בישיבת הממשלה ביום ראשון הוחלט על השקעה של 32 מליון ש"ח לפיתוח האתר הארכאולוגי סבסטיה, שכולל הכשרת כביש גישה לישראלים לאתר וכן הפיכתו לאתר קולט קהל. האתר שבשטח הכפר הפלסטיני סבסטיה נמצא בחלקו בשטח B וחלקו בשטח C והוא מוקף יישובים פלסטינים. ההחלטה יוצרת התנחלות תיירותית בלב אוכלוסיה פלסטינית
הצעת ההחלטה שמובאת לממשלה
הצעת החלטה שהתקבלה ביום ראשון (7.5.23) בישיבת הממשלה הוגשה ע"י עידית סילמן, השרה להגנת הסביבה, חיים כץ, שר התיירות, ועמיחי אליהו, שר המורשת, והיא מתואמת עם עשרה שרים בינהם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הביטחון יואב גלנט. בבסיס ההצעה הקצאה של 29 מיליון ש"ח לפיתוח באתר בשנים 2023 עד 2025, בכפוף לאישור תקציב המדינה הקרוב. התקציב מיועד בעיקר כדי (א) לסלול כביש גישה ישיר שלא יחייב את הנכנסים לעבור בשטח B, (ב) לקדם חפירות ושימור מבנים באתר, ו-(ג) לאפשר את הפיכתו לאתר קולט קהל. עפ"י הצעה המובאת, האתר יהיה באחריות וניהול רשות שמורות הטבע והגנים (רט"ג), הכניסה אליו תהיה בתשלום ויבנה מרכז מבקרים שיופעל על ידי רט"ג. חשוב לזכור, שעד היום האתר היה פתוח לקהל הרחב ללא עלות וכך אפשר לרבים, לרבות פלסטינים, לבקר בעתיקות.
ההשקעה המיועדת באתר הופכת את האתר הארכאולוגי להתנחלות תיירותית בלב אזור פלסטיני ובתוך שטח הכפר סבסטיה. כלכלת הכפר סבסטיה מבוססת גם על תיירות לאתר. במרוצת השנים, לצד העתיקות, נבנו כמה מסעדות ואכסניות. מעורבות המנהל האזרחי באתר נועדה להרחיב את ביקורי מתנחלים ובמקביל לצמצם את הנוכחות הפלסטינית. העובדה שהאתר הוא חלק מהכפר סבסטיה ומיקומו בלב מרחב פלסטיני עלולה להוביל לחיכוכים כפי שאנחנו עדים לה במקומות אחרים באזור שכם.
בין חומש לסבסטיה
המאבק על נוכחות ישראלית בצפון השומרון הוא חלק נכבד ממדיניות ממשלת ישראל הנוכחית. אחד החוקים הראשונים שהממשלה העבירה הוא החוק לביטול ההתנתקות מצפון השומרון ובכך לאפשר נוכחות משמעותית יותר בשטח שנמצא בעבר התנחלות חומש שפונתה בשנת 2005 ושכיום נמצא בה מאחז לא חוקי.
האתר סבסטיה נמצא כמעט באמצע הדרך בין התנחלות שבי שומרון להתנחלות שפונתה חומש. הפיכת סבסטיה להתנחלות תיירותית בניהול המנהל האזרחי ורט"ג תגביר את תנועת המתנחלים באזור, שמטבע הדברים תוביל לנוכחות צבאית משמעותית יותר, דבר שיגביר את החיכוך והאלימות באזור. כמו כן, במובנים רבים, הפיכת סבסטיה לאתר קולט קהל, מקצר את המרחק לחומש ולהתנחלויות שפונו בצפון השומרון.
שלום עכשיו: "ההחלטה להפוך את סבסטיה לאתר קולט קהל בניהול רט"ג הוא הקמה דה פקטו של התנחלות חדשה בלב כפר ומרחב פלסטיני בעומק הגדה המערבית. ההחלטה נובעת מלחץ פוליטי של מתנחלים והיא חלק ממדיניות ממשלת ישראל להעמיק ככל הניתן את האחיזה הישראלית בלב השטחים הפלסטינים. פעולות הממשלה מעידים שריסוק אפשרות פתרון שתי המדינות הוא מטרתה העיקרית ואזור שכם הוא אחד המוקדים המרכזיים שפעולות אלו נעשות. מאז הקמתה ממשלת ישראל הכשירה מאחזים, ביטלה את חוק ההתנתקות ועכשיו מקדמת התנחלות תיירותית, הכל כדי להרוס את הסיכוי לשלום בין ישראל לפלסטינים."
רקע
האתר הארכאולוגי סבסטיה הוכרז על ידי ישראל כפארק לאומי (המונח הרשמי בגדה המערבית לגן לאומי ) כבר בסוף שנות ה 60. שטח הפארק המוכרז הוא כ 714 דונם אשר חלקם בשטח C וחלקם בשטח B. האתר מזוהה עם העיר שומרון המקראית – בירת ממלכת ישראל הקדומה (מאה שמינית לפנה"ס). על חורבות שרידי העיר שומרון, הורדוס בנה במאה הראשונה לפנה"ס את סבסטיה על שם הקיסר הרומי אוגוסטוס. סבסטיה היתה אחת הערים הגדולות באזור והיא המשיכה להיות מרכזית גם במהלך התקופה הביזנטית (מאות 4 – 7 לספירה).
האתר נמצא בשטח הכפר הפלסטיני סבסטיה והוא מוקף כפרים ואוכלוסייה פלסטינית. ההתנחלות הקרובה ביותר היא שבי שומרון בה מתגורר ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן. בשנים האחרונות גופי מתנחלים מנהלים קמפיין ציבורי רחב בטענה שפלסטינים הורסים עתיקות ופוגעים באתר. בהתאם לכך, בעבר הם אף הגישו תלונה למנהל האזרחי על הצבת דגל פלסטין בראש האתר ועל פגיעה במונומנטים שונים. וכך, רק לאחרונה הם התלוננו על סלילת כביש שפלסטינים סללו שלטענתם פוגע בעתיקות. אחד הקולות הבולטים בדרישה לנוכחות וניהול ישראלי של האתר סבסטיה, הוא ראש מועצת שומרון יוסי דגן.
למרות טענות המתנחלים, האתר סבסטיה מתוחזק ונשמר בצורה קפדנית על ידי הרשות הפלסטינית ואנשי סבסטיה בפרט. זהו אחד האתרים החשובים והמרשימים בגדה המערבית, והפלסטינים משתפים פעולה עם אוניברסיטאות מובילות בעולם בחפירות וחקר האתר.