טוען..

כשבישראל מצופפים קברים בקומות בהתנחלות משתלטים על קרקעות לקבורת שדה

מועצת התכנון העליונה אישרה בחודש שעבר להפקדה את תכנית מס' 210/22 להקמת בית קברות להתנחלות מודיעין עילית באדמות הכפר דיר קדיס. התכנית משתערת על פני 67 דונם מחוץ לגדר ההפרדה שבנתה ישראל לצורך הגנה על ההתנחלות. בהוראות התכנית נקבע כי תיבנה סביבו חומה. בית הקברות המתוכנן יוכל להכיל 14,000 קברים והוא מוצג כפתרון קבורה לתושבי מודיעין עילית, התנחלות חרדית עם כ-80,000 תושבים. השלבים הבאים לאישור התכנית הם פרסומה להפקדה ומתן הזדמנות לציבור להתנגד לה, שמיעת ההתנגדויות ואישור התכנית למתן תוקף (ראו הרחבה על הליכי התכנון בהתנחלויות).

שלום עכשיו: זאת דוגמה מכוערת לניצול הישראלי של השטחים הכבושים לטובתה. בעוד שבישראל נאלצים לצופף את הקברים ולקבור בקומות בהיעדר קרקע פנויה, בשטחים הכבושים אין לישראל בעיה לקחת אדמות פלסטיניות לצורך קבורת שדה למתנחלים. עוד מסתבר שגדר ההפרדה שכל כך היתה נחוצה לישראל לחסימת טרור פוטנציאלי אינה אלא עוד קו שניתן לחצות כדי להרחיב התנחלויות, ולמעשה בכך מגדילה ישראל את היקף גדר ההפרדה. בית הקברות לוקח מהכפר הפלסטיני הסמוך, דיר קדיס, את הקרקעות שנותרו לו לפיתוח, ומעמיק את האחיזה הישראלית כך שבבוא העת כשישראל תצטרך לסגת מהשטחים יהיה קשה וכואב להעביר את הקברים למקום אחר.

לא בכל ההתנחלויות בגדה המערבית יש בית קברות. אמנם לרבות מההתנחלויות הכפריות יש בית קברות עבור תושבי ההתנחלות, אך עדיין רבים מהמתנחלים נקברים בבתי קברות בתוך ישראל. בשנים האחרונות מקדמת המדינה הקמת בית הקברות גדול בנחל רבה, שאושר מבחינה תכנונית, שבאופן פורמאלי מיועד לתושבי ההתנחלויות. אך ממסמכים של החברה קדישא עולה כי הכוונה היא לאפשר גם לישראלים שמעוניינים להיקבר בקבורת שדה (כלומר קברים זה לצד זה, לא בקומות וללא קברים מעליהם או מתחתם), להיקבר בבית הקברות המתוכנן בנחל רבה.
יש לציין שמסמכי התכנית במודיעין עילית לא מתייחסים לשאלה מי יוכל להיקבר בבית הקברות ואם הוא מיועד רק לתושבי ההתנחלות או אם יתאפשר גם לישראלים להיקבר בו.

בשנת 1989 אשרה מועצת התכנון העליונה תכנית להקמת בית קברות אזורי לתושבי ירושלים בגדה המערבית בסמוך להתנחלות מעלה אדומים. תנועת שלום עכשיו הגישה בשעתו עתירה לבג"צ (מס' 997/91) וטענה, בין השאר, כי קבורת ישראלים בשטחים הכבושים אסורה לפי הדין הבינלאומי. בתגובה לעתירה הודיעה המדינה כי:

לאחר בחינה של הסוגיה נשוא העתירה, מבקשים המשיבים 2, 4, ו-5 המיוצגים על ידי פרקליטות המדינה, להודיע כי מקובל עליהם שאין להקים בית עלמין לתושבי ירושלים בתחומי אזור יהודה ושומרון. (ההדגשה הוספה). 

הודעה זו קיבלה תוקף של פסק דין, ובמקום בית הקברות בשטחים הכבושים הוחלט להרחיב את בית הקברות בגבעת שאול בירושלים לטובת תושבי ירושלים.