רקע – למה מפנים את משפחת סאלחיה:
משפחת צאלחיה היא משפחת פליטים פלסטינים מעין כרם שהתיישבה בשייח ג'ראח, לטענתה, עוד לפני 1967. ב-1984 אישרה הועדה המחוזית לתכנון ובניה תכנית בנייה בשכונה (תכנית מספר 2591) שייעדה את המגרש שעליו בית המשפחה ומשתלה למבנה ציבור.
ב-3/7/2017 הודיעה העירייה על הפקעת המגרש לצורך הקמת מבנה ציבור, בהתאם לתכנית המאושרת. בעלי הקרקע הגישו התנגדות להפקעה אך בית המשפט אישר את ההפקעה ודחה את ההתנגדות. יש לציין כי החוק מתיר הפקעה של נכסים פרטיים לצרכי ציבור ובעלי הנכסים זכאים לפיצויים.
לפני כשנה החלה עיריית ירושלים לעבוד על תכנון מפורט לבניית בית ספר וגני ילדים לחינוך מיוחד בשטח לטובת התושבים הפלסטינים באזור, ופתחה בהליכי פינוי נגד משפחת סאלחיה בהוצאה לפועל. בהוצאה לפועל נקבע כי הפינוי יבוצע במהלך חודש ינואר 2022.
ב-17/1/22 הגיעו כוחות משטרה לבצע את הפינוי. המשתלה פונתה ונהרסה, אך המשפחה התבצרה בביתה ועל הגג ואיימה להצית את עצמה אם ינסו להוציא אותם בכוח. במהלך היום נעשו נסיונות הידברות בין העירייה והמשפחה, אך לא הושגה הסכמה. נכון לעכשיו (18/1/22) המשפחה עדיין בבית, אך ייתכן פינוי בכל רגע. עוד נציין כי ב-13/1/22 הגישה המשפחה בקשה דחופה לבית המשפט המחוזי לעצור את הפינוי, אך בית המשפט לא נתן צו שמקפיא את הפינוי וקבע שהבקשה תידון ב-23/1/22.
משפחת צאלחיה מתבצרת על גג ביתה בשייח ג’ראח. מבקשת לדחות את הפינוי עד לדיון שנקבע בבית המשפט ל23 בחודש pic.twitter.com/qY8DpOLYcw
— חגית עופרן (@hagitofran) January 17, 2022
איך ניתן לעצור את הפינוי?
בית המשפט קבע שהפקעת הקרקע היא חוקית ושמותר לעיריית ירושלים להפקיע אותה. אבל הוא לא מחייב את ההפקעה. העירייה יכולה להחליט שהיא לא מממשת את התכנית ולהשאיר את המשפחה בביתה. אך במקרה הזה מסתבר שיש פתרונות נוספים שיכולים לאפשר למשפחה להמשיך להתגורר בביתה:
א. להשתמש בשטח ציבורי אחר שקיים בשייח ג'ראח לצורך בניית בית הספר – לא רחוק מבית משפחת צאלחיה, יש מגרש גדול אחר שהופקע ע"י רשות מקרקעי ישראל לפני שנים רבות והועבר לידי עיריית ירושלים. בשנת 2007 העירייה ויתרה על זכויותיה במגרש והסכימה שרשות מקרקעי ישראל תקצה אותו להקמת ישיבה חרדית, בתוך השכונה הפלסטינית שייח ג'ראח. עמותת "אור שמח" שקיבלה את המגרש יזמה תכנית בניה בשטח (המכונה גם "קמפוס גלסמן") אך עדיין לא החלה בבנייה. עיריית ירושלים יכולה להפקיע את הקרקע מהישיבה, בלי לפנות אף אחד מביתו, ולהקים שם את בית הספר.
ב. להקים את בית הספר באותו מגרש אך בלי לפנות את המשפחה מהבית – התכנית שהכינה העירייה להקמת בית הספר וגני הילדים לא כוללת את בית משפחת סאלחייה. אמנם המגרש כולו נחשב מבחינה משפטית בבעלות העירייה, אך התכנית לא כוללת בנייה בבית המשפחה. העירייה יכולה להקים את בית הספר והגנים כמתוכנן ולהרשות למשפחה להישאר בביתה. אין הצדקה להתעקש דווקא לפנות את המשפחה כשאין למעשה צורך ציבורי להשתמש בביתה.
