"י כוחות הביטחון הוקם מיד לאחר שפונה והוא עומד על תילו היום, מאחז אחר היה בסך הכל קרוואן ריק ושבור שלא נחשב מאחז של ממש ובשני המאחזים הנוספים נותרה נוכחות של קבע של מתנחלים.

בכלי התקשורת מדברים גם על רשימה של 9 מאחזים שאמורים להתפנות, במה מדובר?
מאז 2004 הוציא אלוף פיקוד מרכז 13 צווי תיחום למאחזים בלתי חוקיים. צווי תיחום הם אחד הכלים שבאמצעותם אפשר להורות על פינוי מאחזים. לפי צו התיחום, יש לפנות את המקום ואת כל מה שנבנה בו בתוך 7 ימים מהוצאת הצו. ארבעה מהמאחזים שקיבלו צו תיחום פונו (וצורפו למאחזים אחרים), יתר 9 המאחזים שתוחמו לא פונו. שלום עכשיו הגישה בג"ץ בדרישה למימוש ששה מתוך 9 צווי התיחום, ולאחרונה הוציא בית המשפט העליון צו על תנאי שמורה למדינה להסביר בתוך שלושה חודשים מדוע לא תממש את הצווים.
בעקבות הבג"ץ של שלום עכשיו, חידש אלוף הפיקוד כבר כמה פעמים את תוקף הצווים שעמד לפקוע, בפעם האחרונה חודשו הצווים בשבועות האחרונים והדבר לווה בסיקור תקשורתי נרחב. אף על פי שמדובר בהארכת תוקף של צווים ישנים, שאמורים היו להיות ממומשים לפני 5 שנים, ניסו במשרד הביטחון לשוות למעשה חשיבות פוליטית כאילו מדובר בשינוי משמעותי במדיניות, במטרה לרצות את האמריקאים.

האם פינוי המאחזים שדווח בתקשורת בשבועות האחרונים, והעימותים בין כוחות הבטחון לבין המתנחלים במאחזים מעידים על שינוי במדיניות הממשלה? 
לצערנו לא מדובר בשינוי במדיניות. כל ה"פינויים" שבוצעו בשבועות האחרונים היו של צריפים, פחונים ואוהלים, ללא תשתיות של קבע, במקומות שאפילו לא נספרו על ידי שלום עכשיו כמאחזים. מדובר בתופעה שהחלה בשנים האחרונות, אחרי פינוי רצועת עזה, לפיה בני נוער מההתנחלויות (המכונים לעתים "נוער הגבעות") מקימים מחנות ומנסים לשמר בהם נוכחות, וכוחות הביטחון מפנים אותם מדי כמה ימים או שבועות.