טוען..

דיווחים בתקשורת: השר סמוטריץ הורה להעניק שירותים ותקציבים ל-68 מאחזים בלתי חוקיים

במוצ"ש, 20.4.24 פורסם באמצעי התקשורת שהשר סמוטריץ העביר לאחרונה הנחיה למשרדי הממשלה השונים להתחיל לתת תקציבים ושירותים ל-68 מאחזים בלתי חוקיים בגדה המערבית. כרגע עוד לא פורסמו פרטים נוספים, אך לפי הערכת שלום עכשיו מדובר במימוש של החלטת הקבינט מפברואר 2023 ושל ההסכמים הקואליציוניים.

להבנת שלום עכשיו מדובר למעשה במסלול "עוקף הכשרה", לפיו הרשויות השונות יתייחסו למאחזים הלא חוקיים הללו כאילו הם חוקיים לצורך תקציבים ושירותים ויימנעו מאכיפת צווי ההריסה בהם, גם אם הליכי הכשרת אותם מאחזים טרם החלו או טרם הושלמו.

שלום עכשיו: "למרבה האסון, מבחינת ממשלת ישראל יותר ממאה אלף ישראלים שפונו מבתיהם החוקיים בדרום ובצפון הארץ, יכולים לחכות בעוד קומץ מתנחלים שהקימו בתיהם באופן לא חוקי יכולים לזכות לתקציבים והטבות. מה שמעניין את הממשלה הזאת היא אך ורק לדאוג לסקטור המתנחלי ולהתעלם מהמציאות הבוערת, תרתי משמע, בגדה המערבית".

 

בהחלטת הקבינט מפברואר 2023 על הכשרת 10 מאחזים, הופיע סעיף שעסק בהכשרת מאחזים נוספים. בין השאר הוסמך רה"מ בתיאום עם השרים גלנט וסמוטריץ:

"להגדיר נקודות יישוב מסויימות כאתרים שבכוונת הממשלה לפעול להסדרתן (בסעיף זה: "אתרים בהסדרה") […] ג. להורות לגורמים הרלבנטיים לנקוט … בפעולות הנדרשות לשם חיבור לתשתיות חיוניות, בניית מבני ציבור חיוניים, ובניית מבני חינוך באתרים בהסדרה … הרשויות המקומיות ומשרדי הממשלה יפעלו לאספקת שירותים מונציפאליים ואחרים באתרים שבהסדרה".

לפי זה, ההנחיה של השר סמוטריץ מקימה למעשה מסלול "עוקף הסדרה", לפיו למרות שהמאחזים עדיין אינם חוקיים, הממשלה תתייחס אליהם כחוקיים לצורך תקצוב, בניה והענקת שירותים. המשמעות היא שניתן יהיה לתת תקציב ממשלתי לצורך בניית תשתיות (כבישים, ביוב, הכשרת מגרשים לבנייה ועוד), ניתן יהיה לעשות חיבור רשמי למים וחשמל ואף לבנות מבני ציבור כגון מבני חינוך ועוד – למרות שמדובר במאחז לא חוקי. כמו כן לא יינקטו הליכי אכיפה והריסה, והמאחז למעשה ימשיך לגדול ולהתרחב.

החלטה כזאת מחייבת אקרובטיקה משפטית קיצונית. ככל הנראה, היועצים המשפטיים שמינה סמוטריץ כדי לעקוף את הייעוץ המשפטי של המינהל האזרחי במסגרת הקמת "מינהלת ההתיישבות", הם שאיפשרו את ההנחייה החדשה.

לפי הדין הבינלאומי כל ההתנחלויות בשטחים הכבושים הן לא חוקיות. לפי החוקים והכללים של ישראל ישנן התנחלויות "חוקיות", אך המאחזים, שהוקמו ללא אישור ממשלתי ולא עברו הליך תכנוני, הם לא חוקיים ונגד כל המבנים בהם ישנם צווי הריסה. במצב זה, אסור למדינה או לרשות המקומית לממן אותם או לבנות בהם מבנים או תשתיות. כדי לשנות את המצב הזה, יזם ח"כ סמוטריץ לפני כחמש שנים הצעת חוק – "יישובים ושכונות בהליכי הסדרה" שמאפשרת מימון למאחזים לא חוקיים. ההצעה לא הגיעה להצבעה בכנסת, אך מאז הגישו חברי כנסת מהימין הצעות חוק דומות שנמצאות עדיין על שולחן הכנסת.

עד כה לא פורסמה רשימת 68 המאחזים שיועדו לעבור למעמד של "אתרים להסדרה" וקשה לדעת באילו מאחזים מדובר. הערכה זהירה של שלום עכשיו היא כי מדובר על פי רוב במאחזים ותיקים יחסית (כפי שמופיע בהסכם הקואליציוני בין הליכוד לבין המפלגה של סמוטריץ (סעיף 119), שהתייחס למאחזים שהוקמו לפני פברואר 2011). יחד עם זאת, יש לשער שמופיעים ברשימה גם מאחזים שהוקמו מאוחר יותר, כמו למשל המאחז "מלאכי השלום", שהוקם ב-2015 אך הממשלה כבר החליטה על הכוונה להכשירו.