טוען..

שלום עכשיו ופעילי.ות בקעת הירדן הגישו עתירה לפינוי המאחז של משה שרביט שהוטלו עליו סנקציות בינלאומיות

שלום עכשיו ופעילי.ות בקעת הירדן הגישו היום עתירה לבית המשפט העליון בדרישה שיורה למדינה לממש את צווי ההריסה שהוצאו נגד המבנים במאחז הלא חוקי "החווה של משה", המכונה גם "חוות עמק תרצה". מאז שהוקם המאחז הוא מהווה מוקד של אלימות והטרדות יומיומיות של קהילות רועים פלסטיניות, וכמה מהן אף גורשו מבתיהן בעקבות איומים והטרדות שבאו מתושבי המאחז. ממשלות ארה"ב, בריטניה וקנדה הטילו לאחרונה סנקציות על החווה ועל מקים החווה, משה שרביט.

בית המשפט נתן למדינה 45 יום להגיב לעתירה.

שלום עכשיו: אלימות המתנחלים בחוות החקלאיות היא לא באג, היא פיצ'ר. הממשלה תומכת במאחזים הללו, מטפחת אותם ומאפשרת להם להשתלט על שטחים ולגרש את התושבים הפלסטינים מכל הסביבה. הממשלה לא נוקפת אצבע כדי לעצור את הפשעים הללו, והגיע הזמן שבית המשפט יכריח אותה לאכוף את החוק".

בשלהי שנת 2020 הקים משה שרביט חווה חקלאית בבקעת הירדן במרחק של כ-1.5 ק"מ דרומית מזרחית להתנחלות חמרה. כבר בשנת 2021, כשבחווה עמדו רק מבנים בודדים, הוציא המינהל האזרחי צווי הריסה לכל המבנים, שנבנו באופן לא חוקי בלי היתרי בניה ובלי תכניות בניה בתוקף. למרות צווי ההריסה, החווה המשיכה לגדול ולהיבנות. כיום בחווה, מלבד עדר צאן וכמה בתי מגורים, יש גם חאן לאירוח מטיילים ומתחם אירועים. לפי אתר האינטרנט של החווה, החאן מאפשר לינה של עד 100 אנשים ויש בו אוהלים ממוזגים, שירותים, מקלחות, מטבח מאובזר, בריכה וסוויטה שנבנתה בתוך משאית – והכל בלי היתרים ובניגוד לחוק.

חוות עמק תרצה (החווה של משה), 2024

מאז שהוקמה החווה, הפכו חייהם של קהילות הרועים הפלסטיניות בסביבה לבלתי נסבלים, עד שכמה מהן נאלצו לברוח מביתן. משה שרביט וצעירים נוספים מהחווה, יוצאים באופן יומיומי להרחיק את עדרי הפלסטינים ולמנוע מהם מלהגיע לשטחי מרעה. קבוצת פעילי.ות בקעת הירדן, פעילים ופעילות ישראלים מתנדבים שמשקיעים מזמנם וממרצם בניסיון לסייע ולהגן על קהילות הרועים בבקעה, התחילה ללוות את קהילות הרועים הפלסטיניות הסמוכות לחווה של משה מיד לאחר הקמת החווה. הם יוצאים למרעה עם הרועים הפלסטינים מתעדים את ההטרדות ואת התקיפות ומנסים למנוע את הפגיעה בפלסטינים ולהזעיק את המשטרה. בידי פעילי הבקעה הצטברו עדויות וסרטונים של עשרות, אם לא מאות, מקרי הטרדה ואלימות מצד תושבי החווה שבגינם הוגשו עשרות תלונות למשטרה.

משה שרביט בטרקטורון, מרחיק עדר של פלסטינים, מאי 2022:

על רקע האלימות היומיומית, ההטרדות, ההתקפות והאיומים שהביאו לגירושן של כמה וכמה משפחות פלסטיניות מהאזור, החליט הממשל האמריקני להטיל סנקציות על משה שרביט ועל החווה שלו. סנקציות דומות הטילו נגדו גם בריטניה וקנדה. וכך נאמר עליו בהודעת משרד החוץ האמריקני:

משה שרביט הטריד, איים ותקף אזרחים פלסטינים ומגני זכויות אדם ישראלים שוב ושוב בסביבת המאחז החווה של משה בגדה המערבית. באוקטובר 2023 איים שרביט על תושבי הכפר הפלסטיני עין שיבלי, ובעודו חמוש, הורה להם לעזוב את בתיהם. איום זה הביא לכך שקרוב ל-100 אזרחים פלסטינים נמלטו מהכפר שלהם מחשש לחייהם.
החווה של משה – נוסדה על ידי שרביט בשנת 2021 ונמצאת בבעלותו. שרביט משתמש במאחז כבסיס ממנו הוא מבצע אלימות נגד פלסטינים.

היעדר אכיפה

החווה של משה עם סימון צווי ההריסה, 2022.

המאחז הלא חוקי "חוות עמק תרצה" הוקם כאמור בשלהי שנת 2020. המינהל האזרחי, שאחראי על אכיפת חוקי התכנון והבניה בשטחי סי, הוציא בשנת 2021 צווי הריסה לכל המבנים שהיו אז בחווה, אך לא מימש אותם והחווה המשיכה לגדול. פעילי הבקעה פנו כבר אז בעניין הזה למינהל האזרחי ובתשובה שקיבלו מלשכת ראש המינהל האזרחי ב-11/1/22 נאמר:

"… לאחר בירור מול הגורמים הרלבנטיים, עולה כי לא ניתן אישור המינהל האזרחי לעבודות המבוצעות במקום. בהתאם, אף בוצעו פעולות אכיפה במקום במסגרתן נמסרו צווי הפסקת עבודה. … גורמי המינהל האזרחי … מבצעים פעולות פיקוח ואכיפה … ברחבי יהודה ושומרון באופן מאומץ, על פי סדרי העדיפויות שהוגדרו".

סדרי העדיפויות כפי שהם מתבטאים בשטח הם שצה"ל מבצע הריסות רבות לפלסטינים וכמעט ולא הורס בניה לא חוקית של מתנחלים. לאחרונה חשף הניו יורק טיימס מסמך סודי מ-21/3/24 שבו מתח אלוף פיקוד המרכז יהודה פוקס ביקורת חריפה על הממשלה על כך שבהוראת מינהלת ההתיישבות שהקימה הממשלה במינהל האזרחי ואשר כפופה לשר סמוטריץ, נמנעת כל הריסה של בנייה לא חוקית של מתנחלים:

"כפי העולה מנתוני המינהל האזרחי ביחס לשנת 2023, במהלך השנה חלה עליה במספר המבנים הבלתי חוקיים שהוקמו על ידי ישראלים ברחבי איו"ש, זאת בנוסף למספר לא מבוטל של פלישות למקרקעין … במקביל בתקופה זו צומצמה עד כדי נעלמה האכיפה כלפי הבניה הישראלית הבלתי חוקית. החל ממרץ 2023, תוכנית אכיפה המאושרת בפיקוד דורשת את אישור מנהלת ההתיישבות. מאז, ובדגש על הרבעון האחרון – נמנעת המנהלת מלאשר את הליכי האכיפה כלפי הבנייה הבלתי חוקית הישראלית. בד בבד, המינהלת מאשרת באופן קבוע את תוכנית האכיפה כלפי הבנייה הבלתי חוקית הפלסטינית במלואה" 

לפי סדר העדיפויות הרשמי להריסת מבנים בלתי חוקיים, כפי שהוצג לאחרונה בפני בית המשפט, מבנים אשר מהווים סכנה לביטחון האזור ו/או שלום הציבור ו/או לסדר הציבורי ו/או צווי הריסה למבנים המשמשים אכסניה לפעילות שגורמת לסכנה כאמור נמצאים גבוה בסדר העדיפויות לאכיפה.

על רקע האלימות הרבה שיוצאת מהחווה של משה, ועל רקע היעדר כל אכיפה מצד רשויות החוק, הגישו שלום עכשיו ופעילי הבקעה את העתירה לבג"צ בדרישה לחייב את המדינה לאכוף את החוק ולפנות את המאחז.

לקריאת נוסח העתירה – לחצו כאן

עדויות של בני משפחת א-שתייה על ההתקפות והאיומים שגרמו להם ולמשפחתה לברוח מביתם, שבסמוך לו הוקמה החווה של משה: