טוען..

בעקבות עתירת שלום עכשיו המשטרה תחקור לראשונה בניה בלתי חוקית בהתנחלויות

בעקבות עתירה שהגישה שלום עכשיו, בג"צ הורה היום לפרקליטות ולמשטרה לפתוח בחקירה פלילית על בניית שכונת מגורים לא חוקית במאחז "היובל" הסמוך להתנחלות עלי. אחרי שש שנים של דיונים בבית המשפט ובקשות דחיה חוזרות ונשנות של המדינה שביקשה להימנע בכל דרך מלחקור את התופעה הרווחת של מימון, יוזמה ובניה של מאחזים ושכונות לא חוקיות בגדה המערבית, החליטו שופטי בג"צ לחייב את המדינה לחקור את הנושא.

שלום עכשיו: הבניה הלא חוקית בהתנחלויות היא לא תופעת שוליים. בהתנחלויות הוקם מנגנון הונאה שלם במעורבות גופים רשמיים וכספי ציבור שבאמצעותו קבוצה קטנה ומאורגנת של מתנחלים קובעת עובדות בשטח וכופה את חזונה על מדינה שלמה. רשויות אכיפת החוק גוננו על עבריינות מתנחלים במשך שנים, והיום הורה להם בית המשפט להפסיק את ההפקרות.

תחילת עבודות התשתית הלא חוקיות לשכונה החדשה במאחז היובל, 2017

בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ קיבל היום (9/5/24) החלטה תקדימית בעתירה שהגישה תנועת 'שלום עכשיו', והורה לרשויות אכיפת החוק לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית נרחבת במאחז היובל הסמוך להתנחלות עלי. השופטות דפנה ברק ארז ורות רונן קיבלו את העתירה בעוד שהשופטת וילנר פסקה כי יש להסתפק בצו שיחייב את הרשויות להחליט האם לפתוח בחקירה. העתירה (בג"ץ 2368/18), אשר הוגשה בשנת 2018 באמצעות עורך הדין מיכאל ספרד, תיארה כיצד נבנתה שכונת מגורים חדשה במאחז היובל מבלי שאושרה תכנית בניה ובלי היתרי בנייה כדין. לעותרים גם היו ראיות לכך שהמועצה האזורית מטה בנימין, שהיא הרשות המקומית שבתחומה בוצעה הבנייה, היתה מעורבת בקידום הבניה ואף מימנה את עבודות התשתית הלא חוקיות בקרוב למיליון ש"ח.
לקריאת נוסח העתירה – ראו כאן

מימון בניה במאחז היובל – מתוך רשימת ההתקשרויות המועצה האזורית בנימין שהועברה לשלום עכשיו בעקבות עתירה לפי חוק חופש המידע.

המשיבים מטעם המדינה לא חלקו על כך שמדובר בבנייה לא חוקית, ובכל זאת לא מצאו לנכון להורות על פתיחה בחקירה. במקום זה, ניסו נציגי המדינה בדרכים שונות להרוויח זמן ולדחות את החקירה. הם טענו כי בכוונתו של היועץ המשפטי לממשלה להקים "יחידת אכיפה ייעודית" שתחקור חשדות להפרות של דיני התכנון והבנייה מעבר לקו הירוק וכי המקרה של הבניה במאחז היובל, כמו גם מקרים אחרים של בנייה לא חוקית, יועברו לטיפולה של היחידה כשזו תקום, ואז יוחלט אם לחקור או לא. אך הקמת היחידה השתהתה ונדחתה, והדיון בעתירה נגרר במשך כשש שנים. עד שלאחרונה הודיעה המדינה לבית המשפט כי השר סמוטריץ החליט לבטל את הקמת היחידה והודיע על פיזור התקנים באגפי המינהל האזרחי. לאחר התפתחות זו, קבעו השופטות ברק ארז ורונן כי יש לקבל העתירה.

השופטת ברק ארז קבעה בין השאר כי: "באין כל תשובה עניינית לשאלה מדוע לא תיפתח חקירה, נותרנו עם דחייה גורפת ובלתי מוסברת של בירור החשדות הנוגעים לביצוען של עבירות תכנון ובנייה באזור."
השופטת רונן ציינה כי: "בנסיבות אלה, משהיחידה הייעודית לא קמה ואף לא תקום – המסקנה לפיה יש לבצע את החקירה באמצעים אחרים היא מתבקשת. מדובר בשלב זה בחקירה בלבד, כך שהסעד הוא זהיר, ואף עולה בקנה אחד עם העובדה שמדובר כאמור בבנייה בלתי חוקית".

בשנת 2017 פרסמה שלום עכשיו את דוח "קומבינת המאחזים", ובו תחקיר מקיף על האופן שבו הרשויות השונות מעורבות, מסייעות ומממנות את הקמת המאחזים הלא חוקיים בשטחים. התחקיר העלה כי הרשויות המקומיות בשטחים, ובעיקר המועצות האזוריות בנימין, שומרון, גוש עציון והר חברון, מממנות בניה ותשתיות לא חוקיות, מעניקות היתרי בניה פיקטיביים לבתים ומספקות שירותים למאחזים. התחקיר חשף גם את המעורבות של החטיבה להתיישבות של ההסדרות הציונית העולמית ושל תנועת ההתיישבות אמנה במנגנון ההונאה שבבסיס הקמת המאחזים הלא חוקיים.

בעקבות התחקיר, פנתה שלום עכשיו למשטרה ולפרקליטות המדינה בדרישה לחקור את הנושא. שלום עכשיו הגישה תלונות רבות על מקרים של בניה לא חוקית בהתנחלויות עם ראיות שקושרות את הרשויות ואת ראשיהן לבניה שבוצעה בשטח, אך בכל המקרים נמנעו רשויות אכיפת החוק מלפתוח בחקירה. על ששה מהמקרים הללו הגישה שלום עכשיו עתירות. שתי עתירות נדחו נוכח טענת המדינה על הקמת היחידה. כעת, ממתינים ב'שלום עכשיו' לפסיקת בית המשפט בארבע עתירות דומות בגין בנייה לא חוקית בגבעת הרואה, בקרני שומרון, בשבות רחל ושדה בועז.

עורך הדין מיכאל ספרד, אשר ייצג את תנועת 'שלום עכשיו' יחד עם עורך הדין אלון ספיר:"הבנייה הבלתי חוקית במאחזים ובהתנחלויות היא פשע מאורגן במימדי ענק. הגיע הזמן שרשויות אכיפת החוק יבצעו את המוטל עליהן. חבל שהיה צריך התערבות שיפוטית כדי להבהיר למשטרה ולפרקליטות שאין מישהו מעל החוק גם אם מדובר במתנחלים."

לקריאת פסק הדין ראו כאן