החפירות הן חלק מפרויקט הקמת התנחלות תיירותית בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים בלב אוכלוסייה פלסטינית צפופה בצפון הגדה המערבית.
המנהל האזרחי באמצעות קמ"ט ארכאולוגיה (המקבילה בשטחים לרשות העתיקות) החלו (11.5.25) בחפירות ארכאולוגיות באתר הארכאולוגי סבסטיה (תל שומרון) הנמצא בשטח הכפר הפלסטיני סבסטיה, ממערב לשכם.
החפירות הנוכחיות הן חלק מתוכנית ממשלת ישראל לפתח את הפארק הארכאולוגי סבסטיה כחלק מאתרי התיירות בשטחי הגדה המערבית לטובת הציבור הישראלי בכלל והמתנחלים בפרט.
במאי 2023 החליטה הממשלה להקצות 32 מיליון ש"ח מתקציב המדינה בשנים 23 עד 25.
כיום האתר סבסטיה מונגש לציבור ומשמש כמרכז תיירות פלסטיני. ההגעה אליו נעשית דרך הכפר סבסטיה עצמו וכוללת מעבר בשטח B. בתקופה שלפני אוקטובר 7, 2023, הגיעו עשרות אלפי מבקרים לאתר, רבים מהם פלסטינים מרחבי הגדה.
הסכום המוקצה לפיתוח האתר הוא הרבה מעבר לעלות החפירה הארכיאולוגית הממשלה מתכננת גם לסלול כביש גישה ישיר לאתר ולהקים באתר "מרכז תיירות קולט קהל".
ההחלטה של ישראל להשקיע עשרות מיליוני שקלים בסבסטיה, היא חלק מתוכנית ממשלת ישראל לפתח התנחלויות תיירותיות בשטחי הגדה המערבית. מכוון שהציבור הישראלי בכללותו לא מגיע לבקר בשטחים, הנוכחות של קמ"ט שמורות הטבע (המקבילה בשטחים לרשות הטבע והגנים) בסבסטיה נועדה בעיקר לבסס אחיזה ישראלית בצפון הגדה המערבית. ההתנחלות התיירותית בסבסטיה משתלבת עם החלטת הממשלה לחזור להתנחל בחומש הסמוכה לסבסטיה. יחד עם ההתנחלות שבי שומרון, ישראל מרחיבה את נוכחותה באחד השטחים הפלסטינים המאוכלסים ביותר בגדה בפאתי שכם.

שלום עכשיו: "בשנתיים האחרונות אנו עדים למגוון דרכים בהם המתנחלים יוצרים נוכחות ישראלית בכל שטחי הגדה המערבית. לצד עשרות מאחזים והרחבת ההתנחלויות, ישראל משקיעה עשרות מיליוני שקלים באתרי תיירות שישראלים כמעט ולא מבקרים בהם. לא תיירות או מורשת מעסיקים את הממשלה, אלא רק עוד כרסום בנוכחות הפלסטינית בגדה המערבית. החפירות בסבסטיה לא יחזקו את הכלכלה של אף צד, אלא רק את האיבה ועויינות הלא נגמרים".