טוען..

כדאי לדעת לפני שמדברים על הסדרת הישיבה בחומש

לאחר הרצח הקשה של יהודה דימנטמן בחמישי האחרון החלו מתנחלים לנסות לבנות מבנים חדשים על אדמות ההתנחלות לשעבר חומש. מיד לאחר ההלוויה ועוד לפניה דוברי המתנחלים הדגישו שחייבים בתגובה לפיגוע להסדיר את הישיבה בחומש. בני משפחתו של דימנטמן לאחר שהתבשרו על לכידת החשודים בפיגוע ברכו אך הוסיפו שכל עוד לא תוסדר הישיבה בחומש הם ירגישו שהקורבן שהם נאלצו להקריב יהיה מיותר. על איזה הסדרה בדיוק הם מדברים? איזו ישיבה בדיוק צריך להסדיר שם? כמה פרטים כדי לנקות את הערפל מהסיפור הזה.

ההתנחלות חומש הוקמה בשנת 1980 על שטחים חקלאים של הכפר הפלסטיני בורקה. ב – 1978 הוציא המפקד הצבאי בגדה המערבית צו תפיסה לצרכים ״ביטחוניים״ על חלקות פרטיות פלסטיניות, מבורקה, הרשומות בטאבו. על השטח הזה הוקמה היאחזות נח״ל וכשנתיים לאחר מכן היא הפכה להתנחלות אזרחית, שלמעלה מתשעים אחוז משטח ההתנחלות מצויות על אדמות פרטיות מוסדרות ורשומות בטאבו.

לאחר 25 שנה, בשנת 2005 במסגרת תכנית ההתנתקות פונתה חומש, יחד עם עוד 3 התנחלויות בצפון השומרון. עד היום, 42 שנה אחרי שהוצא צו התפיסה לאדמות לצורך הקמת ההתנחלות (שפונתה) – בעלי הקרקע הפלסטינים לא יכולים לחזור לאדמתם.

מדינת ישראל לא ביטלה את צו התפיסה הצבאי אחרי פינוי ההתנחלות דבר שמנע מבעלי הקרקע הפלסטינים לחזור לאדמתם. ב-2011, הגישו התושבים עתירה לבג"צ יחד עם ארגון "יש דין" להסרת צו התפיסה, ובעקבותיו, בשנת 2013, בוטל צו התפיסה, אך בעלי הקרקעות עדיין לא יכלו לחזור לאדמתם.

מאז ההתנתקות השתרש נוהג בו מידי מספר חודשים מקיימים מתנחלים אירועים בתמיכה ובסיוע של המועצה האזורית שומרון, על האדמות הפרטיות הפלסטיניות כמובן ללא בקשת אישור מבעלי הקרקע. משנת 2007 מתנהלת במקום כמעט באופן תדיר ויומיומי ישיבה שזכתה לשם ״ישיבת חומש המתחדשת״ למרות שישיבת חומש המקורית שפונתה בהתנתקות מוקמה מחדש בדרום הר חברון. הנוכחות הזאת של מתנחלים קיצוניים גרמה לאירועי אלימות רבים במשך השנים, אירועים שהרתיעו ומנעו בפועל מבעלי הקרקע לחזור לאדמתם.

מפה: יש דין – www.yesh-din.org

ב-2017 הוציא המפקד הצבאי בגדה המערבית צו תיחום המורה על המתנחלים לפנות בתוך שבוע את חומש ואוסר עליהם כל שהיה במקום. לימים הסתבר שהצו כלל גם איסור על פלסטינים להיכנס לשטח, אך איסור זה הוסר במהלך ההליכים המקדמיים בעתירה נוספת שהגישו התושבים, ב-2019, בדרישה לפנות את מתנחלי חומש ולאפשר להם לשוב לאדמתם.

אלא שצו התיחום לא נאכף. מאז ממשיכה להתקיים בחומש ישיבה שבה לומדים כ-20 מתנחלים. בשטח יש כמה סככות, מבנה אחד או שניים מעץ ומפח ועוד מבנה לשירותים. המתנחלים בחומש נהנים מאבטחה של צה"ל, למרות ששהותם בשטח אסורה בצו שהוציא צה"ל עצמו. הם גם מפעילים אלימות על כל מי שמנסה להתקרב לאדמותיהם, כפי שקרה לא אחת לפלסטינים שביקשו לגשת לאדמותיהם והותקפו בכוח בידי המתנחלים ששוהים בחומש באופן לא חוקי.

ב-2/6/22 צפוי להתקיים דיון בעתירה שהגישו הפלסטינים בדרישה לפנות את המתנחלים ולאפשר להם לחזור לאדמתם. המדינה צריכה לעדכן את בג"צ ב-26/5/22 בדבר ההתפתחויות ובעמדתה לגבי פינוי המאחז.

 

אלימות המתנחלים בחומש:

להפרת החוק היומיומית במקום, הפרת חוק ההתנתקות ופלישה לאדמות פרטיות, מצטרפים מקרים רבים של שימוש באלימות כלפי פלסטינים המתגוררים באזור. המקרים כוללים בין השאר עקירת עיבודים חקלאיים, השחתת עצים, השחתת מבנים, פריצה לבתים, גרימת הרס, גניבת ציוד, ריסוס כתובות תג מחיר, הצתת חציר שמשמש למאכל בעלי חיים, הריסת צינורות מים, שבירת כלי השקיה, יידויי אבנים על בתי פלסטינים ועל פלסטינים, ירי לכיוון בתים בכפר, גניבת בעלי חיים, פציעת בעלי חיים, תקיפת תושבים פלסטינים בידיים במקלות ואבנים.

על פי נתוני יש דין מתוך 23 ארועי תקיפה ואלימות כלפי פלסטינים ורכושם שתועדו על ידי הארגון, בחמישה מקרים הוגשה תלונה במשטרה, אך בכל התלונות התיק נסגר ע"י המשטרה. בפן של השתלטות על קרקע עצם נוכחתם של מתנחלים במקום מהווה השתלטות על קרקע פרטית פלסטינית הרשומה בטאבו כבר משנת 2007.

לא מדובר פה במשהו שצריך להסדיר את הגזל הזה צריך לסיים. לפנות את המתנחלים מהמקום ולאפשר לבעלי הקרקע החוקיים לחזור לאדמתם.