ב-12/4/22 חתם ראש המינהל האזרחי על צו שמכריז על כ-22,000 דונם כ"שמורת טבע" מדרום ליריחו. הודעה על כך פורסמה לפני כשבוע. ההכרזה נכנסת לתוקף 60 יום אחרי פרסומה, והציבור רשאי להגיש התנגדויות.
מדובר בשמורה ענקית, הגדולה ביותר שמוכרזת מזה 25 שנה, הנקראת "שמורת נחל אוג" שכ-6,000 דונם ממנה הם קרקע פרטית פלסטינית, חלק נוסף הוא אדמות מדינה רשומות בטאבו, והרוב הן אדמות שהוכרזו כ"אדמות מדינה" ב-1989 במסגרת הכרזה סיטונאית על מאות אלפי דונם באזור.
המשמעות של הכרזה על שמורת טבע היא שבנוסף על המגבלות החוקיות הקיימות באופן רגיל בשטח C (חוקי התכנון והבניה וכו'), נוספת גם המגבלה של אישור מקמ"ט רשות שמורת הטבע במינהל האזרחי לכל פעולה בקרקע. כך למשל, בעלי קרקע שאדמתם הוכרזה כשמורת טבע לא רשאים אפילו לשתול באדמתם דבר בלי אישור מרשות שמורות הטבע, וגם על מרעה יש איסור. ניתן גם להורות על איסור כניסת כלי רכב וחנייתם במקום שלא מיועד לכך ועוד כללים רבים שחלים בשמורות טבע.
חשוב להזכיר שכל הכרזה על שמורת טבע ע"י ראש המינהל האזרחי צריכה לקבל מראש את אישור שר הביטחון. המשמעות היא ששר הביטחון גנץ בחר בדרך הזו כדי להשתלט על שטח עצום בעומק הגדה המערבית.
שלום עכשיו: זה לא עניין של שמירת טבע אלא עניין של השתלטות על קרקע. בשטחים הכבושים, שמורות הטבע הן אחד מהכלים הרבים שבהם משתמשת ישראל כדי לנשל פלסטינים מאדמותיהם. ממשלת ישראל מאבדת את הבושה, ולקראת מה שנראה כסוף דרכה הפוליטית, מתחילה להשתולל ולהעמיק את הכיבוש בכל דרך אפשרית. אי אפשר לשטוף את הכיבוש בצבעים ירוקים; הכיבוש נשאר כתם שחור על מדינת ישראל והגיע הזמן להפסיקו.
מאז שנות ה-80 הכריזה ישראל על מאות אלפי דונמים בגדה המערבית כשמורות טבע וניצלה אותן כדי לנשל מהן פלסטינים. מיד אחרי הסכם אוסלו בשנות ה-90 הופסקו ההכרזות על שמורות חדשות. בינואר 2020, הודיע שר הביטחון דאז, נפתלי בנט, על כוונתו להכריז על שבע שמורות טבע חדשות בשטחים הכבושים. בסופו של דבר, באוקטובר 2020 הוכרזו שלוש שמורות באזור בקעת הירדן, בשטח כולל של 10,880 דונם.
עד היום הכריזה ישראל על כ-48 שמורות טבע בגדה המערבית, בשטח כולל של לפחות 383,600 דונם, שהם כ-12% משטח C וכ-7% מהגדה המערבית כולה.
יש לציין שמלבד צו הכרזה על שמורת טבע קיים גם הליך תכנוני, בדומה להליך התכנוני לבנייה, לפיו מועצת התכנון העליונה מאשרת תכנית מפורטת לשמורות הטבע השונות. המצב בשטחים הוא שיש 32 תכניות בתוקף לשמורות טבע על שטח כולל של 158,000 דונם. חלק מהשמורות הללו חופפות את השמורות המוכרזות וחלק לא.