למסמך המלא לחצו כאן
כשנשיא ארה״ב דונלד טראמפ הציג השבוע בחגיגיות את "תכנית המאה" שלו, הוא הזכיר לא מעט פעמים את המילים: "הסכם שלום" ו"מדינה פלסטינית". אך למרות המילים הלכאורה נכונות והאווירה החגיגית, אם יורדים לפרטי התכנית מבינים עד כמה אין בה הסכם שלום ועד כמה אין בה מדינה פלסטינית. עיון בתכנית מראה שמדובר בתוכנית רעה שלא מקדמת את השלום ושיש בה פוטנציאל לפגיעה אנושה בסיכוי להסכם שלום אמיתי וצודק לשני הצדדים.
תמצית: למה התכנית כל כך רעה?
- חד צדדיות והיעדר הדדיות – לפי התכנית האמריקנית, ישראל יכולה לספח את ההתנחלויות באופן חד צדדי כבר בשלב הראשון, עוד לפני שלב המו"מ. המדינה הפלסטינית תוקם, על תנאי, לפי תנאים שנקבעו באופן חד צדדי.
- "המדינה" הפלסטינית המוצעת היא לא ממש מדינה:
- אין רצף טריטוריאלי ואין פוטנציאל לפיתוח כלכלי – המדינה הפלסטינית המוצעת היא כמו גבינה שוויצרית, קטעים המחוברים ביניהם בחוטים של כבישים ללא אפשרות לפיתוח בר קיימא.
- אין גבולות עצמאיים – המדינה הפלסטינית המוצעת מוקפת מכל עבריה במדינת ישראל.
- אין עצמאות בטחונית – לפי ההצעה האמריקנית, לישראל תהיה שליטה בטחונית גורפת על המדינה הפלסטינית
- גבולות שאינם ברי הגנה – סיפוח ההתנחלויות, שיהפכו למעין מובלעות במדינה פלסטינית, יהווה נטל בטחוני עצום על צה"ל.
- אין בתכנית פתרון לירושלים – תכנית טראמפ לא נותנת מענה לאחד ממוקדי הסכסוך המרכזיים ומשאירה את כל ירושלים המזרחית על מאות אלפי תושביה הפלסטינים, תחת ריבונות ישראלית.
- חילופי שטחים לא שווים – ההצעה האמריקנית מקטינה את השטח הפוטנציאלי של המדינה הפלסטינית ל-84% בלבד מגבולות 1967, שמבחינת פוטנציאל הפיתוח שלהם שווים הרבה פחות מכך.
- חילופי שטחים ואזרחים – ההצעה האמריקנית כוללת אפשרות שישראל תשלול את אזרחותם של מאות אלפי אזרחים ערבים ו"תעביר" אותם לשליטה פלסטינית. הצעה גזענית, שלא באמת תועיל לישראל מבחינה דמוגרפית ותזיק מאוד למרקם החיים העדין בין יהודים וערבים בה.
סיכום:
ההצעה האמריקאית אולי ארוכה ומפורטת אבל בינה לבין הצעה שתכליתה להוביל להסכם שלום אין כלום. יותר מזה, כל מרכיב בתוך ההצעה עלול להוביל להעמקת הסכסוך והמשכו ולהרחקת הסיכוי לשלום וסיום הסכסוך לשנים רבות. רק מו״מ בין ישראל לפלסטינים ללא צעדים חד צדדים יוכל לקרב אותנו להסכם מדיני. רק פתרון שמבוסס על שתי מדינות לשני עמים עם גבול בר הגנה, ירושלים בירת שתי המדינות ופתרון מוסכם לסוגית הפליטים יוכל להוביל לסיום הסכסוך המדמם הזה למעלה מ – 52 שנה.