טוען..

בניגוד למדיניות המוצהרת הממשלה מכשירה מאחז חדש

ועדת המשנה להתנגדויות דחתה את ההתנגדויות לתכנית שתאפשר הקמת התנחלות חדשה ממערב לרמאללה

ב-7/5/17 החליטה ועדת המשנה להתנגדויות של מועצת התכנון העליונה במינהל האזרחי על דחיית ההתנגדויות שהוגשו לתכנית להכשרת המאחז כרם רעים (הידוע גם בשם: נחלי טל). הדיון בהתנגדויות התקיים לפני כשלוש שנים, באוגוסט 2014, אך עד כה לא נתקבלה כל החלטה לגביהן.
העובדה שבמשך שלוש שנים לא התקבלה החלטה וכעת ניתנת ההחלטה מעידה כי ככל הנראה בשל הוראת הדרג המדיני, התכנית נעצרה וכיום ניתן האור הירוק להמשיך ולקדם את התכנית.

הכשרת מאחז והקמת התנחלות חדשה – בניגוד למדיניות המוצהרת
ב-30/3/17 התקיימה ישיבה לילית של הקבינט שבה הודיע נתניהו על מדיניות חדשה בהתנחלויות. בין השאר הודיע כי לפי המדיניות החדשה לא יוקמו מאחזים חדשים ולא יוכשרו מאחזים בדיעבד. ההחלטה לקדם את התכנית למאחז כרם רעים היא חלק מהליך של הקמת התנחלות חדשה בגדה המערבית, ע"י הכשרה בדיעבד של מאחז שהוקם ב-2012.

המאחז כרם רעים והתכנית להכשרתו
בשנת 2012 הוקם מאחז חדש ממערב לרמאללה בשם נחלי טל (לימים שונה השם לכרם רעים). לשטח הובאו כמה קרוואנים, נפרצו דרכים והונחו תשתיות ומשפחות אחדות עברו לגור בו. המבנים הוקמו על אדמות שהוכרזו כ"אדמות מדינה" וחלק מהכבישים והתשתיות הוקמו גם על קרקע פרטית. היה זה המאחז הרציני הראשון שהוקם מאז שנת 2005, שבה התחייבה ממשלת שרון שלא להקים מאחזים חדשים, פורסם דו"ח ששון והחלו העתירות של שלום עכשיו לפינוי מאחזים.

המאחז כרם רעים (נחלי טל), 2012

זמן קצר אחרי הקמת המאחז, ב-9/5/2013 אישר שר הביטחון לקדם תכנית בנייה ל-255 יחידות דיור שתכשיר את המאחז. התכנית אושרה להפקדה ופורסמה להתנגדויות, וכאמור באוגוסט 2014 התקיים דיון שבו נשמעו ההתנגדויות של תושבי מזרעה אלקבליה שעל אדמותיו הוקם המאחז יחד עם ארגון במקום. אך מאז הדיון התכנית הוקפאה ולא קודמה במשך קרוב לשלוש שנים.
במהלך שנת 2016 החלו עבודות תשתית נרחבות לבניית עשרות יחידות דיור במאחז, באופן לא חוקי, בלי שהתכנית בתוקף ובלי שהממשלה אישרה את הקמת ההתנחלות החדשה. למעשה קבוצת מתנחלים מאורגנת, הצליחה לקבוע עובדות בשטח בשביל מדינה שלמה, להקים בפועל התנחלות חדשה למרות שההחלטה הדמוקרטית של הממשלה היתה שלא לאשר את ההתנחלות.
בתחקיר של שלום עכשיו עלה כי בין המעורבים בבניית המאחז ישנן גם רשויות ציבוריות כמו המועצה האזורית מטה בנימין, ותנועת אמנה שיש לה מעמד רשמי מיוחד כתנועה מיישבת. מיד עם חשיפת הבניה פנתה שלום עכשיו ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה לפתוח בחקירה נגד האחראים לבנייה הבלתי חוקית. אך מכיוון שחלפו חודשים מבלי שנתקבלה תשובה עניינית, הגישה שלום עכשיו עתירה לבג"צ בדרישה לחייב את היועץ המשפטי לממשלה לפתוח בחקירה על הבניה הלא חוקית במאחז, כמו גם לעצור את הבניה הלא חוקית. ב-9/4/17 הוציא בית המשפט העליון צו ארעי שאוסר על כל בנייה במאחז עד לבירור העתירה.
ככל הנראה בעקבות העתירה החליטה הממשלה לקדם את התכנית על מנת לטעון בפני בית המשפט שאין צורך לחייב אותה לאכוף את החוק על הבניה הלא חוקית כי היא עומדת להיות מאושרת. המדינה אמורה לתת את תגובתה בעתירה עד 30/5/17.