אתמול, 5 באפריל, אמור היה להתקיים דיון בבית המשפט העליון בערעור של משפחת סומרין על פסק הדין שהורה לה להתפנות מביתה לטובת הקק"ל. לאחרונה התברר כי מי שעומד מאחרי תביעת הפינוי הוא עמותת המתנחלים אלע"ד, שהקק"ל נתנה לה בחשאי את הזכויות בנכס בתמורה למימוש פינוי המשפחה.
בפתח הדיון הודיעו השופטים כי בכוונתם לבקש את עמדת היועץ המשפטי לממשלה בנושאים שעולים בתיק, ולכן לא התקיים דיון. השופטים נתנו ליועץ המשפטי לממשלה 60 יום כדי להגיש את עמדתו. לאחר מכן יוכלו שני הצדדים (קק"ל ומשפחת סומרין) להגיב וייקבע דיון בערעור.
זהו צעד מאוד נדיר שבית המשפט מבקש את עמדת המדינה בהליך אזרחי בין שני צדדים פרטיים. לפני שלושה חודשים נתן בית המשפט העליון החלטה דומה בנושא תביעות הפינוי בבטן אלהווא בסילוואן, בערעור של משפחת דוויק שהוא התיק הראשון שהגיע ראשון לבית המשפט העליון. נדמה שבית המשפט מאותת כאן למעשה שמדובר בנושאים כבדי משקל שאינם רק עניין של תביעה בין שני צדדים אזרחיים אלא עניינים של מדיניות ממשלתית בסילוואן ובמזרח ירושלים. אפשרות נוספת היא שלאור ההשלכות מרחיקות הלכת של התיקים האלה (ובמיוחד בבטן אלהווא שם מדובר במאות אנשים בתביעות פינוי דומות), בית המשפט מבקש את "עזרת" הממשלה כדי להחליט בעד או נגד הפינוי, ומבקש להטיל מעט מהאחריות על גורלם של מאות אנשים גם על כתפי הממשלה.
שלום עכשיו: ״הממשלה לא יכולה עוד להמשיך ולטעון שפינוי המשפחות בסילוואן הוא רק עניין משפטי בין מתנחלים לפלסטינים. טביעות האצבע של הממשלה מרוחות על כל התיק של משפחת סומרין. זה עניין פוליטי שבו התגייסו מנגנונים ממשלתיים כמו האפוטרופוס לנכסי נפקדים ומינהל מקרקעי ישראל וגם קקל, כדי לנשל פלסטינים מנכסיהם במזרח ירושלים ולהכניס במקומם מתנחלים. אם עמדת המדינה תהיה שמותר לפנות את משפחת סומרין – היא תהיה שותפה ישירה לפשע ולעוול לא יסולח. כעת ניתנת לממשלה הזדמנות למנוע אותו״.
עשרות פעילים הפגינו מחוץ לבית המשפט בסולדיריות עם משפחת סומרין