טוען..

ההתנחלויות בגדה המערבית – עובדות ומספרים

לפתיחת מפה של ההתנחלויות, המאחזים והגדר – לחצו כאן.

התנחלויות
התנחלויות הן יישובים יהודים שהקימה ישראל אחרי שנת 1967 מעבר לקו הירוק על השטחים שנכבשו במלחמת ששת הימים. בתוכנית ההתנתקות בקיץ 2005 פונו 17 התנחלויות ברצועת עזה ו-4 התנחלויות בצפון השומרון. כיום כל ההתנחלויות נמצאות בשטחי הגדה המערבית. מדינת ישראל השקיעה וממשיכה להשקיע כספים רבים בבנייה ובהגנה על ההתנחלויות.
• מספר ההתנחלויות: 120 התנחלויות רשמיות בגדה המערבית (לא כולל מזרח ירושלים)
• שטחי ההתנחלויות: שטח השיפוט הרשמי של ההתנחלויות עומד על כ-520,050 דונם, שהם כ-9.3% מכל שטח הגדה המערבית.
חלק מההתנחלויות יושבות על קרקעות פרטיות של פלסטינים.
• מספר מתנחלים: 289,600 (לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מעודכנים לסוף שנת 2008). בנוסף, כ-190,000 ישראלים חיים מעבר לקו הירוק במזרח ירושלים.
• מספר הפלסטינים בגדה המערבית: כ-2,264,000 פלסטינים חיים בגדה המערבית וכ-250,000 נוספים במזרח ירושלים (ע"פ נתוני הלמ"ס הפלסטיני, נכון לסוף 2007). בגדה המערבית כ-90% מהתושבים הם פלסטינים וכ-10% הם מתנחלים.
להורדת רשימת ההתנחלויות המלאה.

מאחזים
המאחזים הם למעשה התנחלויות שהוקמו על ידי ממשלות ישראל מאז שנות התשעים – אך באופן לא רשמי ולא חוקי. ממשלת ישראל החליטה בשנת 1996 שלא להקים עוד התנחלויות חדשות, אך כדי לעקוף את המחויבות הפוליטית והבינלאומית, הקימה את ההתנחלויות באופן לא רשמי, וקראה להן: "מאחזים בלתי חוקיים" או "מאחזים בלתי מורשים". (מידע נוסף)
• מספר המאחזים: 99 מאחזים ברחבי הגדה המערבית.
• מספר המתנחלים במאחזים: לפי הערכת שלום עכשיו למעלה מ- 4,000 מתנחלים מתגוררים במאחזים.
• השתלטות על קרקעות פלסטיניות פרטיות: 80 מאחזים יושבים באופן מלא או חלקי על אדמות פרטיות של פלסטינים. 16 מתוכם יושבים באופן מלא על 100% קרקע פרטית.
• מספר המבנים במאחזים: לפי הערכת שלום עכשיו ישנם כ-1,600 קרוואנים במאחזים וכ-270 מבני קבע.
להורדת רשימת המאחזים המלאה.

בעקבות הביקורת הפנימית והבינלאומית על המשך הבניה והרחבת המאחזים, נאלץ ראש הממשלה שרון למנות את עו"ד טליה ששון לחבר דו"ח מקיף בנושא זה. ב- 8 במרץ 2005, לאחר חודשים של עבודה מאומצת, הגישה טליה ששון לראש הממשלה דו"ח ובו המסקנה: "השיטה להקמת המאחזים הינה בעיקרה בדרך של עקיפת נהלים והפרת חוק, הצגת מצג שווא כלפי חלק מרשויות המדינה, תוך שיתוף בהפרת חוק בוטה של רשויות אחרות".

אוכלוסיית המתנחלים
• גידול האוכלוסיה – שיעור הגידול השנתי של המתנחלים בגדה המערבית עומד בשנים האחרונות על כ-5%, לעומת כ-1.8% בישראל כולה, כלומר קצב גידול האוכלוסיה בהתנחלויות גדול כמעט פי 3 מקצב גידול האוכלוסיה בישראל.

Eng_Population

להרחבה בנושא גידול האוכלוסיה והטענות ל"גידול טבעי".

• מתנחלים אידיאולוגים ומתנחלי איכות חיים – מתנחלים אידיאולוגיים הם מתנחלים שבחרו לגור בהתנחלויות מתוך מניעים אידיאולוגיים של יישוב ארץ ישראל ומניעת פתרון של שתי מדינות. מסתבר שרוב המתנחלים הם "מתנחלי איכות חיים", שהגיעו להתנחלויות בגלל מחירי הדיור הנמוכים ואיכות החיים הגבוהה יחסית שמוצעת בהן, ולא ממניעים אידיאולוגיים. כ-30% מהמתנחלים הם חרדים שמתגוררים בערים שנבנו במיוחד בשבילם (מודיעיןעילית, ביתר עילית ולאחרונה גם בגבעת זאב עילית). גם החרדים אינם מתנחלים אידיאולוגיים.
הגדרת האוכלוסיה כ"אידיאולוגית" נעשתה על פי ההתנחלויות השונות. כל התנחלות הוגדרה כהתנחלות אידיאולוגית/ לא אידיאולוגית, חרדית, או קיצונית. מובן שמדובר בהערכות ובהכללות גסות, אך להערכת שלום עכשיו מדובר בהערכה המשקפת את מצב העניינים לאשורו:

סוג התנחלות

מספר מתנחלים (2007)

אחוז

אידיאולוגית

107,549

38.96%

אידיאולוגית קיצונית

2,399

0.87%

לא אידיאולוגית

85,832

31.09%

חרדית

80,265

 29.08%

• בנייה בהתנחלויות: בימים אלה ישנן אלפי יחידות דיור הנמצאות בשלבי בנייה בהתנחלויות השונות.

מספר התחלות בנייה בהתנחלויות (לא כולל מזרח ירושלים) – נתוני למ"ס

Eng_Construction_Graph

גדר ההפרדה
ביוני 2002 החליטה ממשלת ישראל להקים את גדר ההפרדה, שמטרתה המוצהרת הייתה למנוע כניסה בלתי מבוקרת של פלסטינים מהגדה המערבית לתוך ישראל. מדובר למעשה במכשול המורכב ברוב האזורים, מגדר אלקטרונית שמשני צדדיה נסללו דרכים, נבנו גדרות תיל ונחפרו תעלות. רוחבו הממוצע של המכשול הוא כשישים מטרים. במספר אזורים מוקמת חומה בגובה של 6-8 מטרים, במקום הגדר.
תוואי הגדר עובר ברובו בתוך שטח הגדה המערבית ולא על הקו הירוק. באזורים בהם הושלמה כבר בניית המכשול ניכרת בבירור הפגיעה הנרחבת ביכולתם של הפלסטינים המתגוררים בסמוך לו לנוע בחופשיות ולמשש את זכויותיהם הקנייניות באזורים שנותרו ממערב לתוואי הגדר. המשך הקמתו בעומק שטח הגדה, כפי שהחליטה הממשלה במרץ 2006, יגרור בהכרח פגיעה נוספת בזכויות האדם של מאות אלפי תושבים.
נראה כי בשלב הנוכחי אליו הגיע הסכסוך הישראלי-פלסטיני, בניית הגדר הינה הכרחית. עם זאת, עמדת שלום עכשיו היא כי יש להקימה רק על הקו הירוק או קרוב אליו ככל הניתן, ולהימנע מסיפוח בפועל של חלקים מהגדה המערבית.
אורך הגדר: אורך תוואי גדר ההפרדה המתוכנן עומד על 790 ק"מ שמתוכו 40 ק"מ חומה ו-750 ק"מ גדר. לו הייתה הגדר נבנית על הקו הירוק אורכה היה קצת למעלה מ-300 ק"מ.
• 60% מתוואי הגדר כבר בנוי.
השטח שמספחת הגדר: הגדר מספחת דה-פקטו לישראל כ-8.6% משטחי הגדה המערבית שבהם 49 התנחלויות וכ-190,000 מתנחלים. 71 התנחלויות נשארים מצידה המזרחי של הגדר בהן קרוב ל-100,000 מתנחלים.
מחיר בניית הגדר: לפי נתוני משרד האוצר, עד סוף שנת 2008 הוציאה ישראל כ-8.3 מיליארד ש"ח (כ-1.9 מיליארד דולר) על בניית הגדר. העלות של כל ק"מ גדר כ-12 מיליון ₪ (וכל ק"מ חומה כ-15 מיליון ₪).