טוען..

המאחז גבעת רונן – מאחז של אלימות והפקרות

עוד מתקפת טרור של מתנחלים באזור הכפר בורין, סמוך לשכם, נערכה ביום שישי האחרון על ידי מתנחלים שירדו מהמאחז הבלתי חוקי גבעת רונן (סנה יעקב) הסמוך להתנחלות הר ברכה. בעקבות התקיפה האלימה נפצעו 7 פעילי שלום, רובם בני מעל 60, שהגיעו למקום לנטיעת עצים עם תושבי הכפר בורין שאדמותיהם הוצתו במתקפות מתנחלים.

לצערנו האלימות שנוקטים אותם מתנחלים היא חלק אינטגרלי מהאופן שבו הם מבססים את נוכחותם בשטחים, מגרשים את הפלסטינים מהסביבה ומשתלטים על אזורים ושטחים נוספים. המדינה וגורמי אכיפת החוק עומדים מנגד ומאפשרים, ובכך למעשה תומכים, בהמשך האלימות וההשתלטות.

רגע הצתת הרכב של אחד הפעילים היום סמוך לבורין. לדברי הפעילים יש 5 פצועים, מתוכם לפחות 2 עם חבלות ראש. אחד מהם סיפר שרעולי הפנים הגיעו עם רכב מכיוון מאחז גבעת רונן ואז ירדו לכיוונם עם אלות ואבנים. הפעילים הגיעו למקום לנטיעות pic.twitter.com/EzXQbUiuf9

א. אלימות מתנחלים – תמונת מצבנתוני משרד הביטחון על אלימות מתנחלים

עליה חדה באלימות המתנחלים – על פי גורמים ביטחוניים, חלה לאחרונה עליה חדה במספר מקרי האלימות הלאומנית של מתנחלים כלפי פלסטינים. אם ב-2019 תועדו 363 מעשי אלימות ופשיעה כאלו, ב-2020 זינק המספר ל-507 אירועים, ובמחצית הראשונה של 2021 מספר האירועים עמד על 416 אירועים (קרוב ל-2.5 אירועים ביום). מאז יוני 2021 נרשמו עוד התקפות אלימות רבות של מתנחלים בכל רחבי הגדה המערבית.

 

המאחזים הבלתי חוקיים מהווים מוקד לאלימות מתנחלים – לאורך השנים אנחנו רואים בסביבת מאחזים מסוימים יותר ויותר התקפות קשות וחציית קווים אדומים כמו שאירע בשישי האחרון בבורין ובשבת ליד המאחז הבלתי חוקי חוות מעון. מיפוי של מוקדי האלימות מעלה כי יש קשר ישיר בין הקמה והתרחבות של מאחזים לא חוקיים לבין אירועי האלימות מצד מתנחלים. דו"ח של שלום עכשיו שפורסם לאחרונה בדק 1,256 מקרי אלימות מתנחלים שתועדו ע"י ארגון יש דין בשנים האחרונות, ומצא כי כ-796 מקרים (63%) ארעו בסמוך למאחזים בלתי חוקיים.

מאחזים אלו, המאוכלסים בחלקם על ידי מתנחלים קיצוניים, מתאפיינים במאמץ מתמשך להתרחב, להתפתח ולהשתלט על עוד ועוד קרקע ולהרחיק מהאזור את הפלסטינים. לצורך השגת מטרות אלה, נעשה תדיר שימוש באלימות, זאת כדי להפחיד את הפלסטינים ולסלקם מאדמתם.

 

האחריות היא על המדינה: גורמי אכיפת החוק, הצבא והמשטרה – רשויות החוק מגלות יד רפה מאוד במניעת האירועים הללו. החיילים בשטח לא מקבלים הוראות ולא כלים ואימונים לעצור את הפורעים הישראלים, ולכן הם בדרך כלל עומדים מנגד (ובפועל למעשה מגינים על המתנחלים בעת התקיפה בפני תגובה של פלסטינים). המשטרה ממעטת לפתוח בחקירות, וכאשר נפתחות חקירות הן נעשות באופן שטחי ורובן המכריע נסגרות בלא כלום. וכך גם לגבי עצם נוכחות אותם מתנחלים במאחזים הלא חוקיים: מתנחלים מקימים מאחזים בלי אישור ובניגוד לחוק, הממשלה נמנעת מפינויים. במקרים שבהם הנושא מגיע לבית המשפט, היא מכשירה אותם בדיעבד. המסר של ממשלות ישראל למתנחלים הוא: מותר לכם לעשות ככל העולה על רוחכם בשטחים, לקבוע נקודות התנחלות, לגרש את הפלסטינים מהסביבה ולא יאונה לכם כל רע.

 

ב. המאחז גבעת רונן (סנה יעקב)

שנת הקמה: 1999

שטח: כ-330 דונם, כרבע מהם (כ-83 דונם) קרקע פרטית פלסטינית.

תושבים: במאחז כ-40 מבני מגורים עם כ-150 עד 200 מתנחלים (לפי הערכת שלום עכשיו).

צווי הריסה: לכל המבנים במאחז יש צווי הריסה.

סיוע ממשלתי: המועצה האזורית שומרון מספקת למאחז הלא חוקי שירותים מוניציפאליים (כולל תברואה, חינוך, רווחה, תשתיות וכו') וככל הידוע לנו היא אף גובה מהתושבים ארנונה. תקציבים ממשלתיים סייעו במימון הקמת המאחז (משרד השיכון והחטיבה להתיישבות, לפי דו"ח ששון). התמיכה המשמעותית ביותר למאחז היא ההימנעות מאכיפה ופינוי של המאחז במשך שנים ארוכות.

כ-9% ממקרי אלימות מתנחלים שתועדו בשנים האחרונות ע"י יש דין היו בסמוך לגבעת רונן.

 

להפקרות הזו צריך לשים סוף. על גורמי אכיפת החוק לפעול ולממש את תפקידם לאכוף את החוק להרוס את הבניה הבלתי חוקית, לא לאפשר למאחזים חדשים לצוץ על פני הקרקע ולעצור את העבריינים האלימים ולהעמידם לדין. בתור התחלה מן הראוי להתחיל בפינוי המאחז האלים גבעת רונן שסביבו מתלקחת באופן תדיר אלימות כלפי פלסטינים וכלפי רכושם וכלפי פעילי ישראלים.