השבוע (מיד אחרי תשעה באב שחל ב 13/8/24) חונכת עמותת אלע"ד את פתיחת האומגה באורך 730 מ', לציבור הרחב בירושלים. האומגה נמצאת בטיילת ארמון הנציב, לאורך יער השלום בין בית שץ הגובל בשכונת ג'בל מוכבר, למתחם עמותת אלע"ד ביער השלום, שצמוד לשכונת אבו-תור.
האפשרות להקים פרויקט תיירותי בתצפית אל העיר העתיקה של ירושלים, באחד המקומות הגבוהים והנגישים בעיר, הוא בעל ערך כלכלי רב. הצפי הוא שהמיזם יכניס מיליוני שקלים לקופת עמותת אלע"ד. סביר להניח שיזמים רבים היו מוכנים להשקיע כסף רב כדי לקבל את האישור להפעלת האומגה. למרות זאת אלע״ד קיבלו זאת ללא מכרז, והמדינה אף השקיעה במרכז המבקרים שהקימה אלעד בסמוך לאומגה 43 מיליון ש״ח.
לאורך הדרך נעשו הרבה מאוד מאמצים ממשלתיים ועירוניים להכשיר את הפרויקט:
- שני השטחים שמשמשים כתחנת יציאה וסיום לאומגה, ניתנו לאלע"ד מידי רשות מקרקעי ישראל ללא מכרז: שטח בג'בל מוכבר בשכונת חי אלפרוק ליד בית שץ, בסמוך לארמון הנציב, ושטח בלב יער השלום.
- עיריית ירושלים אישרה את הקמת האומגה בהליך של היתר בניה, ללא כל פרסום או דיון ציבורי, כאילו שמדובר במיזם ציבורי ולא מסחרי. לאחר מכן הסתבר ככל הנראה שההיתר הוא בעייתי משום שהשטח המדובר נחשב ליער מוכרז בהתאם לתכנית המתאר הארצית ליערות (תמ"א 22) וקק"ל מתנגדת לפרויקט.
- כדי להכשיר את ההיתר ואת הפעילות של אלע"ד, נדרש שינוי במעמד היער. לצורך כך התכנסה הועדה הארצית לתכנון ובניה במארס וביולי 2019 להכנת השינוי במעמד היער.
פרויקט האומגה מצטרף למיזמים רבים של עמותת אלע"ד בירושלים, כאשר בכל המקרים העירייה ו/או גופים ממשלתיים היו מעורבים בעברת אחריות על האתרים לידי העמותה. כך למשל האתר הארכיאולוגי עיר דוד מופעל ע״י עמותת אלעד כבר עשרות שנים, ממשלת ישראל בונה רכבל למתחם התיירות של עמותת אלע"ד בעיר דוד, בקצה יער השלום הוכשר מתחם קמפינג בעלות של 3 מילוני שקלים כספי מדינה, בגיא בן הינום ניתן העמק לפיתוח תיירותי-חקלאי באחריות אלע"ד ועוד.
פרויקטים אלו, יחד עם המיזם האחרון של האומגה, הם פעילות תיירותית משולבת אינטרסים פוליטיים שנועדו לאפשר לעמותה להפוך למעצמה בתחום התיירות בירושלים, לשלוט ולנהל אתרים רבים הן מבחינת התכנים שמועברים בהם לציבור הרחב והן מבחינת עיצוב המרחב. הפעילות התיירותית של אלע"ד היא סוג של התנחלות תיירותית שנועדה להפוך את האזור לכמה שיותר "יהודי-ישראלי", ולהקשות על כל הסכם עתידי של פשרה בירושלים, של שתי בירות לשתי מדינות.