טוען..

מתנחלים הכשירו קרקע להקמה מחדש של מאחז במגרון

בלילה שבין יום חמישי לשישי (7-8/10/21) הגיעו מתנחלים עם חמישה דחפורים והכשירו דרכים וקרקע בהיקף של כ-8 דונם בגבעה שעליה הוקם המאחז מגרון שפונה בהוראת בגצ ב-2012. לפני כמה חודשים הקימו כמה צעירים מאחז קטן עם כשתי משפחות מתנחלים, בנוסף לעדר צאן קטן, על גבעת מגרון, באדמות הכפרים הפלסטינים דיר דבוואן ובורקא. מאז הקמת המאחז, פלסטינים דיווחו על הצקות מצד מתנחלים וגירוש של רועי צאן פלסטינים מהסביבה. עבודות הכשרת הקרקע נראות כהכנה להרחבה משמעותית ולביסוס של המאחז, אולי להקמת חווה חקלאית רצינית יותר בשטח, והן דורשות השקעה כלכלית משמעותית. להרחבה על תופעת המאחזים החקלאיים ראו כאן.

שלום עכשיו: כמו גנבים בלילה הגיעו המתנחלים לבצע עבודות לא חוקיות בשטח שאפילו בגצ קבע שאסור להקים בו מאחז. על שר הביטחון גנץ והממשלה לפעול מהר ולעצור את הקמת המאחז לפני שיהפוך לעובדה מוגמרת. המדיניות הכנועה של הממשלה שמאפשרת למתנחלים להקים מאחזים וחוות חקלאיות ככל העולה על רוחם, ולפעול לסילוק שכניהם הפלסטינים באיומים ואלימות, היא הגורם המרכזי לעלייה המדאיגה באלימות המתנחלים בחודשים האחרונים. הגיע הזמן לשים לזה סוף.

 

דחפורים עובדים בלילה בגבעת מגרון, 7/10/21

רקע:

המאחז מגרון הוקם בשנת 2002 על אדמות פלסטיניות פרטיות רשומות בטאבו, מדרום מזרח לרמאללה. ב-2006 הגישו בעלי הקרקע יחד עם שלום עכשיו עתירה לבג"צ בדרישה לפינוי המאחז, ובעקבות מאבק משפטי ופוליטי ארוך ומתיש פסק בג"צ כי יש לפנות המאחז והוא פונה בספטמבר 2012. המתנחלים הצליחו להשאיר בשטח כמה מבנים לאחר שטענו שהם רכשו מהבעלים את הקרקע. בסופו של דבר שכל עסקאות הרכישה הנטענות התבססו על זיוף ובית המשפט הורה לפנות גם את המבנים שנותרו 2015.

במהלך השנים מאז פונה המאחז המשיכו "נערי גבעות" לפקוד את הגבעה, לעתים להישאר בה בצריפים מאולתרים. בחודשים האחרונים הגיעו שתי משפחות והביאו גם כמה ראשי צאן, והחלו להתגורר על גבעת מגרון בצריפים בבנייה קלה, לא רחוק מהמקום שבו עמד המאחז בעבר. כאמור, בלילה שבין ה-7 ל-8 באוקטובר 2021, עלו דחפורים והכשירו כ-8 דונם על הגבעה, כמה עשרות מטרים ממקום המאחז שפונה. מדובר בפעולה מתוכננת היטב שעלותה מוערכת במאות אלפי שקלים. קשה להאמין ששתי המשפחות יכלו לבצע אותן לבדן. בדומה למאחזים חקלאיים רבים שמוקמים בשנים האחרונות ברחבי הגדה המערבית בתמיכה של ארגונים כמו אמנה והמועצות האזוריות, יש לשער שגם כאן יש גורם מממן כמו אמנה והמועצה האזורית. יש לציין שהן אמנה והן המועצה האזורית בנימין היו מעורבות במימון והקמת המאחז מגרון שפונה.
נזכיר עוד כי במהלך העתירה לפינוי מגרון (כמו גם בעתירות לפינוי עמונה, גבעת אסף וגבעת האולפנה בבית אל), כאשר הסתבר שבית המשפט עומד להורות על פינוי, "שלפו" המתנחלים מסמכים לפיהם הם רכשו את הקרקע מהבעלים הפלסטינים. בעלי הקרקע טענו שהם מעולם לא מכרו את הקרקע והגישו תלונות במשטרה. בכל המקרים נקבע כי היה זיוף. לגבי 12 עסקאות אף הוגש כתב אישום נגד מעורבים בפרשה.