מה אומר חוק הסדרת המאחזים?
בעקבות החלטות בית המשפט העליון שהורה למדינה לאכוף את החוק ולפנות כמה מבנים שנבנו בשטחים על קרקע פרטית, העלו חברי כנסת מהימין הצעת חוק ל"הסדרת המאחזים".
הצעת החוק של ח"כ יעקב כץ קובעת כי במקרה של בנייה על קרקע פרטית פלסטינית בשטחים, מספיק שמקים המבנים סבר בתום לב שהוא בעל המקרקעין – אם סבר מקים המבנים בתום לב שהוא בעל המקרקעין – יראו אותו כבעל המקרקעין. או אם הממשלה עודדה את הבנייה (במימון או בפירסום) – הקרקע תיחשב כאדמת מדינה:
(א) הוקמו מבנים במקרקעין באזור, באישור הממשלה או בסיועה על ידי הנחת תשתיות, הענקת תמריצים או בפרסום פרסומים ממריצים לבניית או הקמת המבנים, תיחשב הקרקע כאדמת מדינה.
(ב) סבר מקים מבנים במקרקעין באזור בתום לב ובשעת הקמת המבנים כי הוא בעל המקרקעין, יראו אותו כבעל המקרקעין.
(ג) הוכיח אדם את בעלותו על קרקע שהוקמו בה מבנים כאמור בסעיפים קטנים (א) או (ב), רשאי הוא לתבוע לפיצוי על שווי הקרקע לפני הקמת המבנים.
לפי הצעת החוק, כל אדם שירצה, יכול לגזול איזו קרקע שירצה, ובלבד שיעשה זאת "בתום לב". ואם הממשלה רוצה, היא פשוט יכולה "לעודד בנייה" על קרקע פרטית – והקרקע תיחשב אדמת מדינה. (לקריאת הצעת החוק במלואה)
הצעת חוק ברוח דומה הועלתה ע"י ח"כ זבולון אורלב (ראו נוסח ההצעה).
מכה אנושה לדמוקרטיה
הצעת החוק נועדה לבטל רטרואקטיבית החלטות של בית המשפט העליון שלא מוצאות חן בעיני הפוליטיקאים. מדובר בנסיון לשנות את כללי המשחק הדמוקרטיים ולאפשר לממשלה להיפטר ממגבלות החוק.
החוק להכשרת גזל
נוסח החוק, מאפשר, בלי בושה, למדינה ולמתנחלים לגזול קרקעות פרטיות. כל שנדרש מהמדינה זה "לסייע לבנייה" ומאנשים פרטיים לחשוב "בתום לב", שהקרקע שלהם – והקרקע תיחשב שלהם לפי חוק. למעשה, הצעת החוק תהפוך את מדינת ישראל למדינה של גזלנים, שמרשה לממשלה ולאנשים פרטיים לגנוב קרקע בלי כל הליך חוקי.
חקיקה באזור שאיננו חלק ממדינת ישראל
הצעת החוק תחול ביהודה ושומרון בלבד, כלומר בשטח מחוץ למדינת ישראל הריבונית, והמוחזק בשלטון צבאי. לתושבים הפלסטינים שיושפעו מהחוק אין זכות בחירה לכנסת, ולמעשה מדובר בחקיקה בלתי דמוקרטית בעליל. השר מיכאל איתן הזהיר כי "גם הטובים שבידידינו לא היו מסוגלים להגן על חקיקה זו, המדביקה לנו כתם של אפרטהייד, ומסכנת אותנו בסנקציות בינלאומיות" (ישראל היום, 3/6/12).
לנוסח הצעת חוק ההסדרה של ח"כ יעקב כץ