טוען..

התכנית להכשרת המאחזים: מנגנון להשתלטות על מאות דונמים של פלסטינים

ההצעה להחלטת ממשלה להקמת מנגנון להכשרת מאחזים שפורסמה אתמול, מגלה כי התכנית של הממשלה אינה רק להסדיר מבחינה תכנונית בניה בלתי חוקית אלא היא בעיקר נועדה להקים מנגנון שלם להשתלטות על קרקעות פלסטיניות נוספות.

שלום עכשיו: "הצעת ההחלטה מעניקה פרס לעבריינות שיטתית ונותנת אור ירוק להמשך ההשתלטות על קרקעות של פלסטינים באופן שלעולם לא היה נחשב לחוקי בתוך ישראל הריבונית. מעבר לפגיעה הערכית והמוסרית שההחלטה מייצרת, היא מקדמת סיפוח דה פקטו של הגדה המערבית, ללא דיון ציבורי ובניגוד לרצונם של רוב אזרחי ישראל שנשמו לרווחה עם ביטול תכניות הסיפוח. גם העובדה שהממשלה מצאה לנכון להקצות עשרות מיליוני שקלים למהלך, דווקא בעיצומו של משבר כלכלי וחברתי, מראה על סדרי עדיפויות פגומים ומעוותים וזלזול תהומי בציבור הבוחרים. עדיין אפשר לעצור את זה. אנו מקווים שהממשלה תגלה אחריות ותימנע מהמהלך".

עיקרי הצעת ההחלטה:

הקמת מנגנון להשתלטות על אדמות – הצעת ההחלטה כוללת תקנים ל-17 עובדים שיעסקו בהכנת האקרובטיקה המשפטית שתאפשר הפיכת קרקעות פלסטיניות במאחזים ל"אדמות מדינה": 5 רכזי מקרקעין, 3 יועצים משפטיים, 2 עובדים לאגפי המקרקעין, 5 עובדים ללשכת התכנון, ושני רכזים לליווי וניהול הפרוייקט.
הכוונה היא ליישם את הרעיונות המשפטיים שהוצעו בעבר ע"י צוות ההכשרה (ועדת זנדברג) והיועמ"ש לממשלה, שמשנים את כללי המשחק ומתירים הפקעות של קרקע פלסטינית פרטית.

כמעט כל המאחזים ברשימה להכשרה יושבים על קרקע פרטית באופן מלא או חלקי – בין המאחזים יש כאלה על קרקע פרטית, על שילוב של קרקע פרטית ואדמות מדינה, או שהדרך אליהם עוברת בקרקע פרטית, על אדמות מדינה מוכרזות שלא עברו תיקונים של "צוות קו כחול", ובעיות מקרקעין אחרות.
הרשימה כמעט לא כוללת מאחזים על "אדמות מדינה", או כאלה שכבר החלו הליך של הכשרה, כמו: מצפה דני, הנקודה, מבואות יריחו, מעלה חגית, כרמי דורון, פני קדם ועוד.
הרשימה לא כוללת חוות חקלאיות (ככל הנראה משום שההליך להכשרתם פשוט יותר).

פוטנציאל למימון ארגוני מתנחלים – הצעת ההחלטה כוללת גם הקצאת 20 מיליון ₪ לפעולות ב"מיקור חוץ". יתכן שהכוונה היא לשכור את השירותים של ארגוני מתנחלים (כפי שנעשה לאחרונה עם ההחלטה להגביר את המאבק נגד הנוכחות הפלסטינית באזור C). יתכן שמדובר גם בתקציב שנועד למימון מומחים חיצוניים או תצלומי אוויר.

הרבה מעל 44 מיליון ₪ – מלבד 20 מיליון השקלים שמיועדים ל"מיקור חוץ", ההצעה מדברת על הקצאת 15 מיליון ₪ לתכנון, 4 מיליון ₪ להוצאות המינהל האזרחי, ו-5 מיליון ₪ לטובת תכנון לפלסטינים. בנוסף נדרשים כמה מיליוני שקלים נוספים עבור 17 תקנים לבעלי תפקידים שונים וכן 13 תקנים של רכזי ביטחון, כלי רכב וציוד נלווה עבור המאחזים שיוכשרו כהתנחלויות חדשות.

מס שפתיים לתכנון לפלסטינים – מתוך כ-800 מילים בהצעת ההחלטה, 45 מילים מוקדשות להבטחה לתכנון לפלסטינים באזור C. כולל הקצאה של 5 מיליון ₪ למינהל האזרחי למטרה זו. לא מופיע שום פירוט של מנגנון פעולה, לא רשימת אתרים לתכנון, ואפילו לא אינדיקציה לאילו מטרות יוקצה הכסף. ברור כי שורה זו נוספה מסיבות משפטיות כדי לנסות לחמוק מאימת הדין הבינלאומי בתואנה כי ישראל מתכננת בניה גם האוכלוסיה הכבושה. יש לציין כי גם לפני שנה וחצי, ביולי 2019 החליט הקבינט על אישור 700 יחידות דיור לפלסטינים באזור סי (ככל הנראה בעקבות הביקורת הבינלאומית על ההריסות הסיטונאיות בואדי חומוס), אך מאז ועד היום אושרו בסך הכל היתרי בניה ל-6 יחידות דיור לפלסטינים ועוד מבנים ספורים לחקלאות ותעשיה, לצד קידום תכניות נקודתיות ליחידות דיור ספורות נוספות, וכן אישור תכנית להסדר והרחבה של הכפר א-טוואנה ושל קטן מהכפר זיף שבדרום הר חברון.

מאחזים כ"שכונות" וכהתנחלויות חדשות – רשימת המאחזים המיועדים להכשרה בהצעת ההחלטה מחולקת ל-31 מאחזים שנועדו להיות מוכשרים כ"שכונה" של התנחלות קיימת, וזאת כדי להימנע מהביקורת על הקמת התנחלות חדשה רשמית, ועוד 12 מאחזים שיוכשרו ב-11 התנחלויות עצמאיות חדשות ורשמיות.

להלן רשימת המאחזים המיועדים להכשרה:

נספח א (ישובים קיימים)

  1. בני אדם
  2. פלגי מים
  3. נוף הרים
  4. תקוע ד
  5. גבעות עולם
  6. החווה של אברי
  7. גבעת הטייס
  8. חוות אלומות
  9. מצפה יצהר
  10. שלהבת מערב
  11. ברכה ב
  12. רמת גלעד
  13. חוות מעון
  14. נווה שיר
  15. גבעת החיש
  16. בת עין מערב
  17. צור שלם
  18. להבת יצהר
  19. אש קודש
  20. קידה
  21. אחיה
  22. הר חמד
  23. מצפה יריחו צפון
  24. נופי פרת מערב (גבעת החוד)
  25. אלוני שילה
  26. נגוהות מערב
  27. מצפה יאיר
  28. מעוז צבי
  29. חוות יאיר
  30. נופי נחמיה
  31. מעלה רחבעם

נספח ב (ישובים חדשים)

  1. אבנת
  2. כפר גדי
  3. מצפה דרגות
  4. תל ציון
  5. עשהאל
  6. שדה בועז
  7. קדם ערבה
  8. בית חוגלה
  9. אביגיל
  10. גבעת הראה + גבעת הראל
  11. גבעת ארנון

 

 

 

מבין המאחזים שהוקמו לאורך השנים – שני מאחזים פונו (מגרון ועמונה); 28 מאחזים הוכשרו והשלימו את הליך ההכשרה (ארבעה מאחזים כהתנחלויות עצמאיות ו-24 מאחזים כ"שכונות" של התנחלויות קיימות); לפחות 30 מאחזים נוספים נמצאים בהליך הכשרה (קידום תכנית ו/או החלטת ממשלה). עיקר תופעת המאחזים החלה לאחר שנבחר נתניהו לרה"מ ב-1996, והיא נעצרה ב-2005. ב-2012 ממשלת נתניהו חזרה להקים מאחזים לא חוקיים.