בבוקר יום חמישי (25.5.23) תושבי בורקה התעוררו לעבודות כלים מכנים כבדים המבצעים עבודות תשתית באדמותיהם הפרטיות בחומש. ביום שני 29/5/23 הוקמה ישיבה בשטח המוגדר אדמות מדינה. בשלב הראשון ההתנחלות תשמש כישיבה לבני נוער. העבודות הלא חוקיות נעשו על פי החלטת שר הבטחון. תושבי בורקה סובלים ממקרי אלימות תכופים ממתנחלים והקמת הישיבה תמנע מהם, ביתר שאת את האפשרות לחזור לאדמותיהם. זהו שלב חדש בהפרות החוק, הפעם על ידי שר הביטחון גלנט והשר הנוסף במשרד הביטחון סמוטריץ' וזלזול בהסכמים בינלאומיים שישראל התחייבה אליהם.
תושבי בורקה התעוררו בבוקר של יום חמישי ה 25.5.23 לעבודות של כלי מכאני כבד אשר עובד באדמותיהם ומכשיר את פני הקרקע בראש הגבעה של המאחז חומש כיום. העבודות נעשו בניגוד לחוק, אך על פי פרסומים, באישור ועידוד של שרי הביטחון גלנט וסמוטריץ'. ביום שני ה 29.5.23 הצבא הציב במקום מבנה שישמש לישיבה וכמה קרוואנים שישמשו את הצבא כדי לשמור על המאחז. הישיבה הוקמה על אדמה המוגדרת אדמת מדינה, אולם כמעט כל השטח מסביב הוא אדמה פרטית של תושבי הכפר בורקה. ישראל החליטה להפר את ההסכם עם ארה"ב מימי ממשל בוש ושרון, שעיקרו לא לבנות התנחלויות חדשות בשטחים שפונו בהתנתקות בשנת 2005. הכשרת המאחז היא פגיעה חמורה באפשרות של הקמת מדינה פלסטינית בעתיד, מאחר ומיקום המאחז נמצא עמוק בצפון הגדה ומהווה פרס לעבריינות, גזל ואלימות לאור אלימות המתנחלים הרבה והתדירה שיוצאת ממנו וגזל האדמות הפרטיות שנובעות ממנו. רק ביום רביעי (24.05.23) צוות מעקב התנחלויות של שלום עכשיו הובילו סיור של דיפלומטים בכירים מהאיחוד האירופי למקום, אשר גינו את המאחז ואת מדיניות ממשלת ישראל בנושא. לאחר הביקור תקפו מתנחלים שיצאו מהמאחז את תושבי בורקה. עפ"י יש דין, שמתעד אלימות מתנחלים, התוקפים שרפו מספר בתים של תושבי בורק ואף ביצעו ירי במקום.
המאחז חומש הוקם לאחר שהתנחלות חומש פונתה במסגרת תוכנית ההתנתקות בשנת 2005. מעבר לכך, לא זו בלבד שמדובר על מאחז, כלומר, על התנחלות שמוקמת ללא אישורי בניה ובניגוד לחוק הישראלי, המאחז גם הוקם על אדמות פרטיות של פלסטינים ותוך הפרה של חוק ההתנתקות אשר אסר על ישראלים להיכנס לשטח.
כזכור, אחד החוקים הראשונים שממשלת ישראל חוקקה היה ביטול חוק ההתנתקות ומתן אפשרות למתנחלים להגיע לצפון הגדה המערבית. החוק החדש אינו מתיר מגורים בשטח ההתנחלות חומש שפונתה (להרחבה על שינוי חוק ההתנתקות). כחודשיים אחרי ביטול חוק ההתנתקות, אלוף פיקוד מרכז חתם על צו צבאי המתיר נוכחות ישראלית בחומש. מרגע חתימת הצו, מותר למתנחלים להגיע לאזור חומש, אם זאת, הכניסה לאזור עדיין אסור מתוקף כך שמדובר על אדמות פרטיות של פלסטינים. לכן, הממשלה והמתנחלים הקימו את המאחז הלא חוקי בחלקת אדמה שהיא אינה מוגדרת כפרטית. בכל הגבעה שעליה שולט המאחז ישנם 2 חלקות בלבד שאינם מוגדרות כפרטיות כאשר כל יתר החלקות מוכרת גם ע"י ישראל כפרטיות בבעלות של פלסטינים (ראו תמונה).
חשוב לציין, כי גם כאשר המאחז ממוקם באחת החלקות שאינה מוגדרת כפרטית, עדיין יצטרכו להפקיע אדמות פרטיות רבות של פלסטינים על מנת לאפשר למתנחלים גישה למאחז. הפקעה מתאפשרת כאשר היא נעשת לצורכי ציבור. במקרה זה, ובמידה והדבר יעשה, ההפקעה תהיה מאדמות פרטיות של פלסטינים והיא לא תשרת אותם אלא רק אזרחים ישראלים שיבחרו לנסוע להתנחלות.
כמו כן, ראוי לציין שנוכחות הישיבה הקטנה במקום משפיעה על שטח רחב מסביבה ולכן גם העברת לחלקה שאינו פרטית משמע שחקלאים פלסטינים עדיין לא יוכלו להגיע לחלקותיהם. חוסר האכיפה בשטחים עלה מדרגה כאשר שרי הממשלה הבכירים מתעלמים מהצבא, הריבון בשטח, ומקימים מאחזים בניגוד לחוק וביודעין.
הקמת המאחז והכשרתו מצטרפים להפרות חוק ואלימות לה אנו עדים בתקופה האחרונה בחומש. כך למשל, בליל רביעי ה 24.5, יום לפני תחילת העבודות, תושבי בורקה סבלו שוב מאלימות מתנחלים ושישה אנשים נזקקו לטיפול רפואי. באותו הערב נשרפו מספר מבנים ודיר כבשים. נראה שיותר מאשר המתנחלים מפחדים מהחוק, הצבא מפחד לאכוף אותו מול מתנחלים.
בבית המשפט עדיין מתנהלת עתירת תושבי בורקה ויש דין בדרישה לאפשר לבעלי האדמות לחזור לאדמותיהם. בג"ץ עוד לא נתן החלטה בתיק והיא עתידה להגיע לדיון נוסף בקרוב. להרחבה על הקושי המשפטי והביטחוני בהקמת ישיבה בחומש.
תגובת שלום עכשיו: הקמת המאחז הלא חוקי חומש על אדמות תושבי בורקה היא הפרה של החוק הבינלאומי, הפרת התחייבות ישראל לארה"ב, הפרת החוק הישראלי, פגיעה בזכויות הקניין ונזק לביטחון ישראל. חומש נמצא באזור המאוכלס רק בפלסטינים ושטח שיהיה חלק מהמדינה הפלסטינית בכל הסכם שלום. תאוות אדמה של מיעוט בציבור הישראלי מתבטאים בהפרות חוק שהוא מנת חלקם של שרים בממשלה עד אחרון הפורעים. ההתנחלות בחומש גוררת את כולנו לתהומות של שנאה, אלימות ועימות מתרחב.