ב-31/10/24 החליטה הממשלה להקים שתי תחנות כוח ישראליות ו-2,000 דונם של שדות סולאריים בשטחים הכבושים. ההחלטה היתה חלק מ"התכנית הכלכלית לשנת 2025 – שינויים מבניים" (המכונה גם "חוק ההסדרים"), שמכיל שורה של תכניות ממשלתיות ורפורמות שמובאות לאישור יחד עם תקציב המדינה. חלק מהתכניות שבחוק ההסדרים דורשות תיקוני חקיקה והם יובאו לאישור הכנסת יחד עם הצעת התקציב, בעוד ששאר התוכניות נכנסו לתוקף כהחלטת ממשלה ב-31/10/24.
להרחבה על תכניות בחוק ההסדרים שקשורות בהתנחלויות ראו כאן.
בפרק שכותרתו: "קידום הביטחון האנרגטי של משק החשמל הישראלי" שעוסק בעיקר בצעדים להגדלת ייצור החשמל בתוך ישראל, נכללה גם ההחלטה על הקמת תחנות כוח ושדות סולאריים בשטחים הכבושים. הרעיון הוא לנצל את השטחים הפלסטינים לטובת אספקת חשמל לישראל, להגדיל את התלות של הפלסטינים בישראל וגם את התלות הישראלית בתשתיות שייבנו דווקא בגדה המערבית.
שלום עכשיו: הממשלה עושה סיפוח אנרגטי שנועד להגביר את התלות הישראלית בתשתיות בגדה המערבית ואת התלות הפלסטינית בישראל. תחנות הכוח לא נועדו לפלסטינים ולא יתרמו לכלכלה הפלסטינית אלא לישראל שתהיה המרוויחה הבלעדית מהן. זהו ניצול של השטח הכבוש לטובת המעצמה הכובשת שמהווה הפרה בוטה של הדין הבינלאומי. בחסות המלחמה ובין החלטות שעוסקות לכאורה בתקציב הממשלה מכניסה סיפוח של ממש ופוגעת באינטרס הישראלי לאפשר עתיד של שתי מדינות ועצמאות פלסטינית לצד עצמאות ישראלית.
א. הקמת שתי תחנות כוח בגדה המערבית
נוסח ההחלטה: "6. להטיל על השר הנוסף במשרד הביטחון להנחות את המנהל האזרחי ביהודה ושומרון לקדם הקצאת רישיונות לעיסוק בחשמל לייצור על ידי המגזר הפרטי באמצעות שתי תחנות כוח קונבנציונליות, בהספק כולל שלא יפחת מ-1,260 מגה-ואט … ויכול שהמכרז (או המכרזים) יהיו בהיקף קרקעות גדול מהדרוש לשתי התחנות כאמור, וזאת לצורך יצירת מלאי תכנוני של תכניות לתחנות כח קונבנציונאליות …".
הממשלה מתכוונת להקים בשלב ראשון שתי תחנות כוח חדשות, עם אופציה לתכנון תחנות כוח נוספות בגדה המערבית. לצורך כך ישראל תבנה תשתית להובלת גז טבעי ממאגרי הגז שבים התיכון אל הגדה המערבית לצורך הפעלת תחנות הכוח החדשות.
כדי להקים תחנת כוח נדרשים היזמים לשלושה תנאים עיקריים: 1. בעלות על הקרקע; 2. אישור תכנית בנייה; 3. רישיון לעיסוק בחשמל. ההחלטה קובעת כי המינהל האזרחי ידאג לקידום שלושת השלבים הללו להקמת שתי תחנות כוח שיקבלו רישיון לעיסוק בחשמל. ההחלטה גם קובעת כי בשיקול דעת קמ"ט אנרגיה, ניתן יהיה לקדם מכרזים (שיעניקו ליזמים זכויות בקרקע ויאפשרו קידום תכניות בניה) לתחנות כוח נוספות, שרישיונות להם יינתנו בעתיד. לצורך מימוש ההחלטה צפויים להתפרסם מכרזים שיציעו ליזמים פרטיים את הזכויות לתכנן ולבנות את תחנות הכוח ולייצר את החשמל.
לפני כחודש התפרסמה ב"ישראל היום" ידיעה לפיה נבחנים שבעה מקומות פוטנציאליים להקמת תחנות כוח בגדה המערבית: ג'בל אלמוקטם ממערב לרמאללה (צמוד לכפר בית לקיא); אזור התעשיה המתוכנן בוסתני חפץ סמוך לטול כרם; אזור התעשיה המתוכנן נחל רבה מדרום לקלקיליה סמוך לכפר א-זאויה; אזור תרקומיא ממערב לחברון; אזור נבי מוסא מדרום ליריחו; ואזור מחולה (בצפון בקעת הירדן).
למי מיועד החשמל?
כמעט כל החשמל שמשמש כיום את הפלסטינים בגדה המערבית מיוצר במדינת ישראל והרשות הפלסטינית רוכשת ממנה את החשמל (ישראל גם מנצלת את התלות הפלסטינית בישראל ומוכרת לרש"פ את החשמל במחיר גבוה, כמו של צרכנים ביתיים).
הצריכה של הפלסטינים מהווה כ-10% מסך החשמל שמייצרת ישראל (כך לפי חוות הדעת המשפטית שצורפה לחוק ההסדרים). בשנים האחרונות נעשו ברשות הפלסטינים מאמצים להקים תחנת כוח פלסטינית באזור ג'נין, וב-2017 אף הצליחו להשיג את האישור של ממשלת ישראל לכך, אך עד היום תחנת הכוח עדיין לא קמה. תחנת כוח כזאת היתה חוסכת לרשות הפלסטינית מיליונים במחירי החשמל שהיא נאלצת לשלם לישראל ומסייעת בפיתוח מקומות עבודה ועצמאות כלכלית.
לעומת זאת, ההחלטה של ממשלת ישראל להקים שתי תחנות כוח חדשות נועדה להקים תחנות כוח ישראליות שיופעלו ע"י מפעילים ישראלים בגדה המערבית. חלק מהחשמל שייוצר בתחנות הכוח החדשות יימכר לפלסטינים, אך חלק משמעותי מיועד לשימוש ישראל וההתנחלויות.
הדין הבינלאומי
הדין הבינלאומי אוסר על מעצמה כובשת לנצל את השטח הכבוש לטובת האינטרסים שלה (למעט עבור שיקולי ביטחון) ומחייב שמשאבי השטח הכבוש ישמשו אך ורק לטובת האוכלוסיה המוגנת. הכוונה להקים תחנות כוח ומתקנים סולאריים בשטחים הכבושים עבור משק החשמל הישראלי נוגדת את הדין הבינלאומי.
למרות זאת, היועצים המשפטיים של משרד הביטחון מצאו פרשנות שמאפשרת את ההצעה. לפי חוות הדעת של היועץ המשפטי של משרד הביטחון שצורפה לטיוטת חוק ההסדרים, מכיוון שממילא רוב מוחלט של החשמל שמשמש את הפלסטינים מקורו בישראל, לכן פיתוח משק החשמל הישראלי הוא "אינטרס ברור של האזור [כלומר, של הפלסטינים. ש.ע.] על מנת שניתן יהיה לרכוש חשמל במלוא ההיקף הדרוש לאזור".
עוד מסבירה חוות הדעת המשפטית כי החשמל שייוצר בתחנות הכוח שיוקמו בשטחים ישמש את ישראל רק בתקופת ביניים עד שצריכת החשמל הפלסטינית תגדל באופן משמעותי כך שכל החשמל שייוצר בתחנות הכוח יימכר לפלסטינים.
לבסוף טוענת חוות הדעת המשפטית כי הפלסטינים יהנו מהקמת תחנות הכוח גם כשהן מייצרות חשמל עבור ישראל כי הקמתן תביא להוזלת התעריף של החשמל גם עבור הפלסטינים, בגלל התחרות שתיווצר בין תחנות הכוח.
יש לציין שבהחלטת בית הדין הבינלאומי לצדק מהשנה האחרונה נקבע כי הכיבוש הישראלי אינו חוקי וכי על מדינות העולם להפריד בין יחסן להתנחלויות ולכיבוש הישראלי, לבין יחסן למדינת ישראל החוקית והלגיטימית. יצירת התלות האנרגטית של ישראל בשטחים הכבושים תמנע כל אפשרות להפריד בין התשתיות הלגיטימיות של ישראל לבין התשתיות שמבוססות על הכיבוש, ועלולה להביא לכך שהעולם ייאלץ להפעיל צעדים נגד ישראל עצמה.
ב. הקצאת 2,000 דונם בגדה המערבית ליזמים להקמת שדות סולאריים:
נוסח ההחלטה: "4. להטיל על השר הנוסף במשרד הביטחון להנחות את המנהל האזרחי ביהודה ושומרון לקדם בתוך שנה מהחלטה זו מכרז להקצאה … של מקרקעין שאותרו כמתאימים לכך, לטובת תכנון והקמת מתקני אנרגיה סולארית (אשר יכול שיהיו משולבים עם מיתקנים לאגירה) על ידי המגזר הפרטי בשטחי C בהיקף של 2,000 דונם, וכן להעניק רישיונות לעיסוק בחשמל ביהודה ושומרון בהיקף המתאים לכך […]".
המשמעות היא שהממשלה מתכוונת לאפשר למתנחלים וליזמים ישראלים, להקים שדות חשמל סולארי על שטח עצום של 2,000 דונם (שטח גדול יותר משטחה של עיר קטנה כמו קרית ביאליק, או כוכב יאיר) בגדה המערבית. שטחים אלה לא חייבים להיות מרוכזים בשדה סולארי אחד גדול, והם יכולים להיות בשטחים קטנים יותר בכמה מקומות בגדה המערבית. יש לציין שנכון להיום, לפי נתוני כרם נבות, יש בהתנחלויות שדות סולאריים על פני כ-925 דונם, רובם בבקעת הירדן (בנוסף על מתקנים סולאריים שמותקנים על גגות מבנים).
היכולת של הרשות הפלסטינית להקים שדות סולאריים שיספקו את צרכי החשמל הפלסטינים מוגבלת מאוד: ראשית, ישראל שולטת ב-60% מהקרקע (אזור C) שבהם נדרשים היתרים, רישיונות והקצאות מהרשויות הישראליות כשהמדיניות היא לא לתת היתרים לפלסטינים. אך גם באזור B ו-A שבהם לפלסטינים יש שליטה חלקית, היכולת לייצר חשמל מוגבלת לרמה המקומית בלבד. רשת החשמל בגדה המערבית היא רשת ישראלית שמנוהלת ע"י ישראל ומשמשת את ישראל, וכדי להעביר חשמל בין אזורים בגדה המערבית, הפלסטינים תלויים בחיבור לרשת הישראלית. לכן השדות הסולאריים הפלסטינים המעטים הקיימים בגדה המערבית מספקים חשמל רק ברמה מקומית.
ישראל כאמור מנצלת את התלות הפלסטינית בחשמל הישראלי ומוכרת את החשמל במחיר גבוה. כעת מבקשת ישראל להגדיל את ניצול הקרקע של השטח הכבוש ליצירת חשמל עבור המעצמה הכובשת, דבר האסור באופן מפורש על פי הדין הבינלאומי.
להחלטות נוספות במסגרת חוק ההסדרים שנוגעות להתנחלויות – ראו כאן.